LIVE

Κορωνοϊός

Κλείνουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία - Πώς θα γίνεται η εκπαίδευση

dimotika-sxoleia-arthro

Στις 12 το μεσημέρι οι επίσημες ανακοινώσεις μετά την εισήγηση των ειδικών από τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών - Θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τη λήξη του lockdown στο τέλος του μήνα - Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία της ειδικής αγωγής - Κλείνουν και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί - Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού

Εισήγηση για κλείσιμο νηπιαγωγείων και δημοτικών έκανε χθες, η επιτροπή των ειδικών, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίασή της. Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής, όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής λειτουργίας τους για μία επιπλέον εβδομάδα. 

Οι σχετικές εισηγήσεις θα γίνουν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη θεοδωρικάκο. Όπως είπε στην τηλεόραση του Σκάι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέτσος, η απόφαση- εισήγηση των λοιμωξιολόγων για κλείσιμο των σχολείων ελήφθη με πλειοψηφία 15 -8.  

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, ο δείκτης μεταδοτικότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει χαμηλός, ωστόσο το μέτρο κρίνεται απαραίτητο για να μειωθούν οι μετακινήσεις των γονέων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και η κίνηση σε μικρά καταστήματα γύρω από τα σχολεία.
Παράλληλα με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η τηλεργασία, ενώ και πάλι θα λειτουργήσει το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε προϊδεάσει για το κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλώνοντας πως αν χρειασθεί να κλείσουν, η κυβέρνηση θα το κάνει. Αρχικά η επιτροπή συζητούσε να κλείσουν τα δημοτικά σε βεβαρυμμένες μόνο περιοχές , ωστόσο ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση κατέληξαν στην εισήγηση για κλειστά δημοτικά σε όλη τη χώρα.

To κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «συμπαρασύρει» και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που λειτουργούν με ευθύνη των δήμων.

Πως θα γίνει η εξ αποστάσεως στα δημοτικά

1. Εκπαιδευτική τηλεόραση. Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που έγιναν εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων


2. Τηλεκπαίδευση

Η υπουργός έχει πει ότι όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια σήμερα είναι στην τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα ενώ σημείωσε πως «αρρυθμίες θα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε, μιλάμε για ένα τεράστιο εγχείρημα με την 2η μέρα τηλεκπαίδευσης να έχουμε συμμετοχή πάνω από 3,2 εκατ συνδέσεις μαθητών και πάνω από 9 εκατ. λεπτά μαθημάτων».


Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού


Διευκρινίσεις και οδηγίες για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας της εκπαιδευτικής λειτουργίας μονάδων παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης λόγω κορωνοϊού, δίνει σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Στην ίδια εγκύκλιο παρέχονται επίσης συστάσεις για τη διευκόλυνση των γονέων σε περίπτωση κατ’οίκον περιορισμού του παιδιού.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας έχει ως εξής:

Α. Χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης ή της δια δώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας τους

Με το άρθρο μόνο της υπ’ αριθμ. 17787/520/8.5.2020 Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, παρατάθηκε για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η δυνατότητα χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού της παρ. 3 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55) η οποία κυρώθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4682/2020, ως ισχύει, για όλο το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, όπου είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν τα τέκνα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση α’ της παραγράφου 3 της προαναφερόμενης από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η εν λόγω αναστολή, χωρίς να προβλέπεται άλλος χρονικός περιορισμός ή να χρειάζεται να εκδοθεί νέα προς τούτο ρύθμιση.

Με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ.: 71342/6.11.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση άρθρο 1, παρ. 1 περ. 8, «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020» ορίζεται ότι αναστέλλεται η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των Γυμνασίων αλλά και άλλων σχολικών μονάδων.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, προκειμένου για εργαζόμενους γονείς τέκνων τα οποία είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν σε μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των οποίων η λειτουργία ή η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία αναστέλλεται, εφόσον αυτές οι μονάδες/δομές εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3 α’ του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55) η οποία κυρώθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4682/2020 (Α’76), ως ισχύει, συστήνεται κατ’ αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή. Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας, τότε, σύμφωνα με το προαναφερθέν νομοθετικό πλαίσιο, ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού, ως ισχύει και σύμφωνα με τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες που έχουν ήδη εκδοθεί για τους δικαιούχους αυτής και για άλλα επιμέρους ζητήματα.

Σε συνέχεια και της υπ’ αριθμ. οικ. 39683/1259/1.10.2020 εγκυκλίου μας «Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων ή μονάδων φροντίδας των παιδιών, καθώς και τμημάτων αυτών λόγω κρούσματος κορωνοϊού COVID- 19» διευκρινίζεται επίσης ότι η άδεια ειδικού σκοπού δύναται να χορηγείται και στην περίπτωση που παιδί το οποίο φοιτά στο δημοτικό σχολείο τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό έπειτα από επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας, όπως τμήμα του ολοήμερου σχολείου ή μαθήματα ειδικότητας (π.χ. γαλλικών ή γερμανικών), τα οποία τα παιδιά παρακολουθούν διατμηματικά, εξαιτίας του οποίου αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος το οποίο παρακολούθησε το παιδί που νόσησε αλλά και το παιδί που τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, χωρίς ωστόσο να ανασταλεί η λειτουργία του βασικού τμήματος στο οποίο φοιτά το τελευταίο. Στην περίπτωση αυτή τα σχολεία θα πρέπει να χορηγούν στους γονείς σχετικές βεβαιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου. Τα σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζόμενου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής ή μονάδας φροντίδας του παιδιού.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι, προκειμένου για εργαζόμενους/ες που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Β. Συστάσεις για την περίπτωση κατ’ οίκον περιορισμού των παιδιών ενώ η μονάδα Φροντίδας ή εκπαίδευσης τους δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της

Για άλλες περιπτώσεις, διαφορετικές από αυτές που περιγράφονται στην περ. 2 της παρ. Α της παρούσης (ή που έχουν ήδη διευκρινισθεί με προηγούμενες εγκυκλίους μας), κατά τις οποίες το παιδί και όχι ο γονέας, εξαιτίας άλλης επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού απαιτείται να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό COVID-19 και κατόπιν οδηγιών που έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ή από άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον Ε.Ο.Δ.Υ., ενώ ωστόσο η μονάδα/το τμήμα παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των παιδιών δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της/του, τότε ο εργαζόμενος, με απόφαση του εργοδότη, δύναται να παρέχει εξ’ αποστάσεως εργασία για το διάστημα αυτό, εφόσον είναι εφικτό.

Εάν δεν είναι εφικτή η παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας συστήνεται η εύλογη προσαρμογή του ωραρίου του/της εργαζόμενου/ης για το επίμαχο διάσημα προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες φροντίδας του παιδιού κατά το διάστημα της υποχρεωτικής παραμονής του στο σπίτι και εάν ούτε και αυτό είναι εφικτό τότε ο/η εργαζόμενος/η δύναται να απουσιάζει δικαιολογημένα από την εργασία του/της.
Στην τελευταία περίπτωση και καθώς δεν δικαιολογείται η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, συστήνεται, σύμφωνα και με την παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος, να γίνεται αναλογική εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2020 (Α’ 177), για τον κατ’ οίκον περιορισμό των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία μετά τη λήξη του κατ’ οίκον περιορισμού (εν προκειμένω του παιδιού και όχι του ιδίου), ο εργαζόμενος δύναται να αναπληρώνει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής του κατ’ οίκον, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών, ως αναλυτικά ορίζεται από τη σχετική διάταξη.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω θα πρέπει να εφαρμόζονται με βάση την καλή πίστη και τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη, καθώς έρχονται να εξυπηρετήσουν τον σκοπό της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, τόσο στο πλαίσιο της εργασίας όσο και στο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παροχής φροντίδας και εκπαίδευσης των παιδιών και ότι οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να διευκολύνονται ως προς την πιστή τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού των παιδιών τους.

Γ. Επισημαίνεται τέλος ότι οι προαναφερθείσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού και οι ήδη εκδοθείσες σχετικές εγκύκλιοι του Υπουργείου μας συμπεριλαμβανομένης και της παρούσης θα ισχύουν για όλο το διάστημα που στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 θα υιοθετούνται έκτακτα και προσωρινά μέτρα για τη λειτουργία των εν λόγω μονάδων και δεν απαιτείται η έκδοση νέας νομοθετικής ρύθμισης ή άλλης εγκυκλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (176)

Σοφία

Ας μας πει η κυρία Κεραμέως όταν υπάρχουν δύο παιδιά δημοτικού στο σπίτι και μόνο ένα κινητό (ούτε τάμπλετ, ούτε υπολογιστής), πως θα γίνει τηλεκπαίδευση που έβαλε όλες τις τάξεις την ίδια ώρα μάθημα. Ποιο παιδί μου να ξεχωρίσω εγώ; Να τους βάζω μέρα παραμέρα να κάνουν μάθημα; Επίσης γιατί θεωρείται δεδομένο ότι έχουν όλα τα παιδιά internet. Από την δική μας τάξη 16 μαθητών στο πρώτο lockdown τα τρία δεν είχαν internet και δεν παρακολούθησαν ποτέ το μάθημα. Όλα εύκολα τα θεωρεί η κυρία Κεραμέως. Έκλεισε λέει τα σχολεία για να μην κυκλοφορούν οι γονείς....τι άλλο θα ακούσουμε πια;

ΑΝΤΩΝΗΣ

Την ίδια στιγμή οι ανάλγητοι ψήφισαν τον Πτωχευτικό και την Κατάργηση του νόμου Κατσέλη! Την ίδια στιγμή γεμίζουν την ενδοχώρα με επιδοματούχους αφρικάνοασιάτες ζόμπυ επενδυτές! Άει στο δι@ και πιο πέρα!

Περί ειδικης ...

Καταλαβαίνω να παραμείνουν ανοικτά τα δημοτικά ειδικης αγωγης εφόσον τα παιδια λόγω ηλικίας έχουν χαμηλό ιικό φορτίο.Τα σχολεία δευτεροβαθμιας όμως όπου φοιτούν άτομα 16 και άνω με ποια ακριβώς δικαιολογία μένουν ανοικτά;Για να προστατευτεί η ψυχολογική τους υγεια;Και η σωματική τους υγεία;Ή υγεία του προσωπικού που καθημερινά έρχεται σε επαφή με ενήλικους (κατά πλειοψηφία) μαθητές που δεν τηρούν κανένα μέτρο προστασίας;Αγαπητοί ειδικοί μαλλον μας "δουλευετε"!! . Αν κορωνοιος είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και ιδιαίτερα επικυνδινος, ειδικά για ενήλικους με υποκείμενα (και επιπλέον αδυναμία αυτοεξυπηρετησης και μηδενικη αισθηση προσωπικης υγιεινής) τοτε τα ειδικά θα έπρεπε να κλείσουν πρώτα από όλα.

Μ.Γ

ΣΚΟΥΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑΜΠΛΕΤ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗ ΜΙΣΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ . ΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ. ΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΤΙ ΤΟΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΙ ΨΗΦΙΖΕΙ.ΣΙΓΑ ΜΗ ΣΑΣ ΠΗΡΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ. ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΒΑΖΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ.ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

Jim Morrison

και επειδή πλέον είμαστε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας και τα χρησιμοποιούμε περισσότερο , αύξηση τουλάχιστον 50% στο ΕΝΦΙΑ , ήταν δίκαιο και έγινε πράξη

Jim Morrison

Ντροπή και αίσχος, τα παιδιά της Β'δημοτικού που βιώνουν επί δυο σχολικές χρονιές αυτήν φαρσοκωμωδία με δυσκολία διαβάζουν και γράφουν, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσες μαθησιακές δυσκολίες θα παρουσιάσει η γενιά των γεννημένων παιδιών το 2013 .... το μόνο καλό είναι πως γλυτώνουν τα παιδιά μας από το αστείο μέτρο της μασκοφορίας

Κώστας

Μόνο τους λαθρομετανάστες να διώξουν από τα δημόσια νοσοκομεία θα αδειάσει πάνω από το 60% των ΜΕΘ. Αν θέλουν οι μετανάστες ας πάνε σε ιδιωτικές κλινικές και τα έξοδα σε ΜΚΟ και αλληλέγγυους.

Πολύ σωστός

Αλλά αυτά τα κάνουν γάργαρα

Μαργαρίτα

Είχανε κλείσει κανονικά τα σχολεία της ειδικής αγωγής στο πρώτο lockdown. Όχι άλλη παραπληροφόρηση

Νίκη

Λίγο φιλότιμο να παραιτηθεί δεν έχει η Κεραμέως; Προχθές έλεγε ότι δε θα κλείσουν και σήμερα τα κλείνει γιατί φταίνε οι γονείς. Αφού αυτή δεν έχει φιλότιμο, ο Μητσοτάκης γιατί δεν την στέλνει σπίτι της;

Μάθημα

από το ertflix σε παιδιά δημοτικού δηλαδή... Λίγο ντροπή δεν νοιώθουν; Άμα είναι έτσι από του χρόνου ας μην τα στείλουμε σχολείο ας βλέπουν youtube... Ένα χρόνο οργανώθηκαν για να προτείνουν βίντεο από την ΕΡΤ;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης