Καθηγητής Σαρηγιάννης για κορωνοϊό (Θέμα 104,6): Θέλουμε 8 εβδομάδες για να πέσουμε κάτω από τα 500 κρούσματα

Καθηγητής Σαρηγιάννης για κορωνοϊό (Θέμα 104,6): Θέλουμε 8 εβδομάδες για να πέσουμε κάτω από τα 500 κρούσματα

«Στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε 800 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου», εκτίμησε

sarigianiss
Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν οκτώ εβδομάδες με καραντίνα για να πέσει η χώρα κάτω από τα 500 κρούσματα, ένα όριο που έβαλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την άρση του lockdown, έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ρ.σ ΘΕΜΑ 104,6. Πρόσθεσε ότι στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε 800 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την προσέγγισή του ωστόσο δεν έχει νόημα να γίνεται αυτή η συζήτηση, διότι πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά να υπολογιστούν κι άλλα στοιχεία.

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη πρέπει να υπάρξουν εναλλασσόμενα lockdown, το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν», για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι μια λύση ασφαλής για τον υγειονομικό κίνδυνο και οικονομική δυσπραγία.

Κλείσιμο
Το λεγόμενο ως σύστημα «ακορντεόν» θέτει ουσιαστικά 3 εβδομάδες lockdown και δύο εβδομάδες άνοιγμα της αγοράς και ξανά το ίδιο στη συνέχεια, ώστε να επιτυγχάνεται και ο έλεγχος της πανδημίας και η λειτουργία της οικονομίας. Είναι βιολογικά σημαντικά όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης να περιορίζεται ο ιός για περίπου 21 ημέρες όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα. Σημείωσε πάντως ότι κάτι τέτοιο πρέπει να συζητηθεί και με τους φορείς της αγοράς.

Για τη Θεσσαλονίκη οι εκτιμήσεις του είναι μάλλον αισιόδοξες, καθώς δήλωσε ότι βλέπει αποκλιμάκωση της πανδημίας μετά τις 17 Νοεμβρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων της Πέμπτης ήταν αποτέλεσμα και των πολλών τεστ που διενεργήθηκαν.

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη οι λόγοι που ξέφυγε η κατάσταση δεν αφορά μόνο τη νεολαία αλλά γενικότερα τη χαλαρή εφαρμογή των μέτρων από τον πληθυσμό.


Ειδήσεις σήμερα

Η μάχη των ΜΕΘ: Στο 89% η πληρότητα σε Θεσσαλονίκη

Μητσοτάκης στη Βουλή: Έκτακτο δώρο Χριστουγέννων και «πάγωμα» πλειστηριασμών

Πώς θα γίνουν τα μαθήματα αν κλείσουν τα δημοτικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης