LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Νέα ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα

maska-dromos-arthro

Αύριο σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για να αποφασισθούν μέτρα - Αγωνία σε 6 περιοχές που βρίσκονται κοντά στο «κόκκινο» - Μόσιαλος: Είναι πιθανό να ανακοινωθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σήμερα

Νέο σοκ προοιωνίζονται τα έως τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΕΟΔΥ για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι θα είναι «σημαντικά περισσότερα» από τα 667 που ανακοινώθηκαν χθες. Με αυτά τα δεδομένα, επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη για νέα μέτρα, τα οποία θα κριθούν αύριο, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Όμως, πέντε περιοχές περιμένουν τις αποφάσεις των ειδικών αφού αναμένεται να αλλάξει ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας  και θα κριθεί τι θα ισχύσει εφεξής για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες.

Όπως λένε οι ειδικοί κριτήριο για τα επόμενα βήματα θα είναι και η περίπτωση της Κοζάνης καθώς περιμένουν να δουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εχουν ήδη εφαρμοστεί εκεί .

Κατά πληροφορίες πρώτες στη λίστα των περιοχών που θα μεταβούν στην επομενη κατηγορία (κόκκινη από πορτοκαλί) είναι τα Ιωάννινα και η Καστοριά.
Αρνητική αναβάθμιση - από κίτρινο σε πορτοκαλί - αναμένεται ακόμα και σήμερα για τη Θεσσαλονίκη με τον περιφερειάρχη Κεντρική Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να προθέτει ότι «αν δεν κάνουμε πιστή εφαρμογή και τήρηση των μέτρων θα πάμε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και θα μπούμε σε lockdown».

Στην Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος εξήγησε στο cnn.gr ότι «σε επίπεδο τοπικού ενδιαφέροντος δεν έχουμε ποτέ αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής τοπικών lockdown, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν και το πρόσφατο και το απώτερο. Όμως εδώ πριν φτάσουμε σε κάτι τέτοιο, όταν μιλάμε για πολύ μεγάλες περιοχές όπως η πόλη της Θεσσαλονίκης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ήδη από σήμερα για παράδειγμα με το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη φαίνεται να αναβαθμίζεται στο επίπεδο επικινδυνότητας και να ανεβαίνει στο “πορτοκαλί”, θα παρθούν κάποια μέτρα -όπως για παράδειγμα η τηλεργασία ή θέματα διευθέτησης του ωραρίου. Τέτοια μέτρα θα ληφθούν ούτως ή αλλιώς σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη».

Οι επικίνδυνες περιοχές

Πληροφορίες αναφέρουν οτι ένα σκαλί πριν το επόμενο επίπεδο βρίσκονται επίσης οι Σέρρες (από πράσινο σε κίτρινο), η Κόρινθος (από κίτρινο σε πορτοκαλί) ενώ στο «μικροσκόπιο» έχει μπει και η Βοιωτία, μια περιοχή στην οποία χθες ανακοινώθηκαν 30 κρούσματα, 22 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές συρροές.

Ιδίως σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα και την Καστοριά ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι «επειδή είναι υψηλοί οι επιδημιολογικοί πολλαπλασιαστές και υπάρχουν πολλά και διάσπαρτα clusters (εστίες επιδημικής έξαρσης), η αύξηση γίνεται επιθετική, συνεπώς επικίνδυνη».

Εκτός των τοπικών μέτρων εξετάζεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο εφαρμογής του «μάσκα παντού», ακόμα δηλαδή και σε εξωτερικούς χώρους που δεν έχουν συνωστισμό, αλλά και αυτό της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, όπως γίνεται στο Παρίσι, όπου από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί δεν... κινείται τίποτα, εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Το νυχτερινό lockdown θεωρείται ότι θα «βοηθήσει» να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από τους νέους, καθώς από τη μία θ' «αδειάσουν» τα κέντρα διασκέδασης, όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και θα αντιμετωπιστεί ο συγχρωτισμός στις πλατείες και τα πάρκα μετά τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουν τα μαγαζιά.

Συνολικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, πανελλαδικά υπάρχουν 5.185 άτομα με ενεργή λοίμωξη λόγω κορωνοϊού και 6.618 ιχνηλατημένες στενές επαφές τους σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δηλαδή συνολικά 11.595 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα - αριθμός ρεκόρ οκταμήνου.

Παράλληλά την Τρίτη ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία ήταν 780, αριθμός πολύ υψηλός για τα έως τώρα δεδομένα που οι ασθενείς δεν είχαν ξεπεράσει τους 720. Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς, έχει ήδη καταρριφθεί το ρεκόρ του πιο «βαρύ» μήνα της οκτάμηνης επιδημίας, που ήταν ο περασμένος Σεπτέμβριος με 125 θύματα, καθώς μέχρι στιγμής εχουν χάσει τη ζωή τους 139 άνθρωποι λόγω της λοίμωξης Covid-19.

Οι νέοι «επικεφαλής» της επιδημίας

Κοινός παρανομαστής σε αυτές τις περιοχές στην εξάπλωση της επιδημίας είναι, όπως τόνισαν κατά την ενημέρωση της Τρίτης για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι άνθρωποι ηλικίας 18-39 χρόνων. Ενδεικτικά ανέφεραν πως τα άτομα με ενεργό λοίμωξη Covid-19 έχουν μέση ηλικία τα 30 έτη στη Θεσσαλονίκη και τα 33 έτη στην Αττική.

«Είναι αυτοί πλέον που οδηγούν την επιδημία στη χώρα μας» είπαν χαρακτηριστικά. Είναι δηλαδή αυτοί που επιβεβαιώνονται θετικοί στον κορωνοϊό, που μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα και να νοσούν ή και όχι, που μεταδίδουν όμως τον ιό ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 ή όχι. Είναι εκείνοι που έχουν καταλυτικό ρόλο στη μετάδοση της επιδημίας, στη μόλυνση των ευπαθών και ηλικιωμένων ατόμων και στη δραματική, συνήθως δε μοιραία, πορεία τους εάν νοσήσουν και νοσηλευτούν. Και κυρίως είναι αυτοί που πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για τους εαυτούς τους αλλά και τους άλλους.

«Η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα 40-64 χρόνων, με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο σε σχέση με το αναμενόμενο. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να συμμετέχουν με σχετικά χαμηλά επίπεδα στα κρούσματα, χωρίς να προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Τσεχία

Υπόθεση Βαλ: Ο Χάνιμπαλ Λέκτερ της Δανίας και η δολοφονία-θρίλερ της δημοσιογράφου

Νέα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Τσεχία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (55)

keyboard warrior

Χωρα οικονομικα τριτοκοσμικη με πρωιναδικα να γαβγιζουν για συνταξουλες γεροντων κι ουτε μια αναφορα για εργοστασια-εταιρειες για νεους , τι να φοβηθει απο κορωνοιο ? ουτως ή αλλως καμμενοι ειμαστε

Αψεκαστος

Το αποτέλεσμα της "ιστορικής διαδήλωσης". Τι δεν καταλαβαίνεις;

MitSOS

Πάμε για 4ψηφιο; Πως γίνεται σε 2 μέρες να υπάρχει τέτοια αύξηση; Έκαναν τα 2πλασια τεστ;

@Σταχάνοφ

Το μπαρ είναι 5 λεπτά με πόδια ρε αστραχάν. Ούτε εκεί δεν μπορώ να πάω πια. Και έχω και γυναίκα που πίνει μισό.

oxi mitso

Περιπου τα ίδια. 24000 σήμερα αντί για 20000. Το ποσοστό θετικών πήγε από 2% στο 3,6%!!!

όλο

το δημόσιο περιμένει lockdown ακόμη και στις τράπεζες κάθονται και μεγάλα καταστήματα έχουν μέσα δύο πελάτες και όλοι έξω περιμένουν. ειδικά στο δημόσιο τουλάχιστον κατα τις εργάσιμες ώρες να τους απαγορεύεται η έξοδος από το σπίτι (σε περίπτωση lockdown).

giannis

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ ΤΩΡΑ! Kαλύτερα να πεθάνουμε από την πείνα παρά από ....κορωναιό!

αφήστε

Και μάσκες φοράμε και lockdown έχουμε. Μας έλεγε η κυβέρνηση «φορέστε μάσκες για να αποφύγετε τα lockdown»

Μεσα

Σε 4 μέρες στο κόκκινο η Θεσσαλονίκη.Απο το Σεπτέμβριο το ξέραμε.εχουμε μαντικές ικανότητες;;;όχι δε νομίζω.τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;η γάτα με μάσκα;;;Αν έρθει η μάσκα στη Θεσσαλονίκη δε θα φύγει πριν το Μάιο!!!! Ανοσία τώρα για τον ιό που μαυρίζει Κινέζους.χαχαχαχα

ΧΡΗΣΤΟΣ

μέχρι και ο μόσιαλος βγήκε να το πει, μετά χρηστόν προφήτες όλοι, κάθε Τετάρτη έχουμε αυξημένα κρουσματα γιατί βγαίνουν αύρα που έγιναν Δευτέρα και Τρίτη. να δείτε την άλλη Δευτέρα που δεν θα έχουμε πολλά έτσι να για να πούμε και εμείς κάτι.

Νεοταξίτης

Πανω από 800 και το 1000 είναι κοντά...Γενικό lockdown και να σκούζετε Ελληναράδες.....

00

Τωρα που γυριζει: πανω ή κατω απο 1000? Εγω λεω πανω απο 1000 σημερα. Εσεις?

800

λεω..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης