Lockdown: Επιτυχημένη πρεμιέρα στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας - Δείτε τα μέτρα που ισχύουν

Lockdown: Επιτυχημένη πρεμιέρα στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας - Δείτε τα μέτρα που ισχύουν

Για ποιους λόγους μπορείτε να μετακινηθείτε κατά τις νυχτερινές ώρες - Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, delivery και take away - Άδειασαν οι μεγάλες πόλεις της χώρας βράδυ Παρασκευής - ξημερώματα Σαββάτου

lockdown-9
Πρώτη νύχτα εφαρμογής του μέτρου της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 τα ξημερώματα σε όλη την Ελλάδα και οι πόλεις ανά τη χώρα άδειασαν.

Οι μετακινήσεις περιορίστηκαν μονάχα στις απολύτως απαραίτητες (κυρίως για λόγους εργασίας), ενώ αστυνομικοί βρίσκονταν σε αρκετά σημεία για να ελέγχουν την τήρηση ή μη του μέτρου.

Ειναι χαρακτηριστικό πως οι έλεγχοι που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας ήταν σαρωτικοί, ωστόσο οι πολίτες τήρησαν πιστά την ααπγόρευση, καθώς το Σύνταγμα, η Ομόνοια και κεντρικές λεωφόροι, είχαν αδειάσει. 

Έλεγχοι (2)


έλεγχοι κυκλοφορίας

Σαρωτικοί ήταν οι έλεγχοι και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Thestival.gr Έλεγχοι ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη
Κλείσιμο


Θυμίζεται πως, με βάση τα νέα δεδομένα, οι 
μετακινήσεις κατά τις ώρες απαγόρευσης επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για συγκεκριμένους λόγους:

α. Για λόγους εργασίας, με την ανάλογη βεβαίωση εργοδότη ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και στον ιστότοπο forma.gov.gr, 

β. Με τον αριθμό 1 στο 13033 για σοβαρές περιπτώσεις υγείας (μετάβαση σε γιατρό ή φαρμακείο),

γ. Με τον αριθμό 6 στο 13033 για μικρή βόλτα κατοικίδιου, κοντά στην οικία.

Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και περίπτερα

Στις νέες ρυθμίσεις προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Πλέον, από σήμερα καταστήματα τροφίμωνφαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων θα κλείνουν στις 20:30.

Το ωράριο επηρεάζει τόσο τα σούπερ μάρκετ όσο και τα μίνι μάρκετ. Όμως, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρίνισε ότι και οι δύο κατηγορίες καταστημάτων μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες delivery και μετά τις 20:30 και έως τη 01:00 τα μεσάνυχτα.

Καθ΄όλο το 24ωρο μπορούν να λειτουργήσουν τα περίπτερα.

Τι ισχύει με τα delivery και τα take away

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι η παράδοση κατ’ οίκον (delivery)  επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία.

Επίσης, επιτρέπεται κι η παραλαβή από τα καταστήματα (take away), όχι αυτοτελώς, αλλά στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Δηλαδή, η παραλαβή από το κατάστημα επιτρέπεται για όσους βρίσκονται νόμιμα και τηρώντας τις προϋποθέσεις στον δρόμο ή γι' αυτούς που πραγματοποιούν μετάβαση από και προς την εργασία τους.

Τι ισχύει για τους επιβάτες πλοίων

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Ναυτιλίας,  οι επιβάτες των πλοίων που καταπλέουν στα λιμάνια της χώρας κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας από 21:00 έως και 05:00, μπορούν  να μεταβαίνουν μετά την άφιξη των πλοίων στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές για την χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν προς τους προορισμούς τους κατά τις  ώρες απαγόρευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης