Κορωνοϊός: Κανονικά θα λειτουργούν δικαστήρια και υποθηκοφυλακεία εν μέσω περιορισμών

Κορωνοϊός: Κανονικά θα λειτουργούν δικαστήρια και υποθηκοφυλακεία εν μέσω περιορισμών

Αυξημένα μέτρα προστασίας στα δικαστήρια της χώρας που θα λειτουργήσουν κανονικά εν μέσω πανδημίας – Προσωρινή αναστολή στη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών

dikastiki_aithousa1
Κανονικά, με αυξημένα όμως μέτρα προστασίας προς αποφυγή της διάδοσης του COVID-19, θα λειτουργούν τα δικαστήρια της χώρας κατά την διάρκεια των νέων περιοριστικών μέτρων που τίθενται από αύριο σε εφαρμογή λόγω της πανδημίας. Αντίθετα, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

Ειδικότερα, με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών καθορίζονται οι όροι λειτουργίας των δικαστηρίων στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες αυξημένου κινδύνου (επίπεδο Β).

Αναλυτικότερα, για τη λειτουργία όλων των δικαστηρίων προβλέπεται η τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου και η παρουσία μέχρι 15 ατόμων στη κάθε δικαστική αίθουσα. Κατ' εξαίρεση, ο αριθμός μπορεί να υπερβεί τα 15 άτομα, εάν κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία και πολύ περισσότερο, σε περιπτώσεις όπου ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται για τα πλημμελήματα μέχρι 30.6.2021 και για τα κακουργήματα μέχρι 31.12.2021 ή συμπληρώνεται ο ανώτατος χρόνος προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων.

Ακόμη, η διενέργεια των διασκέψεων, καθώς και οποιαδήποτε ενέργεια, που αφορά στη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών της χώρας, εφόσον είναι εφικτό, πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων.

Παράλληλα, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου ή εισαγγελίας, που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα τους, εφόσον διαθέτουν, ορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ' ευθύνη τους, για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Αναστέλλεται η λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών

Με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία κάθε εκπαιδευτικής και επιμορφωτικής δραστηριότητας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Κατ’ εξαίρεση, τα μαθήματα και η πρακτική άσκηση δύνανται να διενεργούνται, εφόσον είναι εφικτό, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας MOODLE ή άλλης διαδικτυακής εφαρμογής.

Κλείσιμο
Για όλο το προσωπικό που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Δικαστήρια, τις Εισαγγελίες, τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, εφαρμόζονται αναλογικά τα μέτρα που ισχύουν για το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, εφόσον τούτο είναι εφικτό.

Επίσης, για τη λειτουργία των Έμμισθων και Άμισθων Υποθηκοφυλακείων καθώς και για τα Κτηματολογικά Γραφεία, επιτρέπονται οι συναλλαγές, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων, αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε απόφαση του προϊσταμένου τους.

Επιπλέον, αναστέλλονται:

α) κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και

β) η παραγραφή κάθε συναφούς αξίωσης.

Τι θα ισχύσει με τα υποθηκοφυλακεία και το Κτηματολόγιο

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται οι διοικητικές λειτουργίες των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου, Κω-Λέρου, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Τέλος, για τις ΠΕ Κοζάνης, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Λάρισας και Ροδόπης συνεχίζουν να εφαρμόζονται τα ήδη ισχύοντα μέτρα, μέχρι και την 6η Νοεμβρίου 2020. Ειδικά, για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Σερρών, αναμένονται, πέραν των ισχυόντων περιορισμών, επιπλέον μέτρα, τα οποία θα καθοριστούν με νέα κοινή υπουργική απόφαση.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Πλήρες lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες - Μόνο με SMS οι μετακινήσεις

Επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ: Αναστέλλει τη λειτουργία του έως την Παρασκευή το Πανεπιστήμιο

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ο Τραμπ... διαφημίζει στους ομογενείς τα «καλά» που έκανε για την Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης