LIVE

Κορωνοϊός

Έτοιμος τον Απρίλιο ο φράχτης στον Έβρο - Στα 63 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος

fraxtix-evros54e3

Τι προβλέπει το έργο που ξεκίνησε - Η διαδικασία σχεδιασμού, μελέτης και ανάθεσης διήρκησε μόλις τρεις μήνες 

Τον Απρίλιο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος φράκτης, μήκους 26 χλμ, που τοποθετείται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε νέα περιστατικά όπως αυτό που συνέβη τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Τουρκία «εργαλειοποίησε» χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προωθώντας τους στα σύνορα, για να περάσουν παράνομα στο ελληνικό έδαφος.
P1

Το Σάββατο στον Έβρο, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την έναρξη εργασιών κατασκευής του νέου φράκτη, επισημαίνοντας πως: «Είναι το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για την ασφάλεια των συνόρων και για να αισθάνονται οι πολίτες του Έβρου πιο ασφαλείς».

Η δημιουργία του φράκτη στον Έβρο θα συμβάλλει στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα προστατεύει με επάρκεια τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.

Το έργο συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς πέραν του βασικού αμυντικού-αποτρεπτικού του χαρακτήρα, θα λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου το σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.

Νέος φράκτης μήκους 26 χλμ

Ο νέος φράκτης κατασκευάζεται στην περιοχή των Φερών και θα εκτείνεται τμηματικά σε τρία μέρη.

Συγκεκριμένα:

Το πρώτο μέρος στην περιοχή Μαυράγκαθου (Παρατηρητήριο Εγνατία) πλησίον του Μοναστηρακίου μήκους 2.128 μ.

Το δεύτερο μέρος στην περιοχή Πόρου – Κτήματος Τσιρόζη (Παρατηρητήρια Πέτρας – Ρεκαλίδη – Καραγώγου) πλησίον των Φερών μήκους 13.885 μ.

Το τρίτο μέρος περιμετρικά της περιοχής «Πέταλο» πλησίον των κοινοτήτων Πέπλου και Βρυσούλας μήκους 8.833 μ.
P2

Ουσιαστικά πρόκειται να καλύψουν σημεία της συνοριογραμμής, όπου ο ποταμός Έβρος δεν λειτουργεί ως φυσικό σύνορο καθώς το τουρκικό έδαφος «μπαίνει» δυτικά του ποταμού, και υπάρχουν δυσκολίες στη φύλαξη του.
P2B

Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων. Τα νέα τμήματα που θα κατασκευαστούν στα αναχώματα του Έβρου, σε σχέση με αυτά περιοχών χαμηλών ζωνών, θα είναι πιο ισχυρά τεχνικά, ενώ θα τοποθετηθούν και οκτώ νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια, κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό.
P3

Το εξώτερο επιτρεπτό όριο τοποθέτησης του φράκτη, καθορίσθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και υλοποιήθηκε επί τόπου από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.

Η ακριβής θέση των εμποδίων καθορίσθηκε με συνεργασία υπουργείου Εξωτερικών, υπουργείου Εθνικής Άμυνας και υπουργείου Προστασία του Πολίτη.

Πέραν των επιχειρησιακών απαιτήσεων, λήφθηκαν υπόψη οι λειτουργικές απαιτήσεις, οι γεωμορφολογικές συνθήκες οι περιβαλλοντικές συνθήκες και οι υδρολογικές συνθήκες.
P4

Παράλληλα κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού, ενώ θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες στρατιωτικές υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.

Αντικειμενικός στόχος

Ο νέος φράκτης, που θ’ αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σ’ επιχειρούμενη είσοδο μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων ατόμων που φέρουν και ελαφρό εξοπλισμό για αναρρίχηση ή θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν καταστροφές σε τμήματά του.

Παράλληλα θα μπορεί ν’ αντέχει σε κρούση ελαφρών οχημάτων, ενώ υπό προϋποθέσεις θ’ αντικρούει αποτελεσματικά και βαρύτερα αυτοκινούμενα.

Τα θεμέλια θα είναι βάθους 1 μ., που δεν θα επιτρέπει την διέλευση του φράκτη μετά από εκσκαφτική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα ο φράκτης θα επιτρέπει την οπτική επαφή με την απέναντι πλευρά και την ελεύθερη δίοδο νερού σε περίπτωση πλημμυρών του ποταμού.

Ενισχύεται και ο υπάρχον φράκτης

Παράλληλα συντηρείται και ενισχύεται ο υφιστάμενος φράκτης μήκους 12,5 χλμ. που καλύπτει το χερσαίο τμήμα των συνόρων από τον μεθοριακό σταθμό 1 των Καστανιών μέχρι τη Νέα Βύσσα.
P5

Οι εργασίες συντήρησης αφορούν τμήμα 10 χλμ, το οποίο υπέστη φθορές στην κρίση του περασμένου Μαρτίου, ενώ θα υπάρξει πλήρη αντικατάσταση στα τελευταία νότια 400 μ., αφού εκεί ο φράκτης καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά λόγω της κακοκαιρίας.

Με το τέλος των εργασιών, το ύψος του υφιστάμενου φράκτη θα φτάνει τα 5 μ. από 3,5 μ. που είναι σήμερα.

Άμεση κινητοποίηση

Η συνολική διαδικασία σχεδιασμού, μελέτης και ανάθεσης του έργου διήρκησε λιγότερο από τρεις μήνες, πράγμα πρωτόγνωρο στη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων έργων.

Τη δημιουργία νέου φράχτη αλλά και την ενίσχυση του υφιστάμενου στον Εβρο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αποφάσισε το Yπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Αύγουστο, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός βασίστηκε στην ταχεία και οικονομική κατασκευή, καθώς και στην ελάχιστη απαίτηση συντήρησης του.

Το έργο κατασκευής έχουν αναλάβει από κοινού οι 4 από τις 5 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, ενώ, το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 63 εκατομμύρια ευρώ περίπου και η παράδοσή του θα γίνει τμηματικά έως την προσεχή Άνοιξη.

Ειδήσεις σήμερα: 

Συννεφιά σήμερα, έρχεται κρύο από αύριο

Δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος είχε ο 18χρονος που αποκεφάλισε τον καθηγητή στη Γαλλία

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στη Σκιάθο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Πολιτης στην χωρα των τρελων

Πολυ ωραιο. Ετσι δεν εχει να φοβαται τιποτα η τουρκια μην της κανουμε αντεπιθεση αφου θα πρεπει να ξεβιδωσουμε τις μπετοβιδες πρωτα ενω τωρα αναπασα στιγμη μπαινουν 100 τανκς στην τουρκια. Ευκαιρια να μπουν στα νησια μολις ετοιμαστει.

Μπράβο Μητσοτάκη!!!

Καιρός ήτανε ! Προχώρα ακάθεκτος ! Η χώρα πρέπει να προστατευτεί ! Οι καιροί άλλαξαν ! Δεν υπάρχει χρόνος να εξηγήσεις στο κάθε τούβλο την πραγματικότητα ! Απλά προχώρα !

Στη Σερβία το πρώτο οκτάμηνο 2020, εισήλθαν 40.000 περίπου…

"Το πρώτο οχτάμηνο του 2020 στην Σερβία εισήλθαν παράνομα περίπου 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ για ολόκληρο το 2019 ο αριθμός αυτός δεν ξεπέρασε τις 32.000. Αυτήν την στιγμή στις 16 δομές που λειτουργούν στη χώρα φιλοξενούνται 5.595 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ υπολογίζεται ότι άλλοι 2.000 περίπου βρίσκονται αδήλωτοι στο Βελιγράδι και κυρίως στην μεθόριο με την Ουγγαρία, όπου προσπαθούν να βρουν τρόπο να περάσουν τα σύνορα. Η σερβική αστυνομία την 1η Οκτωβρίου προχώρησε στην σύλληψη 11 διακινητών, οι οποίοι έναντι χρηματικής αμοιβής που κυμαίνεται από 800 έως 2.400 ευρώ βοηθούσαν πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ουγγαρία. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους διακινητές που συνελήφθησαν από την σερβική αστυνομία είναι και οι ίδιοι πρόσφυγες ή μετανάστες. Την ίδια ημέρα το υπουργείο Εσωτερικών της Ουγγαρίας έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τούνελ που ανακαλύφθηκαν στα σύνορα με την Σερβία. Συνολικά ανακαλύφθηκαν έξι τέτοια τούνελ στην σερβοουγγρική μεθόριο που χρησιμοποιούνταν για την διακίνηση προσφύγων και μεταναστών. Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2017 η Ουγγαρία κατασκεύασε συρμάτινο φράχτη σε όλο το μήκος των συνόρων με την Σερβία για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών". (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, 17-10-2020).

72,53 % μείωση της ροής λαθρομεταναστών το εννεάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2020!!!.

Για το εννεάμηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, οι αφίξεις λαθρομεταναστών, (υπό τον μανδύα των "προσφύγων" και των "οικονομικών μεταναστών"...), στη χώρα μας είναι 12.289, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν 44.734. Αυτό σημαίνει μείωση κατά 72,53 %!!!

Το 74 % των λαθρομεταναστών του εννεαμήνου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2020...

Δηλαδή 9.094 άτομα, "μπούκαραν" παράνομα στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους 2020. Τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2020. Ιδιαίτερα τον Μάρτιο 2020 έγινε η καθοδηγούμενη από την τουρκία απόπειρα εισβολής στην Ελλάδα, από τον Έβρο, η οποία αποκρούσθηκε. 'Εκτοτε η Ελλάδα φυλάσσει περισσότερο αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της, με αποτέλεσμα τους επόμενους έξι, (6), μήνες, (Απρίλιος - Σεπτέμβριος 2020), να "μπουκάρουν" στην Ελλάδα μόνον 3.195 λαθρομετανάστες.

🤬🤬🤬OI ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ 🤬🤬🤬

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: "'Οχι στον φράκτη του Έβρου" + Μουζάλας: "Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι η "ασπίδα" της Ευρώπης, αλλά μία πύλη εισόδου για μετανάστες". Ουστ, πανάθλιοι συριζαίοι λεχρίτες!!!

Συμφορά!!!

Θα μείνουν ξενοίκιαστα τα διαμερίσματα του παπά - σπιτούλη!!!

Mama mia

Ότι δίνουν 4.5εκ εκ των οποίων 1.4εκ των Ελλήνων φορολογουμένων για free wifi στους λάθρο δεν το αναφέρει κανείς. Δλδ έρχεσαι παράνομα Ελλάδα, παίρνεις επίδομα, σου νοικιάζουν σπίτι, free wifi, πες μου ένα λόγο γιατί να μην έρχονται.. Με εκείνους στην Καρδίτσα που πνίγηκαν, δόθηκε άραγε τίποτα η είναι ακόμα στις λάσπες??

6,298 Ευρώ κοστίζει σε κάθε Έλληνα…

Για όσους δεν διάβασαν την παρουσίαση του έργου, (η οποία έγινε στον πρωθυπουργό και την οποία περιλαμβάνει το άρθρο...), ας μάθουν ότι: "Η διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία οδήγησε τελικώς σε έκπτωση 10,03%, οπότε η τελική αξία του έργου θα είναι 62.980.941 €. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ". Δηλαδή, κοστίζει σε καθένα από τα 10.000.000 'Ελληνες, το "τρομακτικό" ποσόν των έξι και διακόσια ενενήντα οκτώ χιλιοστά, (6,298) Ευρώ!!! Δηλαδή, όσο κοστίζουν τρεις, (3), καφέδες...

Ξερολας

Ρε σπίρτο μηπως πληρωνεις και το εσπα για ολα τα εργα; Ειπαμε, μας αντοιστιχει ενα ποσο αλλα ελεος

Δημοκρατες μου...

Μου αρεσει που καποτε κοροιδευατε τον ΤΡΑΜΠ για τον "ασχημο" φραχτη του στα συνορα με το Μεξικο... Ιδιος ειναι ο δικος μας...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης