Συνελήφθη ξανά ο Μπάμπης Βωβός στα 87 του για χρέη

Συνελήφθη ξανά ο Μπάμπης Βωβός στα 87 του για χρέη

Η σύλληψη έγινε προχθές στην Κηφισιά - Την Τετάρτη η μεταγωγή του στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών

vovos-0
Συνελήφθη στην Κηφισιά, ο Μπάμπης Βωβός. Ο 87χρονος κατασκευαστής και επιχειρηματίας συνεληφθη την Κυριακή στην περιοχή της Κηφισιάς από το Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής μετά από εισαγγελική παραγγελία για χρέη και όπως όλα δείχνουν θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Ο ηλικιωμένος, το πρωί της Τετάρτης θα μεταχθεί από τα κρατητήρια του 7ου ορόφου της ΓΑΔΑ όπου κρατείται στον Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών και οι πληροφορίες λένε ότι πιθανότατα θα οδηγηθεί στις φυλακές Ναυπλίου.

Η πρώτη σύλληψη Μπάμπη Βωβού

Ο άλλοτε κραταιός επιχειρηματίας είχε συλληφθεί και στο παρελθόν- πρώτη φορά το 2012- για οφειλές στο δημόσιο και ασφαλιστικές εισφορές μετά την κατάρρευση του ομίλου του, η διοίκηση του οποίου είχε περάσει τα τελευταία χρόνια στο γιό του Αρη Βωβό. Η πορεία του Μπάμπη Βωβού πηγαίνει πίσω στο 1974 όταν ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στον τομέα των ακινήτων, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κυρίως στα μεγάλα επαγγελματικά κτίρια. Η «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική», καθ’όλη τη διάρκεια της πορείας της είχε αναπτύξει ουκ ολίγα κτίρια γραφείων, συνολικής επιφάνειας πάνω από μισό εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα. Ειδικά στον άξονα της λεωφόρου Κηφισίας, οι παλιότεροι μπορεί να θυμούνται ακόμη την… Βωβούπολη, ενώ από τα πιο γνωστά έργα και πρώτα έργα του στην Κηφισίας πίσω στο μακρινό 1980 ήταν το ‘’Atrina Center΄΄που είχε πάρει το όνομά του από τα αρχικά των ονομάτων των παιδιών της οικογένειας (Άρη, Τριάδα, Ναταλία). Εξίσου διάσημο ήταν και το ‘’Agora’’ επίσης τη δεκαετία του ’80 στη λεωφόρο Κηφισίας, το «Polis» στο Μαρούσι τη δεκαετία του ’90, το ‘’Monumental Plaza΄΄επίσης στο Μαρούσι την ίδια δεκαετία.

Γεγονός πάντως είναι ότι ο όμιλος, έστω κι αν δέχθηκε σφοδρή κριτική για την αρχιτεκτονική των κτιρίων του, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη ειδικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, μία ανάπτυξη που οδήγησε τελικά και στην πανηγυρική είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, εν έτει 2001. Ο ‘’βασιλιάς της Κηφισίας’’ συνέχισε το ίδιο εντατικά και τη δεκαετία του ’00, με νέες αναπτύξεις στο Φάληρο, στους Αμπελοκήπους- με το γνωστό κτήμα Θών- ερχόμενος σε πολλές περιπτώσεις σε αντιπαράθεση και δικαστικές διαμάχες με κατοίκους, δήμους και φορείς των περιοχών όπου αποφάσιζε να φτιάξει ένα από τα νέα του συγκροτήματα.

Η αρχή του τέλους για τον όμιλο σήμανε με το πολυσυζητημένο έργο του Βοτανικού και το «φρένο» στο μεγάλο εμπορικό κέντρο που ήταν και το μεγάλο στοίχημα για τον όμιλο και αποτελούσε ουσιαστικά κομμάτι της Διπλής Ανάπλασης: Η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, έχοντας το δίδυμο του πατέρα και γιού στο τιμόνι της, έκανε το μεγάλο βήμα, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε άλλη γνώμη βάζοντας δικαστικό «φρένο» στο έργο, κατόπιν των προσφυγών φορέων και κατοίκων της περιοχής, πρωτοστατούντος τότε και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα για το συγκεκριμένο έργο (πάνω από 120 εκατ. ευρώ φθάνοντας τελικά σε ένα δανεισμό με το ιλιγγιώδες ποσό των 900 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό και με την σταδιακή πτώση της αγοράς λόγω και της οικονομικής κρίσης οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση του ομίλου, την οποία δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει ούτε η αναμφισβήτητα μεγάλη αξία του χαρτοφυλακίου του.

Αποτέλεσμα ήταν το 2012 η οικογένεια να αιτηθεί την ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ μετά από μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία εξυγίανσης, το πολυσυζητημένο, ημιτελές mall του Βοτανικού, όπως και πολλά άλλα ακίνητα του ομίλου πέρασαν στις τράπεζες.

Εστω κι αν ο όμιλος προ εξαετίας προσέφυγε κατά του Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση για απώλειες και διαφυγόντα κέρδη ύψους 475 εκατ. ευρώ για το mall του Βοτανικού, υποστηρίζοντας ότι η επένδυση είχε στηριχθεί σε νόμο που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, δεν κατάφερε να δικαιωθεί. Κατά σύμπτωση πάντως προ ημέρων μπήκαν οι υπογραφές για το έργο της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού -Αλεξάνδρας εκεί όπου βρίσκεται και το ημιτελές εμπορικό κέντρο.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Αορίστου χρόνου όλοι οι γιατροί που εργάζονται στις ΜΕΘ

Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα επιμένει στις προκλήσεις: NAVTEX για την αποστρατικοποίηση έξι νησιών

Βρετανία: Έκλεψαν σημειωματάρια του Δαρβίνου από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης