LIVE

Κορωνοϊός

Μαρίλη Τοπούζογλου: Πως το coaching βελτιώνει την ποιότητα της εργασίας και της ζωής

article-xr

Το Jungian Coaching School εδώ και ένα χρόνο εγκαταστάθηκε και εκπαιδεύει coaches και στην Ελλάδα

Οι εποχές που ζούσαμε ήταν απαιτητικές και σήμερα λόγω της πανδημίας έχουν γίνει ακόμη περισσότερο φθάνοντας και πολλές φορές ξεπερνώντας τις αντοχές μας.

Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότεροι πολυεθνικοί οργανισμοί και εταιρείες από όλους τους χώρους αλλά και τον χώρο της Ναυτιλίας, πλέον εκπαιδεύουν το προσωπικό τους στο coaching, εστιάζοντας στη δυνατότητα του ειδικού να βελτιώσει την ποιότητα εργασίας αλλά και να βοηθήσει τους εργαζόμενους της εταιρείας να βρίσκουν τρόπους να πετυχαίνουν τους στόχους τους τόσο στην ζωή τους όσο και στην εργασία τους. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί «αποκτώντας μια έντονη αίσθηση σκοπού, αυτόματα ο άνθρωπος ευθυγραμμίζει την καθημερινότητα του σύμφωνα με το όραμά του και αυτό του δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση και βέλτιστα αποτελέσματα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο».

Η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίλη Τοπούζογλου, μεγαλωμένη μέσα στο άκρως ανταγωνιστικό πλαίσιο της διεθνούς Ναυτιλίας και των επιχειρήσεων σπούδασε ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, και ασχολείται με το coaching έχοντας γνώση και των ...δύο πλευρών.

Τοπουζογλου_2


Δουλεύει ιδιωτικά στο χώρο της, Inner Canvas στο Μαρούσι.

- Κα Τοπούζογλου τι είναι το coaching και γιατί ακούμε όλο και περισσότερο, αυτήν την περίοδο κρίσης που ζούμε, για την ανάγκη του;

Το coaching είναι μια διαδικασία που στοχεύει στη βελτίωση της απόδοσης και εστιάζεται στο ‘εδώ και τώρα’ όχι στο παρελθόν ή το μέλλον.
Μπορεί να γίνει ένα επάγγελμα που απευθύνεται σε υγιείς ανθρώπους και µπορεί να σταθεί σε µια ανοικτή αγορά, εφόσον ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και διέπεται από κανόνες δεοντολογίας και επαγγελµατικής ηθικής.

Είναι ένα μετα-επάγγελμα για όλους από όποια επαγγελματική αφετηρία και να ξεκινά εφόσον το επάγγελμα του ασχολείται με τον άνθρωπο και την παροχή υπηρεσίας, όπως φερ’ ειπείν για γιατρούς, δικηγόρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Είναι επίσης μια ιδανική ειδίκευση για τους επαγγελματίες του corporate business, όπως είναι οι Human Resource κ οι managers/leaders. Διότι προσφέρει σειρά από εργαλεία, δεξιότητες και μεθοδολογίες για να μπορούν, εντός του φορέα στον οποίο εργάζονται, να βελτιώνουν την απόδοσή τους, αλλά και το βαθμό ευχαρίστησης τους κ των εργαζομένων, του προσωπικού τους. Υπάρχει όπως ξέρουμε μεγάλη σύνδεση μεταξύ της ψυχολογικής ασφάλειας και της αποδοτικότητας. Το coaching στηρίζεται στην κεντρική ιδέα ότι ο καθένας μας έχει τις απαντήσεις στα ζητήματα του μέσα του. Ο coach θα βοηθήσει ώστε ο coachee να τις βρει”.

- Έχει εισέλθει και στη Ναυτιλία;

Το coaching το εμπιστεύονται οι εταιρείες της ναυτιλίας καθώς η ναυτιλία δεν γνωρίζει σύνορα. Οι άνθρωποί της μιλάνε την οικουμενική γλώσσα, αυτή του coaching: δίνοντας έμφαση στα soft skills, στους στόχους, το leadership....….

- Γιατί τώρα όμως περισσότερο από ποτέ το coaching θα μας φανεί αναγκαίο εργαλείο;

Εργαζόμαστε από τα σπίτια μας, ο κάθε ένας από μας απομονωμένος στον δικό του κύκλο μην βλέποντας και συναναστρέφοντας τους συναδέλφους. Έχουμε χάσει το ΣΥΝ στην εργασία μας, και συγχρόνως έχουμε βγει απο τη Ζώνη Ασφάλειας μας σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Στην εργασία μας λοιπόν επί του προκειμένου, αν δεν προσθέσουμε τώρα τα εργαλεία του σήμερα που θα μας δείξουν πως να ‘κυνηγήσουμε’ το καλύτερο δυναμικό μας, και απλά συνεχίζουμε να δίνουμε μόνοι μας τον αγώνα όπως πριν, νοιώθουμε την ανισότητα και την αγωνία εντονότερη. Εκεί έρχεται ο coach να στηρίξει τον coachee, να τον κάνει να ακούσει το δικό του δυναμικό να αναπτύσσεται συνειδητά.

- Και πώς να διαλέγει ο ενδιαφερόμενος ποιό πρόγραμμα Coaching να ακολουθήσει;

Σύγχρονα διεθνή προγράμματα coaching όπως είναι το Jungian Coaching School, έχουν τις βάσεις τους σε βαθιές ψυχαναλυτικές ρίζες, όπως αυτές του Jung. Με την επιλογή ενός ανθρωποκεντρικού υποβάθρου όπως αυτό που δίνει ο Jung στο coaching θα αναπτύξουμε τον Ηρωα μέσα μας να αντιμετωπίσουμε πανδημίες και ότι άλλες αλλαγές /προσαρμογές στη ζωή μας με ευελιξία.

Το Jungian Coaching School εδώ και ένα χρόνο εγκαταστάθηκε και εκπαιδεύει coaches και στην Ελλάδα.

Με το coaching τονίζουμε σε όλα τα παραπάνω και την συναισθηματική μας ανάπτυξη -το γνωστό μας EQ-, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και ευελιξίας μας, αλλά και την προσθήκη του «μη-ορθολογικού» στην ζωή μας, όλα σε μία περίοδο που το έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ.

Η Μαρίλη Τοπούζογλου, μέσα από την συνεργασία της με τον Dr. Avi Goren Bar αποφάσισε να εκπαιδευτεί στην Κωνσταντινούπολη στα εργαλεία του Jungian coaching. Ο Avi Goren Bar είναι Coach και κλινικός ψυχολόγος, είναι ο δημιουργός της διεθνούς σχολής Jungian Coaching School και διδάσκει το Jungian Coaching.
Τελειώνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μαζί με την συμφοιτήτρια και συνάδερφο της Μ.Μασούρα, αποφάσισαν να αντιπροσωπεύσουν το Jungian Coaching School στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι είναι μια μοναδική εκπαίδευση τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες στη σημερινή εποχή.

Το Jungian Coaching School κλείνει 5 χρόνια και διδάσκεται σε 4 χώρες της Ευρώπης (Βουδαπέστη, Λουμπλιάνα, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα) και έχει την πιστοποίηση ΑCSTH του Παγκόσμιου Φορέα Coaching ICF. Φέτος στην Αθήνα, θα ξεκινήσει η 2η γενιά Jungian coaches. Oι απόφοιτοι του προγράμματος ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, ανήκουν σε μια διεθνή κοινότητα με κοινή γλώσσα και συναντιούνται κάθε 2 χρόνια στο διεθνές συνέδριο που οργανώνουν. Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μέλη στο Σύλλογο Ελλήνων Jungian coaches .

Στα 5 χρόνια που εκπαιδεύονται στελέχη εταιρειών, Ηr, managers, coaches και ελεύθεροι επαγγελματίες, έχει διαπιστωθεί ότι είναι ένα πρόγραμμα που αλλάζει τη ζωή, προσωπική και επαγγελματική.

«Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι ενδυναμώνονται πάρα πολύ, τα soft skills και οι ηγετικές τους ικανότητες αναπτύσσονται, καθώς και η δημιουργικότητά τους και η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και συγκρούσεων. Ειδικά στην εποχή που ζούμε είναι απαραίτητα εργαλεία που βοηθάνε και στηρίζουν τον άνθρωπο-επαγγελματία ενδυναμώνοντας τον, αναπτύσσοντας την ανθεκτικότητα του (resilience), την εμπιστοσύνη του στον εαυτό του αλλά και στην ομάδα.
Με το Jungian Coaching ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει να βλέπει τον άνθρωπο αλλά και την εταιρεία» καταλήγει η Μαρίλη Τοπούζογλου.

Ειδήσεις σήμερα: 

«Μαύρη αγορά» για αρνητικά τεστ Covid-19 σε διάφορες περιοχές του κόσμου

Γουέντγουορθ Μίλερ: Ξεγράψτε με από το Prison Break, δεν θέλω να ξαναπαίξω στρέιτ χαρακτήρες

Ερντογάν: «Κακομαθημένες Ελλάδα και Κύπρος»Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης