Θάνος Δημάδης: Το «perouka gate» έγινε βιβλίο

Θάνος Δημάδης: Το «perouka gate» έγινε βιβλίο

Ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης αποκαλύπτει άγνωστα περιστατικά από τα ταξίδια των μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ  και δίνει τη δική του εκδοχή για τον τρόπο με τον οποίο στοχοποιήθηκε από την τότε πολιτική εξουσία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
dimadis
Αγνωστα περιστατικά από τα ταξίδια των μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ, αλλά και από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν προκειμένου να ελέγξουν μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- στο βιβλίο του Θάνου Δημάδη «Ενα ρεπορτάζ για την τηλεόραση και την εξουσία».

Ο δημοσιογράφος, που πρωταγωνίστησε αλλά και στιγματίστηκε από το περιβόητο «perouka-gate», δίνει τη δική του εκδοχή για το χρονικό της πλεκτάνης που στήθηκε εις βάρος του και εναντίον του συναδέλφου του Δημήτρη Σουλτογιάννη. Ο τελευταίος επαναπροσλήφθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR πριν από λίγες μέρες, ενώ ο Θάνος Δημάδης με αγωγή που κατέθεσε εις βάρος μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων και πολιτικών στελεχών της πρώην κυβέρνησης κατάφερε να επιτύχει υπέρ του την επιδίκαση χρηματικού ποσού άνω των 180.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 οι δύο δημοσιογράφοι κάλυπταν για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών ALPHA και STAR την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δύο μέρες πριν από την άφιξη του κ. Τσίπρα ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη μέσω Καναδά ο Νίκος Παππάς και ο στενός του συνεργάτης Γιώργος Χριστοφορίδης, οι οποίοι κατέλυσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μανχάταν.

Οι δύο ανταποκριτές τους ακολούθησαν σε βόλτα που έκαναν στο Σέντραλ Παρκ μεταμφιεσμένοι με γυναικείες περούκες. Οι Δημάδης και Σουλτογιάννης επισκέφτηκαν και το ξενοδοχείο όπου διέμενε η ελληνική αποστολή, όπου και εντοπίστηκαν από άνδρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού. Ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές, όμως οι δύο δημοσιογράφοι ουδέποτε συνελήφθησαν, όπως ανέφερε το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αμετάκλητη καταδίκη του διορισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ τέως προέδρου του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλλου, ο οποίος καλείται να καταβάλει 18.000 ευρώ στον Θάνο Δημάδη, όπως και του πρώην διευθυντή της ΕΡΤ και νυν προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ και γ.γ. της ΕΣΗΕΑ Σταύρου Καπάκου, που θα καταβάλει 15.000 ευρώ.

Ο εμπνευστής του επίμαχου ρεπορτάζ είχε φροντίσει να κυκλοφορήσουν σε μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας οι φωτογραφίες τους με τις περούκες κι έτσι κατάφερε να προκαλέσει ψευδείς εντυπώσεις εις βάρος των δύο δημοσιογράφων. Αυτό δε είχε ως αποτέλεσμα να απολυθούν με συνοπτικές διαδικασίες από τους τηλεοπτικούς σταθμούς όπου εργάζονταν.

Κλείσιμο
Το περιεχόμενο του βιβλίου του Θάνου Δημάδη εστιάζει στην κατάχρηση της δύναμης που προσφέρει το υπουργικό αξίωμα και έχει ως αποτέλεσμα την κατασκευή fake news και το στήσιμο διώξεων εναντίον δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων που ασκούν κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση, με σημείο αναφοράς τα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο, που είναι ενδεικτικά της αλαζονείας που χαρακτήριζε κάποια μέλη της τότε κυβέρνησης.

Mάιος 2015, Νέα Υόρκη:  Η σαμπάνια

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται σε ένα περιστατικό που συνέβη τη βραδιά του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του «Εθνικού Κήρυκα». Συγκεκριμένα, γράφει:

«Το Γραφείο του Πρωθυπουργού είχε στείλει να εκπροσωπήσει τον Αλέξη Τσίπρα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εργαζόταν ως μετακλητή με την ιδιότητα της υπεύθυνης διεθνών σχέσεων του Μαξίμου. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης. Πριν ξεκινήσει το δείπνο, όλοι οι καλεσμένοι ήμασταν μαζεμένοι στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της δεξίωσης, όπου τα γκαρσόνια πρόσφεραν ως απεριτίφ λευκό ή κόκκινο κρασί.

Κάποιος κοινός γνωστός ανέλαβε να με συστήσει στη μετακλητή υπάλληλο. Με το που της δίνω το χέρι για να τη χαιρετήσω, αντί για το όνομά της δηλώνει πρώτα την ιδιότητά της ως συνεργάτιδα του Tσίπρα: “Εκπροσωπώ τον Eλληνα πρωθυπουργό”, λέει με στομφώδη τρόπο, θεωρώντας μάλλον ότι έτσι παίρνει προστιθέμενη αξία στα μάτια του συνομιλητή της. “Χαίρω πολύ. Και τι επαγγέλλεστε;”, τη ρωτάω, θέλοντας να μάθω την επαγγελματική της ιδιότητα προ Μαξίμου. “Hμουν υπεύθυνη στον ΣΥΡΙΖΑ”, απαντά.

Οταν ο σερβιτόρος με τον δίσκο έρχεται για να της σερβίρει κρασί, εκείνη τον ρωτάει με ύφος: “Σαμπάνια δεν έχει;”. Μόλις αυτός της απαντάει ότι μόνο κρασί προσφέρεται, η μετακλητή εκπρόσωπος γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη και λέει στη διπλανή της, στα ελληνικά: “Αν δεν πιούμε σαμπάνια τώρα που ήρθαμε στη Νέα Υόρκη, πότε θα πιούμε;”».

Οκτώβριος 2015, Μανχάταν: Το iPhone

Οπως άσχημη εντύπωση είχε προκαλέσει στον δημοσιογράφο και η πρεμούρα του τότε υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, να προλάβει να αγοράσει το καινούριο iPhone με το που πάτησε το πόδι του στη Νέα Υόρκη.

Γράφει ο δημοσιογράφος: «Οι άνθρωποι που απάρτιζαν στο παρασκήνιο το σύστημα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ επιδείκνυαν την ίδια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στον καθένα που έβλεπαν ότι δυνητικά θα μπορούσε να αμφισβητήσει την “αυθεντία” τους, τις κυβερνητικές πολιτικές και αποφάσεις. Ταυτοχρόνως ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ντόλτσε βίτα, την καλή ζωή και την πολυτέλεια.

Από τον Γιώργο Σταθάκη, Υπουργό Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά άφιξή του με την ελληνική αποστολή στη Νέα Υόρκη είχε ξεχυθεί στους δρόμους της Πέμπτης Λεωφόρου ώστε να προλάβει να αγοράσει το νέο μοντέλο iPhone πριν την αναχώρηση για Αθήνα, μέχρι τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, ο οποίος με μια λευκή πετσέτα δεμένη στον λαιμό του απολάμβανε το φιλέτο του στον 65ο όροφο του Rockefeller Plaza στην ίδια πόλη, οι εκπρόσωποι της “Αριστεράς” του ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκαν γρήγορα στις υλικές απολαύσεις της εξουσίας κατά τρόπο δυσανάλογο προς το μικρό μέχρι τότε διάστημα παραμονής που είχαν στην εξουσία. Δεν εξέλιπαν ούτε συμπεριφορές προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ που θύμιζαν τον “Αρχοντοχωριάτη” του Μολιέρου».


f3_14292269_992180685032_6738057994885411282_n
f10
thumbnail
1. O Νίκος Παππάς με τη συνοδεία του στο Σέντραλ Παρκ 2. Ο Νίκος Φίλης, με την πετσέτα στον λαιμό, απολαμβάνει το φιλέτο του σε πολυτελές εστιατόριο της Νέας Υόρκης 3. Ο Θάνος Δημάδης



Μάιος 2016. ALPHA TV: Το ρεπορτάζ και ο «Μεγάλος»

Ο Θάνος Δημάδης αναφέρεται στο βιβλίο του και στον ρόλο που είχε η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογράφος Κατερίνα Ακριβοπούλου.

Συγκεκριμένα: «Οταν ο Τσίπρας έρχεται στην εξουσία, ο “Άλφα” του Κοντομηνά προσπαθεί να χτίσει όσο περισσότερες γέφυρες με το Μέγαρο Μαξίμου και έτσι η εισήγηση Λαζόπουλου για την τοποθέτηση της Ακριβοπούλου σε ρόλο σχολιάστριας στο δελτίο ειδήσεων γίνεται δεκτή. Μπορεί επισήμως ο ρόλος της στο κανάλι να ήταν αυτός της σχολιάστριας, ώστε να προωθεί τη γραμμή του Μαξίμου μέσω του δελτίου, ανεπισήμως όμως η Ακριβοπούλου ήταν στον σταθμό τα μάτια και τα αυτιά του Νίκου Παππά.

Οταν συνάντησα την Ακριβοπούλου στα γραφεία του καναλιού στο Πικέρμι, τα πρώτα λόγια που μου είπε, σχολιάζοντας ένα από τα ρεπορτάζ μου από το ΔΝΤ, είχαν σημείο αναφοράς αυτό τον υπουργό. “Mπράβο, πολύ καλό το ρεπορτάζ σου για ΔΝΤ. Αρεσε πολύ και στον Μεγάλο”, μου ψιθύρισε. “Ποιoν Μεγάλο;”, τη ρωτώ αιφνιδιασμένος. “Τον Νίκο τον Παππά”, μου απαντάει. Η Ακριβοπούλου επιδείκνυε χωρίς προσχήματα τη σχέση της με τον Παππά, αφού το σύστημα εξουσίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ “πουλούσε προστασία” ανοιχτά στους δημοσιογράφους που ανήκαν στη σφαίρα επιρροής του».

Σεπτέμβριος 2016. Νέα Υόρκη: Το απόρρητο της επίσκεψης

Από τις σελίδες του βιβλίου δεν θα μπορούσε να λείπει η αφορμή για την οποία στήθηκε το περίφημο «perouka-gate». Κατά τον δημοσιογράφο, ο βασικός λόγος ήταν να μη βγει προς τα έξω ότι το ταξίδι Παππά στη Νέα Υόρκη ήταν χωρίς αντικείμενο εργασίας ενώ πίσω στην Ελλάδα μαινόταν ο πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Λέει ο δημοσιογράφος στο βιβλίο του: «Γι’ αυτό ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς -όπως επίσης για πρώτη φορά αποκαλύπτω εδώ- έδωσε μέχρι και εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου να χαρακτηρίσουν απόρρητο οτιδήποτε αφορούσε το ταξίδι και την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, εκείνο το Σαββατοκύριακο της 17ης και 18ης Σεπτεμβρίου 2016. Μάλιστα η εντολή Παππά προς τη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού δόθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ίδια ακριβώς ημέρα που ο Υπουργός είχε κινητοποιήσει εκ μέρους της ελληνικής αποστολής τη Διπλωματική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ για να απαγορεύσουν σε εμένα και τον ανταποκριτή του “Σταρ” την πρόσβαση στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο ίδιος.

Hταν μάλιστα τέτοια η πρεμούρα του Υπουργού να αποκλείσει την πρόσβαση του οποιουδήποτε σε κάθε στοιχείο που αφορούσε το -χωρίς φανερό πρόγραμμα, αλλά πληρωμένο με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου- ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, ώστε αυτή η περί απορρήτου εντολή πρωτοκολλείται ημέρα Σάββατο, ενώ δηλαδή όλες οι δημόσιες υπηρεσίες είναι, ως γνωστόν, κλειστές. Με έγγραφό της τρία χρόνια μετά από τα συμβάντα η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού με απαντητική επιστολή της προς εμένα αποκάλυψε ότι “...η υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 2440/17-09-2016 έγκριση υπηρεσιακής μετακίνησης του Υπουργού Επικρατείας (σ.σ.: στη Νέα Υόρκη) χαρακτηρίστηκε ως απόρρητη...».

Μάιος 2016. Ουάσινγκτον:  Η δήλωση Παππά για το ΔΝΤ

Ο Θάνος Δημάδης περιλαμβάνει στο βιβλίο του και μια άγνωστη στιχομυθία του με τον Νίκο Παππά. Ο τελευταίος έχει μόλις προβεί σε μια δήλωση που αφορούσε το ΔΝΤ, ότι «ως κυβέρνηση δεν ζήτησαμε ποτέ να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα».

Γράφει ο δημοσιογράφος: «Οταν η εκδήλωση τελειώνει, τον πλησιάζω και του λέω: “Νίκο, έχεις αντιληφθεί τι είπες πριν λίγο για το ΔΝΤ;”. “Τι είπα;” με ρωτάει. Πιθανολογώ ότι κάνει πως δεν καταλαβαίνει, αλλά εγώ επιμένω: “Είπες ότι εσείς ως κυβέρνηση δεν ζητήσατε ποτέ να φύγει το ΔΝΤ, το οποίο είναι ψέμα”. “Ε, και; Σιγά, μωρέ, το θέμα”, μου λέει με κυνισμό, παρουσία κι άλλων δημοσιογράφων. Η στάση του είναι ενδεικτική της πρακτικής του “είπα-ξείπα”, στην οποία Τσίπρας και Υπουργοί της κυβέρνησής του εθίζονται όλο και περισσότερο, όσο κυλούν οι πρώτοι μήνες στην εξουσία».

Οργισμένη αντίδραση

Σε ένα άλλο κεφάλαιο του βιβλίου, ο δημοσιογράφος αναφέρεται στον πρώην ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA Δημήτρη Κοντομηνά.

Οπως αναφέρει: «Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016, όταν ανακοινώνεται ότι ο “Άλφα” δεν είναι ένας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που πλειοδότησαν στην δημοπρασία, τηλεφωνώ στον Κοντομηνά θέλοντας να διερευνήσω τις προθέσεις του. Ο τόνος της φωνής του προδίδει θυμό και εκνευρισμό: “Έχουμε πόλεμο!”, μου λέει κοφτά. “Όταν έρθω Νέα Υόρκη σε λίγες ημέρες θα πούμε περισσότερα από κοντά. Μέχρι τότε να είσαι stand by. Πάμε για κατά μέτωπο επίθεση”. Μου κλείνει το τηλέφωνο πριν προλάβω να πω κουβέντα.

Ο Κοντομηνάς δίνει άμεσα εντολή στις ειδήσεις του “Άλφα” να ξεκινήσουν “σκληρό ροκ” αντεπίθεσης κατά του Μαξίμου. Θεωρεί ότι ο λόγος που έμεινε χωρίς τηλεοπτική άδεια είναι γιατί η τράπουλα ήταν σημαδεμένη, με σκοπό η κυβέρνηση να τον εκβιάσει και να υφαρπάρξει το κανάλι του. Επί δύο εβδομάδες την πολιτική και μιντιακή ατζέντα στην χώρα μονοπωλούν τα “βοσκοτόπια” του Καλογρίτσα και οι “λαγοί” του Σαββίδη. Η κυβέρνηση με μαεστρία φέρνει τον κόσμο των Μίντια αντιμέτωπο με την υπόλοιπη κοινωνία. Αυτό που επιδίωκε πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την αντικατάσταση της μιντιακής διαπλοκής με νέα δικά του συμφέροντα, καταφέρνει να το παρουσιάσει ως “μάχη” που δίνει για να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι καναλάρχες».

Δεύτερη μήνυση κατά Παππά

Δεύτερη μήνυση κατά του Νίκου Παππά κατέθεσε πριν από λίγες μέρες ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης, κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμηση. Η μήνυση αφορά σε ανάρτηση του πρώην υπουργού στον επίσημο λογαριασμό του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, στην οποία αναφέρεται σε μπαράζ δημοσιευμάτων λάσπης, αποκαλύπτοντας το παρακρατικό σύστημα παρακολούθησης. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Δημάδη, ο Νίκος Παππάς τον χαρακτηρίζει μέρος ενός αόριστου παρακρατικού συστήματος παρακολούθησης, ως άτομο που προβαίνει σε πρακτορικές πρακτικές, ενώ τον κατηγορεί ότι υπαγόταν σε κάποιο παρακρατικό σύστημα παρακολούθησης που είχε στηθεί και λειτουργούσε εις βάρος υπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εκλεγμένης κυβέρνησης μετατρέποντας την Ελλάδα σε «λατινοαμερικανική μπανανία». Οτι δούλευε σε κάποιον παρακρατικό μηχανισμό που είτε συνδεόταν με κάποια υπηρεσία ή και με την ίδια τη Ν.Δ. και ότι εν γένει δρούσε παράνομα, παρακρατικά εξυπηρετώντας αλλότριους σκοπούς μη σχετιζόμενους με τη δημοσιογραφία.

«Μάλιστα ο εγκαλούμενος ανήρτησε τη φωτογραφία μου με την περούκα θέλοντας να καταδείξει ότι η δημοσιογραφική μου έρευνα υπάγεται δήθεν στις παρακρατικές ενέργειες, τις οποίες καταγγέλλει στην ανάρτησή του. Με αυτόν τον τρόπο συνδέει εμένα ευθέως ως άτομο και ως δημοσιογράφο, καθώς και το ρεπορτάζ μου, με το παρακράτος και τις παρακρατικές ενέργειες, τις οποίες περιγράφει στην ανάρτησή του», λέει ο δημοσιογράφος. Για να προσθέσει: «Ο εγκαλούμενος κρυπτόμενος πίσω από τη βουλευτική του ασυλία επαναφέρει δημόσια και διογκώνει τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του εναντίον μου, μετατρέποντάς τους σε ένα ανήθικο πολιτικό και προσωπικό του εργαλείο, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τα βουλευτικά καθήκοντά του. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αρθεί η βουλευτική του ασυλία και να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Ειδήσεις σήμερα:

Το σκίτσο του Αρκά για τα 1.259 νέα κρούσματα κορωνοϊού

ΗΠΑ: Σε 120 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ο «γκουρού» που ξεγελούσε γυναίκες και τις έκανε σκλάβες του σεξ

Η Μελάνια στην πρώτη της προεκλογική εμφάνιση αστειεύεται για τον Τραμπ (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης