LIVE

Κορωνοϊός

Εκλογές στα σχολεία: Σύγκρουση Κεραμέως με συνδικαλιστές

kerameos_main2

Οι συνδικαλιστές δεν θέλουν εκλογές εξ αποστάσεως το Σάββατο  - Οι ομοσπονδίες απέσυραν τους υποψηφίους από τα ψηφοδέλτια

«Αιτία πολέμου» είναι για τους εκπαιδευτικούς η απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών ημέρα Σάββατο, εκτός των διδακτικών ωρών δηλαδή και με ηλεκτρονικό τρόπο, λόγω κορωνοϊού. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες διαβλέπουν «χτύπημα» στο συνδικαλιστικό κίνημα και κατάργηση των παραδοσιακών ζυμώσεων και ζητούν αναβολή της διαδικασίας και παράταση της θητείας των αιρετών έως τον Αύγουστο του 2021.

Σύμφωνα με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, κάποιοι συνδικαλιστές διαβλέπουν αλλαγή συσχετισμών με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, χωρίς συνελεύσεις προηγουμένως, και για το λόγο αυτό ζητούν να μην αλλάξει η παραδοσιακή ψήφος με κάλπη.
Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες προχώρησαν και ένα βήμα πιο πέρα και απέσυραν τους υποψηφίους από τα ψηφοδέλτια των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για εφέτος στις 7 Νοεμβρίου, ενώ ζητούν και συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους εκθέσουν την άρνηση τους σε εκλογική διαδικασία ημέρα Σάββατο.

Το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μην σταματήσει η διαδικασία για την ανάδειξη αιρετών κατέθεσε τροπολογία προς ψήφιση στη Βουλή, με την οποία παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με υπουργική απόφαση όλων των αναγκαίων λεπτομερειών για τη διενέργεια με ηλεκτρονική ψηφοφορία των εκλογικών διαδικασιών (συμπεριλαμβανομένων και εκκρεμών, που διεξάγονται κατ' εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων) για την ανάδειξη αιρετών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων σχετικά με τη διεξαγωγή των εν λόγω διαδικασιών με φυσική παρουσία. Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την υπουργό για αντιδημοκρατική συμπεριφορά και λένε ότι «δεν μπορεί το υπουργείο να τους υποχρεώσει να διατηρήσουν την υποψηφιότητά τους».

Για την ιστορία, το σύστημα με ψηφοφορία την πρώτη Τετάρτη του Νοεμβρίου σε εργάσιμη ημέρα, ανά δύο χρόνια που διεξάγονται οι εκλογές, καθιερώθηκε το 2003 και τα σχολεία παρέμεναν κλειστά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών των αιρετών.

Τι είχε πει ο Κ. Μητσοτάκης για το κλείσιμο των σχολείων

«Χιλιάδες γονείς ταλαιπωρούνται σήμερα επειδή τα σχολεία είναι κλειστά. Δεν θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να οργανώσει τις εκλογές των εκπαιδευτικών χωρίς να επηρεαστεί η σχολική λειτουργία; Μπορούσε. Αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν νοιάζεται ούτε για τα αυτονόητα» είχε δηλώσει o Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από δυο χρόνια.

Η κ. Κεραμέως άλλαξε τον νόμο και το υπουργείο Παιδείας έχει προγραμματίσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία, με το σύστημα «ΖΕΥΣ». Το συγκεκριμένο σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί στους εκπαιδευτικούς είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε σε πρυτανικές εκλογές σε 6 Πανεπιστήμια με επιτυχία και διαφάνεια, ενώ ο στόχος του υπουργείου είναι να μην χάνονται μαθήματα και να εξασφαλισθεί η ευρύτερη συμμετοχή και χωρίς συναθροίσεις, λόγω πανδημίας.

Σε πρόσφατη συνάντηση Κεραμέως –ΟΛΜΕ, η ΟΛΜΕ τάχθηκε κατά της ψηφιοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, της διενέργειάς της ημέρα Σάββατο και πρότεινε την αναβολή της για ένα οκτάμηνο, ή τη διενέργειά της δια ζώσης σε εργάσιμη ημέρα (με ή χωρίς άδεια). Από την πλευρά της, η υπουργός επεσήμανε ότι οι εκλογές ημέρα Σάββατο «υπηρετούν το στόχο της ανάδειξης εκπροσώπων για τα υπηρεσιακά συμβούλια, δίχως να διαταραχθεί ούτε στο ελάχιστο η εκπαιδευτική διαδικασία». Επιπλέον, τόνισε ότι η διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στηρίζεται σε δυο πυλώνες: αφ' ενός στη διεθνή τάση εκσυγχρονισμού, απλοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών, που ενισχύθηκε από την εμπειρία της πανδημίας, αφ' ετέρου στην ανάγκη προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας βάσει των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό, πόσο μάλλον όταν οι εκλογές αυτές αφορούν άνω των 170.000 εκπαιδευτικούς, που θα έπρεπε διαφορετικά να συναθροιστούν.

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία διαφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως υποστηρίζει: «Για να είναι η διαδικασία αντιπροσώπευσης αυθεντική και ουσιαστική προαπαιτούνται συνθήκες γενικά αποδεκτές, με πολιτικές και τεχνικές εγγυήσεις διασφάλισης της συμμετοχικής διαδικασίας αναγκαίου συλλογικού διαλόγου και τελικά της επιλογής ψηφοδελτίου στην κάλπη».

Το νέο σύστημα

Εφέτος, για πρώτη φορά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου η εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Η ψηφοφορία θα υλοποιηθεί μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος (σύστημα «ΖΕΥΣ») του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. («Ε.Δ.Υ.Τ.Ε Α.Ε.»).

Το σύστημα «ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας και υποστηρίζονται από εξειδικευμένη ομάδα διαχειριστών που μεριμνούν για την ασφάλεια του συστήματος. Φιλοξενείται στο υπολογιστικό κέντρο του «Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.», και έχει ήδη εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε πρόσφατες πρυτανικές εκλογές έξι Πανεπιστημίων. Όπως δήλωσε η υπουργός : «Μία νέα εποχή ξεκινά και στις εκλογές για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών, με την ηλεκτρονική διεξαγωγή τους το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020. Εξασφαλίζουμε ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, τη μη διατάραξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των εκλογών σύμφωνα με διεθνή πρότυπα που διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας και το απόρρητο των ψηφοδελτίων, την πρόληψη από τον κορωνοϊό με την αποτροπή του συγχρωτισμού δεκάδων χιλιάδων εκλογέων. Διευκολύνουμε, επιπλέον, τη δυνατότητα ευρύτερης συμμετοχής των ψηφοφόρων, ενισχύοντας τη δημοκρατική αυτή εκλογική διαδικασία».

Η ηλεκτρονική διαδικασία ψηφοφορίας

Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καταρτίζουν ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος «myschool» τους πίνακες εκλογέων, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους εκπαιδευτικούς που έχουν οργανική θέση ή υπηρετούν ως προσωρινοί αναπληρωτές σε σχολικές μονάδες που υπάγονται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης καταρτίζουν ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος «myschool» τους πίνακες εκλογέων, οι οποίοι περιλαμβάνουν τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, που υπηρετούν οργανικά ή ως προσωρινοί αναπληρωτές σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΣΥ της περιοχής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Για κάθε Υπηρεσιακό Συμβούλιο λειτουργεί χωριστή «ηλεκτρονική κάλπη». Η Εφορευτική Επιτροπή παρακολουθεί την κανονική λειτουργία του συστήματος και μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας εκδίδει τα αποτελέσματα. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα σε κάθε συνδυασμό ή ανεξάρτητο υποψήφιο αφού απευθυνθεί στην οικία Εφορευτική Επιτροπή, να παραστεί διά εκπροσώπου, αντιπροσώπου ή αυτοπροσώπως, στον χώρο που θα γίνει η εξαγωγή των αποτελεσμάτων και η καταμέτρηση των ψήφων.Ειδήσεις σήμερα:

Δοκιμάζεται το ΕΣΥ: Πάνω από 920 οι νοσηλευόμενοι από κορωνοϊό - Σε ΜΕΘ οι 119

Πέντε ήμερες προθεσμία για αιτήσεις στο πρόγραμμα «Γέφυρα»

ΗΠΑ-Ανώτατο Δικαστήριο: Εγκρίθηκε ο διορισμός της Έιμι Κόνι Μπάρετ- Νίκη για Τραμπ (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (51)

Γιάννης

Νίκυ είμαστε μαζί σου. Φάε τα συνδικαλόσκυλα. Ως εδώ ήταν.

Οτι...

...είναι ενάντια των όποιων συνδικαλιστών, είναι υπέρ του κοινού καλού!!

dhmos

Η αιωνια διεκδίκηση των συνδικαλιστών είναι η τεμπελιά τους.

Ευάγγελοςκ

Κύριε ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ κυρία ΥΠΟΥΡΓΕ μην ΚΑΝΕΤΕ πίσω χτυπήστε μια για παντα την ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ των ΣΥΝΔΙΚΑΛΩΝ. Καλυτερα κυρία Κεραμεως να παραιτηθείτε παρά να ενδώσετε και ΑΦΗΣΤΕ την αριστεριλα μαζί με τους ΣΥΡΙΖΟΨΕΚΑΣΜΕΝΟΥΣ να ωρύονται δεν πάει άλλο και επιστημονική επιτροπή για ΟΛΗ την παιδεία με προγραμματισμό από μηδενικής βάσης. Ας ΠΑΡΟΥΝ παράδειγμα από πολιτισμένες προχωρημένες σε εκπαίδευση χώρες όπως Ιαπωνία, Σιγκαπούρη Φινλανδία και άλλες χώρες

δάσκαλος

Πάμε από την αρχή.20 Σαββατοκύριακα, 15 μέρες το Πάσχα, 15 τα Χριστούγεννα, 21 Ιουνίου με 11 Σεπτεμβρίου, τριήμερα Αγίου Πνεύματος και Απόκριες, 28 Οκτωβρίου, 17 Νοέμβρη, 25 Μαρτίου, 10 μέρες κανονική άδεια, κάτι κλεισίματα για χιόνια, πλημμύρες, μας κάνουν κάτι κοντά σε 180 ημέρες, ήτοι 6 μήνες.Περαστικά...

theokal

Πολλές είπες, τα έχω υπολογίσει παρακάτω.

Συνδηκαλας VIP

στο τελος θα ξυρισουμε τον κλαρινογαμπρο,,,,,,,,,ΚΕΡΔΑΜΕ ΑΙΩΝΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

στερεολλαδιτης Μακεδονομαχος

Μια ειναι η λυση!!! Παραταση των διακοπων Πασχα, Χριστουγενων και 3μηνη διακοπη το καλοκαιρι και σε αυτες τις παρατασεις να κανουν οτι θελουν! Αρκει να μη θιγονται τααααα.. "κεκτημενα δικαιωματα" τους.Παραλληλα ,3 ωρες ( των 3ων τεταρτων) μαθημα,αυξηση 40% και ο.τι αλλο

Ορμάνε τα κόμματα στην εκπαίδευση σαν κοράκια

Κάποτε πρέπει να σταματήσει η ξεδιάντροπη και απάνθρωπη εκμετάλλευση των ανήλικων μαθητών από τα κόμματα , με τις δήθεν μαθητικές εκλογές ! Αυτές δεν είναι εκλογές μαθητών , αλλά μέθοδος εκβιασμού και παιδομάζωμα ! Ντροπή πια ! Όχι άλλο πολιτικό και ταξικό μίσος !

theokal

ΔΕΝ θέλουμε μάσκες, ΔΕΝ θελουμε τηλεκπαίδευση, ΔΕΝ θέλουμε κάμερες, ΔΕΝ θέλουμε αξιολόγηση, ΔΕΝ θέλουμε ηλεκτρονική ψηφοφορία, ΘΕΛΟΥΜΕ 3 ώρες δουλειά και να μας δίνετε ολόκληρο το μεροκάματο, ΘΕΛΟΥΜΕ να καθόμαστε Σαββατο Κυριακή 104 μέρες το χρόνο, ΘΕΛΟΥΜΕ να καθόμαστε τρεις μήνες το καλοκαίρι 75 εργάσιμες, ΘΕΛΟΥΜΕ να καθόμαστε ένα μήνα, 10 εργάσιεμς μέρες Χριστούγενα και 10 το Πάσχα, ΘΕΛΟΥΜΕ να καθόμαστε 5 μέρες στις εθνικές, θρησκευτκές, τοπικές, σχολικές εορτές ΘΕΛΟΥΜΕ να μην κάνουμε μάθημα 8-9 μέρες στους σχολικούς περιπάτους, ΘΕΛΟΥΜΕ να μην κάνουμε μάθημα 5 μέρες στις μακρυνές εκδρομές, ΘΕΛΟΥΜΕ να μην κάνουμε μάθημα στις συνελεύσεις μας, ΘΕΛΟΥΜΕ να μην κανουμε μάθημα στις "μαθητικές εκλογές", ΘΕΛΟΥΜΕ να αράζουμε σπίτι κανά 10 ήμερο ....αφού "αποφάσισαν" να κάνουν καταληψεις οι μαθητές, ΘΕΛΟΥΜΕ να μας πληρώνετε 365μερες για να κάνουμε οτι δουλεύουμε 135 μέρες και 230 να καθόμαστε, ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΦΑΣΙΣΤΑΚΙΑ ?

Ουστ

Θελουμε να μην υπαρχουν τοσο γελοιοι στην χωρα σαν εσενα που να γραφουν ενα κατεβατο παπαριες και πιθανοτατα ειναι κατι τεμπελοσκυλα,που το μονο που ξερουν στη ζωη τους ειναι νσ κατηγορουν αλλους!!!

Απορία

Γιατί πληρώνομε τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα;Τι ακριβώς προσφέρουν,έχει καταλάβει κανείς;(δεν λεω για κάποιες εξαιρέσεις που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα )

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης