ΗΠΑ-Ανώτατο Δικαστήριο: Εγκρίθηκε ο διορισμός της Έιμι Κόνι Μπάρετ- Νίκη για Τραμπ (βίντεο)

ΗΠΑ-Ανώτατο Δικαστήριο: Εγκρίθηκε ο διορισμός της Έιμι Κόνι Μπάρετ- Νίκη για Τραμπ (βίντεο)

Η έγκριση του διορισμού της Έιμι Κόνι Μπάρετ αλλάζει τις ισορροπίες στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ - Ξεκάθαρη η υπεροχή των συντηρητικών δικαστών

EmyBarrett
Η Γερουσία ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία (52 ψήφοι υπέρ έναντι 48 κατά) τον διορισμό της Έιμι Κόνι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται νίκη με τεράστια σημασία για τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οκτώ ημέρες προτού διεξαχθούν οι εκλογές.


Η εκδήλωση, που οργανώθηκε σε ώρα υψηλής τηλεθέασης στο γρασίδι έξω από το κτίριο της προεδρίας, έμοιαζε σαν αντικατοπτρισμός εκείνης πριν από έναν μήνα, όταν ο Τραμπ ανακοίνωνε την υποψηφιότητά της, λίγα εικοσιτετράωρα προτού ο Λευκός Οίκος μετατραπεί σε εστία του κορωνοϊού — με τον μεγιστάνα να ανακοινώνει πως μολύνθηκε και ο ίδιος. Η έγκριση του διορισμού της Μπάρετ στη Γερουσία (52 ψήφοι υπέρ, 48 κατά) οριστικοποιεί τη μεταβολή του συσχετισμού ισχύος στο Ανώτατο Δικαστήριο με τους συντηρητικούς να εξασφαλίζουν απόλυτη υπεροχή (6-3), έναν μήνα και κάτι μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Μόνο μια Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής, η Σούζαν Κόλινς, τέθηκε εκτός κομματικής γραμμής και καταψήφισε τον διορισμό της Μπάρετ. 


Κλείσιμο
Η προσθήκη της Μπάρετ, πολύ θρησκευόμενης χριστιανής, πολέμιας της άμβλωσης, στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς και οι ευρύτερες αλλαγές στη σύνθεση των ομοσπονδιακών δικαστηρίων με τους διορισμούς συντηρητικών, προβάλλεται από αρκετούς Ρεπουμπλικάνους ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα διαρκείας του Τραμπ, με τη συμβολή του επικεφαλής της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ.

Από την πλευρά της, η Μπάρετ διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά της με «ανεξαρτησία», «χωρίς φόβο και πάθος», αφήνοντας στο περιθώριο τις πεποιθήσεις της καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να κατηγορηθεί για «παράβαση καθήκοντος», όπως εξήγησε.



Αυτή «είναι μια ιστορική ημέρα για την Αμερική», είπε στην τελετή ο Τραμπ, που έχει διορίσει, με την Μπάρετ, τρία συντηρητικά μέλη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Κανένα μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν είχε διοριστεί τόσο κοντά στις εκλογές στην αμερικανική ιστορία μέχρι χθες.

«Η οικογένεια Μπάρετ κατέκτησε την καρδιά της Αμερικής», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος και χαρακτήρισε «πολύ ταιριαστό» ότι θα πληρώσει την κενή θέση που άφησε η δικάστρια Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, «αληθινή πρωτοπόρος για τις γυναίκες». Τραμπ και Μπάρετ ήταν όλο χαμόγελα.

Νωρίτερα, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ και ο Μιτς Μακόνελ έκαναν επίσης λόγο για «ιστορική ημέρα» για την Αμερική και εξήραν την Μπάρετ, «εντυπωσιακή» νομικό, διόλου «ανακατεμένη στην πολιτική», τονίζοντας πως διαθέτει όλα τα τυπικά προσόντα για τη θέση.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ κάγχασε καταγγέλλοντας την «υποκρισία» τους: η δικάστρια Μπάρετ δεν επελέγη εξαιτίας των τυπικών της προσόντων, εξήγησε, αλλά απλούστατα επειδή είναι φορέας απόψεων «της ριζοσπαστικής δεξιάς».

Η προεκλογική μάχη με τον...κορωνοϊο

Ριγμένος με όλες του τις δυνάμεις στην εκστρατεία, ο Τραμπ, σε άμυνα, ορκίστηκε πως δεν έχει «παραδοθεί» στην πανδημία σε ομιλία του στην Πενσιλβάνια, πολιτεία-κλειδί στις εκλογές, ότι αντίθετα «οδεύουμε να γυρίσουμε τη σελίδα».

Δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο Μαρκ Μέντοους, ο γενικός γραμματέας της προεδρίας, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επιδείνωσαν την εικόνα μιας κυβέρνησης που μοιάζει ανίσχυρη, αν όχι παραδομένη, μπροστά στην προέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 225.000 Αμερικανούς επί συνόλου 8,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, ανάμεσά τους σχεδόν 90.000 το Σάββατο, αριθμός ρεκόρ.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν άδραξε την ευκαιρία για να κρίνει, κάνοντας εκστρατεία στο Τσέστερ, επίσης στην Πενσιλβάνια, πως ο Τραμπ είναι «ο χειρότερος» ηγέτης που θα μπορούσαν να έχουν οι ΗΠΑ την περίοδο της πανδημίας, ότι «δεν έχει ιδέα» τι «πρέπει να γίνει». Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα νωρίτερα χθες είχε σχολιάσει πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου «ανεμίζει λευκή σημαία».

Ο Τραμπ επέστρεψε την κατηγορία, απευθύνοντάς την όμως στον Μπάιντεν: εκείνος «κουνάει λευκή σημαία όλη του ζωή», «δεν βγαίνει από το υπόγειό του», είναι «αξιολύπητος υποψήφιος», αντέταξε.

Ο 74χρονος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που αποκαλεί «κοιμήση Τζο» τον αντίπαλό του, έχει εξάλλου πει επανειλημμένα πως μάλλον ο 77χρονος βετεράνος της κεντρώας πτέρυγας των Δημοκρατικών πάσχει από άνοια κάποιας μορφής.

Ένα τραύλισμα του Μπάιντεν το βράδυ της Κυριακής έδωσε την ευκαιρία στον Τραμπ να επανέλθει. «Άλλα τέσσερα χρόνια με τον Τζορτζ... με τον Τζορτζ...» άρχισε να λέει ο Μπάιντεν μπροστά στις κάμερες, προτού πει «αν επανεκλεγεί ο Τραμπ, θα βρεθούμε σ’ άλλο κόσμο». «Ούτε τ’ όνομά μου δεν μπορεί να θυμηθεί», πολυβόλησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μέσω Twitter.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος είναι γνωστός για τις γκάφες του, ενώ του λείπει το ρητορικό χάρισμα· μολαταύτα, ούτε τα ολισθήματά του, ούτε το ότι η εκστρατεία του δεν είναι τόσο εντατική τον εμποδίζουν να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Παρά τις προσπάθειες του Τραμπ να κλείσει την ψαλίδα, υπάρχουν ενδείξεις πως ακόμη και στο δικό του στρατόπεδο, η πίστη στη νίκη έχει κλονιστεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεπέρασαν τα 43 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως - Πάνω από 1,15 εκατ. οι νεκροί

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο της Οξφόρδης θα είναι έτοιμο «μέχρι τα Χριστούγεννα»

ΗΠΑ-Εκλογές: Μαζικές συγκεντρώσεις Τραμπ χωρίς κανένα μέτρο προστασίας (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης