Προβληματίζουν οι τρεις «πηγές» κρουσμάτων - Εξετάζονται μέτρα για τα «εισαγόμενα»

Προβληματίζουν οι τρεις «πηγές» κρουσμάτων - Εξετάζονται μέτρα για τα «εισαγόμενα»

Πάνω από τη μονάδα ο επιδημιολογικός δείκτης στην Αττική, αναφέρει το Παρατηρητήριο Covid-19 - Τα 240 από τα 416 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη αφορούν το λεκανοπέδιο - Στοχευμένες δράσεις στις «κόκκινες» περιοχές της Αθήνας

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ΕΟΔΥ για τις τρεις «πηγές» που «παράγουν» κρούσματα και συγκεκριμένα για τα «εισαγόμενα» στις πύλες εισόδου της χώρας, για όσα εντοπίζονται σε δομές προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. 

Ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για τις πτήσεις από το εξωτερικό και τον αυστηρότερο έλεγχο και τα κριτήρια στα συνορικά φυλάκια. 

Την ίδια στιγμή, στο... κόκκινο παραμένει η Αττική σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19.  Ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε μέσα σε ένα 24ωρο στο λεκανοπέδιο - 240 νέα κρούσματα έναντι 197 που επιβεβαιώθηκαν χθες- επιβεβαιώνει, δυστυχώς, την ανησυχία αλλά και την ετοιμότητα των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για τη λήψη περαιτέρω μέτρων εφόσον χρειαστεί.

Τη δύσκολη κατάσταση, όπως εξελίσσεται, στην Αττική, επιβεβαιώνει και η αύξηση του δείκτη Rt για την επικράτεια της Αττικής σε 1 και άνω της μονάδας, όπως καταγράφει η 16η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό που αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου. Το Παρατηρητήριο κατέγραψε ανησυχητικά δεδομένα για το λεκανοπέδιο, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

Παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Ωστόσο, αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μια μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Κλείσιμο
Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται (τα οποία, όπως αναφέρεται και παρακάτω, ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται) αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η σταθερότητα αυτή αντανακλά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 60%.

«Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί» τονίζεται.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.762 τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 7% – 11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, που εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου. Συγκεκριμένα, ορισμένες ημέρες περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα εντοπίζονται στο νομό Αττικής. Για τον λόγο αυτό στον νομό Αττικής εφαρμόζονται ήδη επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 73 (από 67 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 5,9 (από 3,3) και έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο αριθμό του πρώτου κύματος. Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους (106η θέση / 33,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 126,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 32 από 30 ημέρες και των θανάτων σε 123 από 124 ημέρες.

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, για το υπό εξέταση διάστημα ο δείκτης υπολογίζεται άνω της μονάδας.

Στα 416 νέα κρούσματα την Τρίτη

Η προτελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνεται στις λίγες ημέρες αυτού του μήνα με υψηλό αριθμό, άνω των 400, κρουσμάτων. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για έναν δύσκολο μήνα, ο οποίος ολοκληρώνεται με "σκληρά" δεδομένα, όπως ονομάζουν οι επιςτήμονες τις λοιμώξεις, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Έτσι, σήμερα καταγράφηκαν 416 νέες διαγνώσεις κορωνοιού, 79 διασωληνωμένοι ασθενείς και πέντε θάνατοι. Το τελευταίο 24ωρο επίσης έχουν καταγραφεί 73 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό σε νοσοκομεία όλης της χώρας, με την πλειονότητα να εισάγεται στα νοσοκομεία της Αττικής, ιδίως στα νοςοκομεία Λαϊκό και Παμμακάριστος.

Αλλά και η συνολική εικόνα για τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα γεννά προβληματισμό. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας πως, από την αρχή της επιδημίας, έχουν εντοπιστεί 17.844 περιστατικά στην Ελλάδα. Από αυτά, 9.793 ανάρρωσαν κατ΄ οίκον και 1.893 έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία. Ωστόσο, 5.379 είναι ενεργά, με μεγάλο αριθμό αυτών να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο.

Με τα παραπάνω στοιχεία, η κυβέρνηση έχει προβληματιστεί έντονα και ως εκ τούτου εξετάζει λύσεις, ώστε να ανακόψει τη μετάδοση του νέου κορωνοϊου. Ένα από τα μέτρα που σκέφτονται οι αρμόδιοι, είναι οι περιορισμοί στις πτήσεις από το εξωτερικό.  Τα πιθανά μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν κυρίως τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, στις οποίες παρουσιάζεται νέα έξαρση της πανδημίας.

Στοχευμένες δράσεις για τις κόκκινες περιοχές της Αττικής

Όπως ανακοίνωσε σήμερα κατά την ενημέρωςη ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, συνεχίζονται οι στοχευμένες δράσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), του δήμου Αθηναίων και της Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές της Αθήνας με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι στην πλατεία Κουμουνδούρου έγιναν 574 τεστ, από τα οποία τα 23 είχαν θετικά αποτελέσματα στον κορωνοϊό.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.600 ελέγχους τις τελευταίες 5 ημέρες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου. Πρόσβαση στην εξέταση είχαν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως και η εξέταση ήταν δωρεάν.

Έχουν εντοπιστεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον κορωνοιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού SARS-CoV-2.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου.

Γιατί προβληματίζουν η Λακωνία και τα Ιωάννινα

Στη Λακωνία όπου υπενθυμίζεται πως έσπευσαν χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα 39 θετικά κρούσματα κορωνοιού σε εργάτες γης, κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς. Τα περισσότερα εντοπίστηκαν σε δύο συγκεκριμένες κοινότητες.

Η περιοχή βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών, και θα γίνουν συνολικά περισσότεροι από 1.400 έλεγχοι σε άτομα που θα εργάζονται εκεί. Πρόκειται για μία κατάσταση ουσιαστικά σε εξέλιξη καθώς οι αγροτικές εργασίες θα εντείνονται στο εξής, ιδίως με την ελαιοσυγκομιδή.

Σε δύσκολο σημείο όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκεται και η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων. Καθημερινά αποτυπώνεται αριθμός νέων κρουσμάτων που συνδέονται και με συρροές. Το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή είναι αυξημένο, όπως ήταν και στα Τρίκαλα όπου τέθηκαν περιοριστικά μέτρα πριν απο λίγες ημέρες.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» με 416 νέα κρούσματα - 79 διασωληνωμένοι - 5 θάνατοι

Μόσιαλος: Όλα όσα ξέρουμε για τις θεραπείες του κορωνοϊού

Χαρδαλιάς: 93 από τα 123 σχολεία που εντοπίστηκαν κρούσματα είναι στην Αττική

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης