Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές έκαναν το «κόκκινο» ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές έκαναν το «κόκκινο» ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη - Βαρύ φορτίο σε Αττική, Λάρισα, Πέλλα και Ημαθία -  Διακομιδές με ελικόπτερο και ενεργοποίηση ιδιωτικών νοσοκομείων - Βαρύ φορτίο σε Αττική, Λάρισα, Πέλλα και Ημαθία - Έσπασε το φράγμα των 3.000 ημερησίων κρουσμάτων

entatiki3
Με ορμή «έσπασε» σήμερα το φράγμα των 3.000 ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, έπειτα από μία περίπου εβδομάδα, στο διάστημα της οποίας η επιδημία είχε μπει σε αυτήν τη δυναμική - μάλιστα στις 5 Νοεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων είχε πλησιάσει πολύ τα 3.000, καθώς είχαν καταγραφεί 2.917 κρούσματα.

Εξίσου τρομακτική εικόνα με την ανεξέλεγκτη πορεία της επιδημίας δημιουργούν και οι ανθρώπινες απώλειες, καθώς οι νεκροί την Πέμπτη ανήλθαν στους 50. Αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληγαν δύο ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 κάθε μία ώρα.

Συνολικά, η επιδημία έχει αφήσει μέχρι τώρα 959 νεκρούς, εκ των οποίων οι 334 μέσα στον Νοέμβριο.

Σχεδόν τα μισά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Από τα 3.289 εγχώρια κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα μας, σχεδόν τα μισά, 1.584 κρούσματα (ποσοστό 48%) εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και την Αττική. Τα 828 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα 756 στο λεκανοπέδιο. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι στις αρχές Νοεμβρίου η Αττική μετρούσε περίπου 400 κρούσματα ημερησίως, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι το ιικό φορτίο έχει διπλασιαστεί στο λεκανοπέδιο με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία και θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια τις επόμενες 15 ημέρες.

Η επίπτωση του κύματος κορωνοϊού που σαρώνει με σφοδρότητα τη χώρα μας όπως και όλη την Ευρώπη, αποτυπώνεται στο σύστημα υγείας το οποίο καλείται να αντιμετωπίςει στα Επείγοντα εκατοντάδες αςθενείς σε καθημερινή βάση - κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο γίνονται 300 εισαγωγές λόγω κορωνοϊού- και να νοσηλεύσει ταυτόχρονα χιλιάδες ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Το ότι σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 310 διασωληνωμένους ασθενείς - που σημαίνει τουλάχιστον 350 στις ΜΕΘ- μαρτυρά μια δραματική επιχείρηση σωτηρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς οι κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ έχουν παραχωρηθεί στην πλειοψηφία τους στα περιστατικά κορωνοϊού και τα επείγοντα περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία και χρειάζονται ΜΕΘ διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον από τις 1.104 κλίνες ΜΕΘ της χώρας, του ΕΣΥ, οι 496 έχουν παραχωρηθεί για τους ασθενεις της επιδημίας. Αλλά και αυτές δέχονται τρομερή πίεση, καθώς σταθερά το 30% παραμένει διαθέσιμο - το δε ποσοστό αυτό δίδεται συνολικά οπότε κατά τόπους είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ελλειψη ΜΕΘ και να πρέπει να γίνει διακομιδή σε άλλη περιφέρεια.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Κλείσιμο
Ο επιδημιολογικής χάρτης του κορωνοϊού, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει άλλες 52 Περιφερειακές ενότητες, με αρκετές από αυτές να μετρούν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Η Λάρισα παραμένει στο επίκεντρο της επιδημίας στη Θεσσαλία, μετρώντας και σήμερα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα 160. Ωστόσο, στα νοσοκομεία της Λάρισας θα διακομίζονται πλέον οι ασθενείς και από τη Θεσσαλονίκη, όπου το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όρια του στην περίθαλψη και νοσηλεία, και ουσιαστικά δεν θα λειτουργούσε χωρίς την αναδιάταξη κλινών που έγιναν και τη συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία της πόλης.

Η Πιερία, η Πέλλα και η Ημαθία συγκεντρώνουν σήμερα 500 κρούσματα κορωνοϊού ενώ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Ενδεικτικά, αναφέρονται η Δράμα (98), ο Έβρος (76), το Κιλκίς (59), η Καβάλα (88), η Χαλκιδική (68), οι Σέρρες (87), η Ξάνθη ( 37).

Ειδήσεις σήμερα

«Μαύρη» Πέμπτη με 3.316 κρούσματα, 50 θανάτους και 310 διασωληνωμένους

Δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα: Άκουγε τις κραυγές της μάνας της από το δίπλα δωμάτιο και δεν έκανε τίποτα...

Κορωνοϊός: Ύποπτα συμπτώματα σε βιζόν στην Καστοριά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης