Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων με πρωτοβουλία Μητσοτάκη για τον προπηλακισμό στην ΑΣΟΕΕ

Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων με πρωτοβουλία Μητσοτάκη για τον προπηλακισμό στην ΑΣΟΕΕ

Στο «τραπέζι»  δραστικά μέτρα για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της βίας και της ανομίας στα Πανεπιστήμια

asoee_2
Έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδο πραγματοποιούν οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων,  με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την επίθεση κατά του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού την ανακοίνωσε στον προεδρεύοντα της Συνόδου Πρύτανη του ΑΠΘ Ν. Παπαιωάννου, ο οποίος ενημέρωσε τους υπόλοιπους Πρυτάνεις και συμφωνήθηκε η Σύνοδος να πραγματοποιηθεί σήμερα απόγευμα.

Στη Σύνοδο εκτός από την υπουργό Παιδείας θα παραβρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι Πρυτάνεις θα συνέλθουν εκ νέου, σε έκτακτη Σύνοδο, αύριο, Τρίτη το απόγευμα για να διατυπώσουν τις θέσεις τους για τη βία στα ΑΕΙ και ειδικότερα για την επίθεση κατά του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναμένεται να συζητηθούν δραστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της βίας και της ανομίας στα Πανεπιστήμια, επαναφέροντας το σενάριο για την είσοδο με κάρτα, το οποίο συζητείται τα τελευταία χρόνια. Κύριο μέλημα των πανεπιστημιακών είναι να μην μετατραπούν σε εστίες ανομίας τα Πανεπιστήμια και να μην αποθαρρύνονται οι φοιτητές να προσέρχονται στα μαθήματα λόγω ανεξέλεγκτης παρουσίας ατόμων που αμαυρώνουν την πανεπιστημιακή ζωή. Οι προτεραιότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής περιλαμβάνουν κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που ήδη έχει ψηφισθεί και επέμβαση των Αρχών όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις.

Φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων, αποτελεσματικότερος έλεγχος εργαστηρίων η άλλων χώρων των Πανεπιστημίων είναι κάποιες από τις λύσεις που συζητά το υπουργείο Παιδείας και η πανεπιστημιακή κοινότητα στο πλαίσιο αναζήτησης τρόπου φύλαξης των Πανεπιστημίων. Το υπουργείο Παιδεία ετοιμάζει σχέδιο φύλαξης για τα Πανεπιστήμια. Το θέμα της φύλαξης των Πανεπιστημίων απασχολεί έντονα την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που φαίνεται ότι προκρίνει τη λύση της αυτορύθμισης των Πανεπιστημίων. Προσανατολίζεται ,στο να δώσει τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να επιλέξουν με πιο τρόπο θα προχωρήσουν.

Τα Πανεπιστήμια θα μπορούν αν αυτό προκρίνουν να έχουν σύστημα κάρτας εισόδου ή να καταρτίσουν πρόγραμμα με τα μέτρα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για τη φύλαξη του χώρου. Όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές «Ελεύθερη πρόσβαση διεθνώς στα Πανεπιστήμια έχουν μόνο οι ακαδημαικοί».

Κλείσιμο
Εκτός από το σχέδιο θωράκισης των Πανεπιστημίων ενάντια σε τέτοιες καταστροφικές ενέργειες η ΕΛ.ΑΣ, που διεξάγει έρευνες, έχει το δικό της σχέδιο .Με 100.000 ευρώ «επικηρύχθηκαν» οι δράστες που προπηλάκισαν τον πρύτανη. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, προκηρύχθηκε χρηματική αμοιβή εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για κακουργήματα και πλημμελήματα που διέπραξαν μέλη της οργάνωσης «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» την 29-10-2020 στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καλεί όποιον πολίτη γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476243 και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Σημειώνεται ότι, για τα πρόσωπα που θα παράσχουν πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλιστεί ανωνυμία έναντι κάθε Αρχής και οποιουδήποτε τρίτου.

Ηχηρές αντιδράσεις

Η επίθεση στην πρυτανεία προκαλεί ηχηρές αντιδράσεις από τους πανεπιστημιακούς. Με τον πιο έντονο τρόπο η πανεπιστημιακή κοινότητα στέλνει μήνυμα ότι η κατάσταση στα Πανεπιστήμια “δεν πάει άλλο” μετά την εισβολή στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Η βία έχει επανέλθει στα Πανεπιστήμια και ενδεικτική είναι η βίαιη εισβολή στο γραφείο του πρύτανη του ΟΠΑ Δημήτρη Μπουραντώνη και η προσπάθεια γελειοποίησης του πρύτανη με την ανάρτηση της εικόνας ντροπής στο διαδίκτυο, που ανήρτησαν αναρχικοί σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι πανεπιστημιακοί στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα, ζητώντας να από την πολιτεία να μπει ”ένα τέλος” σε αυτά τα φαινόμενα. Οι πανεπιστημιακοί από το ΕΚΠΑ, «καταδικάζουν απερίφραστα κάθε αθλιότητα, βία ή τραμπουκισμό που συμβαίνει σε πανεπιστημιακό χώρο, από οποιοδήποτε άτομο εντός ή εκτός του χώρου» και ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής λέει, «αισθάνομαι ως να κρέμεται από τον δικό μου αυχένα αυτή η ταμπέλα».

Οι συνάδελφοι του καθηγητές, από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών λένε σε ανακοίνωσή τους ότι «οι εισβολείς επέλεξαν την επομένη της εθνικής επετείου για να μας θυμίσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα διαβόητα τάγματα εφόδου και τις ναζιστικές πρακτικές. Το πανεπιστήμιο ασφυκτιά από τη χρόνια αδράνεια της πολιτείας και απ’ όσους συστηματικά χαϊδεύουν τα αφτιά κάποιων που επί δεκαετίες τρομοκρατούν, τραμπουκίζουν και προπηλακίζουν οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη από τη δική τους. Η απάντηση της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν μπορεί να είναι τίποτα διαφορετικό από το ακόλουθο: ΩΣ ΕΔΩ!

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Η διαπόμπευσή του είναι μορφή ολοκληρωτισμού και ντροπή για τη χώρα μας»

Με ανάρτηση στο twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημειώνει ότι η επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ Δημήτρη Μπουραντώνη προσβάλλει βάναυσα την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη. Παράλληλα, τονίζει ότι «η διαπόμπευσή του είναι μορφή ολοκληρωτισμού και ντροπή για τη χώρα μας» και επισημαίνει ότι «το Πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος βίας και ανομίας, αλλά ασφάλειας και ελευθερίας».

Νίκη Κεραμέως: Ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών

Η υπουργός Παιδείας αναφερόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων δήλωσε ότι "ο απαράδεκτος φασισμός, προπηλακισμός του Πρύτανη του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών , εκτός από ομόθυμη καταδίκη απαιτεί και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών με σκοπό τη διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας και προστασίας των Πανεπιστημίων".

Παρέμβαση εισαγγελέα για την επίθεση κουκουλουφόρων κατά του Πρύτανη του ΟΠΑ

Εντολή για διενέργεια Προκαταρκτικής Έρευνας, για την επίθεση κουκουλουφόρων κατά του Πρύτανη του του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη έδωσε η εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Την έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Οι δράστες θα επικηρυχθούν!

Οι δράστες θα επικηρυχθούν, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης."Η Ελλάδα ανατριχιάζει. Από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρωμίζει τη λέξη αλληλεγγύη.Ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες. Οι δημοκράτες αγανακτούν. Όσοι τους ανέχονται, όσοι τους ανέχθηκαν καιρός να αναθεωρήσουν και να θυμώσουν. Οι δράστες θα επικηρυχθούν. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει" τόνισε ο υπουργός. 

Πρύτανης ΕΜΠ: Αισθάνομαι ως να κρέμεται από τον δικό μου αυχένα αυτή η ταμπέλα

Αισθάνομαι ως να κρέμεται από τον δικό μου αυχένα αυτή η ταμπέλα. Άλλωστε πρόσφατα δέχτηκα παρόμοια «επίσκεψη» τονίζει ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής, «κάποιοι δεν μιλούν κι ας είναι νέοι, κάποιοι που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους «ζυγίζουν» τη στάση τους και άλλοι συνήθως λαλίστατοι επικριτές των “ισαποστάκηδων” αδυνατούν να ψελλίσουν μια λέξη καταδίκης. Αλλά και η φραστική καταδίκη της βίας είναι πλέον κοινοτοπία και δυστυχώς αρκούνται σε αυτήν πολλοί από εκείνους που οφείλουν να τη δαμάσουν, με τα όποια αντίδοτα, ως δάσκαλοι, ταγοί, θεσμοί. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο θα έχει γυρίσει σελίδα όταν οι νέοι, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, θα έχουν πει με τον τρόπο τους «ως εδώ, πάμε μπροστά». Υποδείγματα, όπως ο Πρύτανης Δημήτρης Μπουραντώνης, έχουν καταλυτικό ρόλο σε αυτό.

Πρυτανεία ΕΚΠΑ

“Οι πρόσφατες εικόνες από το γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προκαλούν οδύνη και αποτροπιασμό σε κάθε μέλος της Πανεπιστημιακής κοινότητας και σε ολόκληρη την κοινωνία” τονίζει το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΚΠΑ, σχετικά με την επίθεση κατά του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και σημειώνει τα εξής: Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΚΠΑ, μετά από έκτακτη επικοινωνία του με τα μέλη της Συγκλήτου, καταδικάζουν απερίφραστα κάθε αθλιότητα, βία ή τραμπουκισμό που συμβαίνει σε πανεπιστημιακό χώρο, από οποιοδήποτε άτομο εντός ή εκτός του χώρου. Παρόμοιες ενέργειες πλήττουν εν τέλει το κύρος και τη λειτουργία της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

ΠΟΣΔΕΠ: Μηδενική ανοχή

Η ΠΟΣΔΕΠ καταδικάζει απερίφραστα τις βίαιες ενέργειες, εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την επαίσχυντη προσβολή του πρύτανη, και, στο πρόσωπό του, προσβολή κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας και των ακαδημαϊκών αξιών. Συμπαραστέκεται πλήρως στον πρύτανηκαι την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΟΠΑ στον αγώνα της για τη διασφάλιση της εύρυθμης ακαδημαϊκής λειτουργίας του ιδρύματος. Απαιτεί μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε αντιδημοκρατική ενέργεια και αποφασιστικότητα για να μην περάσει ο φασισμός των λίγων στα πανεπιστήμια. Η προχθεσινή εισβολή κουκουλοφόρων στο ΟΠΑ έρχεται 3 εβδομάδες μετά από αντίστοιχη επίθεση στην πρυτανεία του ΕΜΠ, που είχε και αυτή σκοπό την υπεράσπιση καταλήψεων, ενώ βανδαλισμοί με απειλές για εκφοβισμό καθηγητών σημειώθηκαν πρόσφατα στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Δημόσιο Πανεπιστήμιο: Ώρα Μηδέν

Ο ανοίκειος και άνανδρος προπηλακισμός του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Δ. Μπουραντώνη, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της ανοχής στα φαινόμενα ανομίας και βίας στα Πανεπιστήμιά μας. Όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα πρέπει να αντιδράσουν και να απομονώσουν τις δήθεν επαναστατικές μειοψηφίες που με φασιστικό τρόπο, κρυπτόμενες πίσω από τις «κουκούλες», προσπαθούν να επιβάλουν τις απόψεις τους. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν είναι άσυλο ανομίας και βίας. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και σεβασμού στη διαφορετική άποψη.

Σκηνικό βανδαλισμού

Οι καταληψίες των πανεπιστημίων, έκαναν εισβολή το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του πρύτανη της πρώην ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη. Στη φωτογραφία που ανέβασαν δείχνουν τον πρύτανη περικυκλωμένο από αναρχικούς που του περνούν στο λαιμό μια ταμπέλα που γράφει «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Ειρωνεύονται μάλιστα τον κ. Μπουραντώνη λέγοντας: «ευχαριστούμε τον πρύτανη που έδειξε την αλληλεγγύη του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο».Όπως παραδέχθηκαν οι ίδιοι, επέλεξαν να στοχοποιήσουν τον συγκεκριμένο πρύτανη, μεταξύ άλλων, γιατί «φροντίζει να αφήνει παντού το νεοφιλελεύθερο στίγμα του στον δημόσιο διάλογο, μέσα από άρθρα και συγγράμματα στα οποία υπεραμύνεται της ευρωενωσιακής πολιτικής και της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ»(!) καθώς και γιατί «οραματίζεται έναν εξευρωπαϊσμό των πανεπιστημίων στα πρότυπα αποστειρωμένων και επιτηρούμενων ιδρυμάτων»! «Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ' εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων» έγραψαν στην ανακοίνωσή τους οι δράστες.

Η επίθεση θεωρείται από τις βιαιότερες των τελευταίων χρόνων ενώ όπως λένε πανεπιστημιακοί φαινόμενα βίας και βανδαλισμών από ομάδες κουκουλοφόρων είναι συχνά τα τελευταία χρόνια. Αφού κατέστρεψαν το γραφείο της γραμματέως του εισήλθαν με τη βία στο γραφείο του πρύτανη και άρχισαν τις καταστροφές. Έπιπλα, υπολογιστές, πυροσβεστήρες και έγγραφα αλλά και ιστορικά αντικείμενα δεν γλίτωσαν από την επίθεση των 15 κουκουλοφόρων που τα έκαναν «γης μαδιάμ».

Οι κουκουλοφόρου επιτέθηκαν και σωματικά στον πρύτανη, αρπάζοντας τον από τον λαιμό, ενώ εκτόξευσαν ύβρεις. Φεύγοντας έγραψαν και συνθήματα στους τοίχους, υπέρ των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων.


Ειδήσεις σήμερα:

Δίχως τέλος η τραγωδία στην Τουρκία: Στους 76 οι νεκροί από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ

Πανδημία-Τουρκία: Πάνω από 2.100 κρούσματα και 74 θάνατοι σε 24 ώρες

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν τα καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης