LIVE

Κορωνοϊός

Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας: Ένας χρόνος λειτουργίας - Ποιοι διάσημοι το επέλεξαν

Μικρούτσικος, Πετσάλνικος, Κοτανίδης μεταξύ των επωνύμων που επέλεξαν να αποτεφρωθούν - Τι λέει στο protothema.gr ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης

Έναν χρόνο λειτουργίας κλείνει το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται στη Ριτσώνα και μέχρι στιγμής έχει εξυπηρετήσει 1.380 άτομα των οποίων η τελευταία τους επιθυμία ήταν να αποτεφρωθούν. Όπως επισημαίνει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης ο αριθμός αυτός είναι ικανοποιητικός αφού σημαίνει οριακή βιωσιμότητα του αποτεφρωτηρίου. Και αν πριν από μερικά χρόνια η απάντηση στην ερώτηση αποτέφρωση ή ταφη ήταν ταφή για την Ελλάδα, από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 το αποτεφρωτήριο στη Ριτσωνα είναι γεγονός. Μέχρι τότε αν κάποιος ήθελε να αποτεφρωθεί έπρεπε οι συγγενείς του να ταξιδέψουν μέχρι τη Βουλγαρία.

Έτσι εδώ και ένα χρόνο 1.380 άτομα επέλεξαν την αποτέφρωση μεταξύ των οποίων και κάποιοι επώνυμοι, όπως ο μουσικοσυνθετης Θάνος Μικρούτσικος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο ηθοποιος Γιώργος Κοτανίδης τον Ιανουάριο του 2020, ο συγγραφέας και διανοούμενος Περικλής Κοροβέσης τον περασμένο Απρίλιο, όπως και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Γιώργος Πιαντές, η αγωνίστρια κατά των Γερμανών κατακτητών Δανάη Μωραΐτου τον Νοέμβριο του 2019, ο ποιητής, γλύπτης και εικαστικός καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Ξενάκης τον Ιούνιο του 2020, ο γνωστός εκδότης Σαμουήλ Γαβριηλίδης, η ψυχή των εκδόσεων Γαβριηλίδης, τον Φεβρουάριο 2020, ο 30χρονος δημοσιογράφος ΑναστάσιοςΕυάγγελος Δαφνής τον Μάιο του 2020 και το μέλος του «Ρήγα Φεραίου» και στέλεχος της Αριστεράς Σάκης Τσούκας το Φεβρουάριο του 2020.
ΦΩΤΟ_8_Αποτεφρωτηριο_Ριτσωνας

Σύμφωνα με τον κ. Αλακιώτη: «Μετά από 24 χρόνια προσπαθειών η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης κατάφερε να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να μπορέσει σε συνεργασία με μια επενδυτική και κατασκευαστική εταιρεία να κατασκευάσουμε το πρώτο αποτεφρωτήριο στη χώρα μας. Και ύστερα από έναν χρόνο λειτουργίας είμαστε λίγο πάνω από όριο βιωσιμότητας με μικρή κερδοφορία. Υπάρχει μια σταθερή αυξητική τάση μήνα με το μήνα και πλέον η αποτέφρωση θα αποτελεί κάτι σύνηθες για τον κόσμο».
ΦΩΤΟ_4_Αποτεφρωτηριο_Ριτσωνας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο κ. Αλακιώτης το 58% ήταν άνδρες που αποτεφρώθηκαν ενώ το 42% γυναίκες. Από τα 1.380 άτομα, 30 άτομα ήρθαν από την Κύπρο ενώ πριν θα έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι τη Βουλγαρία. «Οι οικογένειες του μεγαλύτερου ποσοστού εκείνων που αποτεφρώθηκαν, πραγματοποίησαν είτε εξόδιο ακολουθία είτε τρισάγιο σε εκκλησίες πριν την αποτέφρωση. Και στο δικό μας χώρο που έχουμε έχουν έρθει ιερείς που πραγματοποίησαν τρισάγιο» επισημαίνει ο κ. Αλακιώτης και προσθέτει: «Εμείς λυτρώσαμε την οικογένεια του νεκρου που έπρεπε να ταξιδέψει στο εξωτερικό για την τελευταία επιθυμία του ανθρώπου τους. Είναι το ανθρώπινο δικαίωμα στην τελευταία επιθυμία να μην γίνονται μετανάστες μετά θάνατον και σε αυτό εμείς βοηθάμε». Ο κ. Αλακιώτης εξήγησε ότι πολλοί συγγενείς δεν σέβονται την τελευταία επιθυμία του ανθρώπου τους να αποτεφρωθεί και αντί να τον πάνε στη Ριτσώνα προτιμούν την ταφή.
ΦΩΤΟ_3_Αποτεφρωτηριο_Ριτσωνας

«Έχουμε πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ενώ θέλουν να αποτεφρωθούν φοβούνται ότι οι συγγενείς τους δεν θα τους εκτελέσουν την τελευταία τους επιθυμία. Το μόνο που μπορούν να κάνουν και το έχει προβλέψει και ο νομοθέτης είναι με μια συμβολαιογραφική πράξη να βρουν δυο άτομα από το φιλικό τους ή και το συγγενικό περιβάλλον που να τους εμπιστέυονται πάρα πολύ και να γνωρίζουν ότι θα εκτελέσουν την τελευταία τους επιθυμία. Με αυτή τη συμβολαιογραφική πράξη θα αποτεφρωθούν ανεξάρτητα εάν οι συγγενείς έχουν αντιρρήσεις και ανεξάρτητα τον βαθμό συγγένειας που θα έχουν με τον νεκρό».
ΦΩΤΟ_2_Αποτεφρωτηριο_Ριτσωνας

Πολύ σημαντική είναι και η αποκάλυψη του κ. Αλακιώτη στο protothema.gr ότι το 10% των μετοχών του αποτεφρωτηρίου ανήκει πλέον στα παιδικά χωριά SOS. «Με αυτή την πράξη μπορούμε να πούμε ότι ο θάνατος γίνεται πηγή ζωής για τα παιδιά».
ΦΩΤΟ_5_Αποτεφρωτηριο_Ριτσωνας

Ο αγώνας του κ. Αλακιώτη για να επιτραπεί η αποτέφρωση στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν από 24 χρόνια, όταν το 1996 έδωσε υπόσχεση στο φίλο του γνωστό ζωγράφο Παύλο Μοσχίδη ότι θα τον αποτέφρωνε στην Ελλάδα. Αλλά ο Παύλος Μοσχίδης έφυγε από τη ζωή το 2004 και ο κ. Αλακιώτης μαζί με τον αδερφό του Μοσχίδη Γιώργο τον πήγαν στη Βουλγαρία για αποτέφρωση μιας και στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε νόμος για την αποτέφρωση. Αυτή την υπόσχεση που είχε δώσει στο φίλο του την κράτησε και έγινε πράξη ύστερα από 24 χρόνια, ενώ μέχρι τότε ο ίδιος είχε ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα με βουλευτές όλων των παρατάξεων ώστε το 2006 να υπάρξει νόμος. Όπως είπε στο protothema.gr σε αυτό το νόμο είχε βοηθήσει και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε μεσολαβήσει στον Μακαριστό Χριστόδουλο και στον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο ώστε να επιτραπεί η αποτέφρωση στην Ελλάδα. Και από το 2006 πέρασαν άλλα 13 χρόνια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 όποτε εγκαινιάστηκε στη Ριτσώνα το πρώτο αποτεφρωτήριο.
ΦΩΤΟ_6_Αποτεφρωτηριο_Ριτσωνας
ΦΩΤΟ_9_Αποτεφρωτηριο_Ριτσωνας
ΦΩΤΟ_7_Αποτεφρωτηριο_Ριτσωνας


Δείτε βίντεο: Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας: Ένας χρόνος λειτουργίας - Ποιοι διάσημοι το επέλεξαν
Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας: Ένας χρόνος λειτουργίας - Ποιοι διάσημοι το επέλεξανΕιδήσεις σήμερα: 

Νικητής ο Μπάιντεν στο πρώτο debate λένε οι δημοσκοπήσεις

Ανησυχία για την αξιοπιστία των τεστ κορωνοϊού μετά το φιάσκο με το κρουαζιερόπλοιο

Τέλος χρόνου για τα αδήλωτα τετραγωνικά στα ακίνητα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (66)

Περί καύσεως

Όποιος βιαιοπραγισει σε νεκρό σώμα, διώκεται κανονικά, κι η καύση βίαιη είναι όπως και το να μη σέβεσαι τα οστά του κεκοιμημένου. Η έκφραση: θα σε κάνω σκόνη, που λένε με θυμό μερικοί, δείχνει ότι θέλει να σε εξαφανίσει.

Προς 11:40

Σορυ κιόλας, μάθε πώς Και τα τρισάγια,είναι Δωρεάν. Ξέρεις τι είναι το Τρισάγιο? Μια σύντομη προσευχή.

Βαγγελης

Που είχες εσύ δωρεάν τρισάγιο?? Αν δεν τα σκάσεις στον παπά δεν ξεκινάει τίποτα. Γι'αυτό και έχει εξαφανιστεί ο κόσμος από τις εκκλησίες.

Μουργόλυκος

Μη νομίσετε ότι βλέπουμε και πολλές νεκροφόρες στην Ριτσώνα. Αν δε ανοίξει και άλλο στην Αθήνα βλέπω να περιλαβαίνει τους πρόσφυγες που είναι απέναντί του.

Thanos

Στο εξωτερικό και οι χριστιανοί κάνουν αποτέφρωση. Φαντάζομαι είναι λιγότερο χριστιανοί από τους Έλληνες που δίνουν πενηνταευρα για τρισάγια, εννιάμερα, σαρανταήμερα, τρίμηνα, εξαμηνα, εννιαμηνα, χρόνος, διχρονο....

faethon

THANOS ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ? ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ΑΠΛΑ ΠΕΤΑΣ ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΖΗΤΑΕΙ (ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΧΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ)ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ 50ΕΥΡΑ ΟΠΩΣ ΛΕΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙΣ ΑΠΛΟΧΕΡΑ. ΑΝ ΕΣΥ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΔΙΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΞΙΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΠΑΝΑΞΙΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ (ΚΟΙΝΩΣ ΒΛΑΞ). ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΟΥΤΑΜΑΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΣΕ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ. ΕΣΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΠΛΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ. ΑΥΤΑ

Μανόλης

Ποιός σου ζήτησε και σου απαίτησε λεφτά ρε ΗΛΙΘΙΕ;

Λακεδαιμονας

Φιλαράκο μαλλών δεν το κατέχεις καθόλου το αντικείμενο.Αλλο η κηδεία,ταφή,αποτέφρωση και άλλο τα τρισάγια,μνημόσυνα. Τον άνθρωπο σου πρέπει να τον κηδεψεις,αποτεφρώσεις,θάψεις για μνημόσυνα,τρισάγια αν θέλει τους κάνεις.

Η τσίκνα της καύσης νεκρός έχει επικίνδυνα μέταλλα

Η καύση σφράγισματος υδραργύρου απελευθερωνει το πιο τοξικό μέταλλο στη φύση. Επιπλέον η καύση δημιουργεί διοξίνη, τη πιο τοξική οργανική ουσία στη φύση. Όλα αυτά για να κάνει κάποιος αριστερός θολοκουλτούρας την αριστερίλα του ακόμα και μετά θάνατον. Πρέπει να επιβαρυνθεί το περιβάλλον για τον καθε ψωνισμένο. Όσο για το θέμα πολιτισμού, το να βάζουν τα Κόκκαλα σε ένα μπλέντερ και να τα αλέθουν και να τα συσκευάζουν, είναι ότι πιο αποκρουστικό. Βιομηχανοποίηση του ανθρώπου, ούτε οι Terminator δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο στο ανθρώπινο είδος. Εγώ είμαι πραγματικά πολιτισμενος και θα ταφώ σε οικολογικό φέρετρο κάτω από ένα κυπαρίσσι με μια λιτη και αξιοπρεπή κηδεία.

kk

Ωχ, το μάτι μου!!

XXX

Να δω όλοι αυτοί τι θα κάνουν στη Δευτέρα Παρουσία... Μία σας τραβάνε από τις εκκλησίες λόγω ¨κορωνοιού"-κοροιδοιού, μια σας σερβίρουν προπαγάνδα για αποτέφρωση, το επόμενο θα είναι να σας επιβάλλουν και το Ισλάμ με όλους τους μετανάστες που έρχονται. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ

Jos

Κοψε τα ληγμενα

Φ.

Φωνή βοώντος. ...... Η κρίση κατά τη Δευτέρα Παρουσία θα είναι πιο βαριά γι αυτούς που επηρεάζουν κόσμο, νομοθετες, πολιτικούς, δασκαλους κλπ.

Καλιγούλας

Καλά όλα αυτά αλλά δε μας είπατε και το σημαντικότερο. Πόσο τελικά στοιχίζει η καύση στο κρεματόριο ρε παιδιά; Συμφέρει η έρχεται μια η αλλη;

Νικόδημος

Εγώ προτείνω τα σώματά μας να γίνονται ζωοτροφές. Κερδίζω καμια επιδότηση και τζάμπα διαφήμιση ή μπα?

Συμφωνώ!!!!

Ειδικά οι φιλόζωοι θα έπρεπε μετά θάνατον, να δίδουν τα άχρηστα πλέον σώματα τους ,για σκυλοτροφές και γατοτροφές ώστε να μην θυσιάζονται αλλα ζώα για να χορτάσουν τα αγαπημένα τους τετράποδα!!

Νικόδημος

Εσύ τι πετάγεσαι; δικαίωμά μας να έιμαστε φιλόζωοι. Εγώ πιστεύω μάλιστα στο δωδεκάθεο και το Δία τον πραγματικό Θεό.

Οι Έλληνες κατά των επενδήσεων

Μόνο το ΠΘ, οι κουλτουριάρηδες αριστεροί και οι νεοταξίτες της ΝΔ υποστηρίζουν τις σοβαρές επενδύσεις στην Ελλάδα. Όλοι οι άλλοι Έλληνες είναι υποανάπτυκτοι, δεν τους αρέσει η πρόοδος και πιστεύουν ακόμα στον Ιησού Χριστό. Αίσχος.

Alex

Επιτέλους μια ένδειξη σύγχρονου πολιτισμού

Νικόδημος

Πέστα για να ξυπνάς τους ελληναράδες που τους έχει κιμήσει η εβραιομασωνία.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης