LIVE

Κορωνοϊός

Προβληματίζουν οι τρεις «πηγές» κρουσμάτων - Εξετάζονται μέτρα για τα «εισαγόμενα»

Πάνω από τη μονάδα ο επιδημιολογικός δείκτης στην Αττική, αναφέρει το Παρατηρητήριο Covid-19 - Τα 240 από τα 416 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη αφορούν το λεκανοπέδιο - Στοχευμένες δράσεις στις «κόκκινες» περιοχές της Αθήνας

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ΕΟΔΥ για τις τρεις «πηγές» που «παράγουν» κρούσματα και συγκεκριμένα για τα «εισαγόμενα» στις πύλες εισόδου της χώρας, για όσα εντοπίζονται σε δομές προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. 

Ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για τις πτήσεις από το εξωτερικό και τον αυστηρότερο έλεγχο και τα κριτήρια στα συνορικά φυλάκια. 

Την ίδια στιγμή, στο... κόκκινο παραμένει η Αττική σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19.  Ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε μέσα σε ένα 24ωρο στο λεκανοπέδιο - 240 νέα κρούσματα έναντι 197 που επιβεβαιώθηκαν χθες- επιβεβαιώνει, δυστυχώς, την ανησυχία αλλά και την ετοιμότητα των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για τη λήψη περαιτέρω μέτρων εφόσον χρειαστεί.

Τη δύσκολη κατάσταση, όπως εξελίσσεται, στην Αττική, επιβεβαιώνει και η αύξηση του δείκτη Rt για την επικράτεια της Αττικής σε 1 και άνω της μονάδας, όπως καταγράφει η 16η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό που αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου. Το Παρατηρητήριο κατέγραψε ανησυχητικά δεδομένα για το λεκανοπέδιο, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

Παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Ωστόσο, αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μια μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται (τα οποία, όπως αναφέρεται και παρακάτω, ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται) αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η σταθερότητα αυτή αντανακλά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 60%.

«Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί» τονίζεται.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.762 τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 7% – 11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, που εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου. Συγκεκριμένα, ορισμένες ημέρες περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα εντοπίζονται στο νομό Αττικής. Για τον λόγο αυτό στον νομό Αττικής εφαρμόζονται ήδη επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 73 (από 67 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 5,9 (από 3,3) και έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο αριθμό του πρώτου κύματος. Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους (106η θέση / 33,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 126,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 32 από 30 ημέρες και των θανάτων σε 123 από 124 ημέρες.

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, για το υπό εξέταση διάστημα ο δείκτης υπολογίζεται άνω της μονάδας.

Στα 416 νέα κρούσματα την Τρίτη

Η προτελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνεται στις λίγες ημέρες αυτού του μήνα με υψηλό αριθμό, άνω των 400, κρουσμάτων. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για έναν δύσκολο μήνα, ο οποίος ολοκληρώνεται με "σκληρά" δεδομένα, όπως ονομάζουν οι επιςτήμονες τις λοιμώξεις, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Έτσι, σήμερα καταγράφηκαν 416 νέες διαγνώσεις κορωνοιού, 79 διασωληνωμένοι ασθενείς και πέντε θάνατοι. Το τελευταίο 24ωρο επίσης έχουν καταγραφεί 73 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό σε νοσοκομεία όλης της χώρας, με την πλειονότητα να εισάγεται στα νοσοκομεία της Αττικής, ιδίως στα νοςοκομεία Λαϊκό και Παμμακάριστος.

Αλλά και η συνολική εικόνα για τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα γεννά προβληματισμό. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας πως, από την αρχή της επιδημίας, έχουν εντοπιστεί 17.844 περιστατικά στην Ελλάδα. Από αυτά, 9.793 ανάρρωσαν κατ΄ οίκον και 1.893 έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία. Ωστόσο, 5.379 είναι ενεργά, με μεγάλο αριθμό αυτών να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο.

Με τα παραπάνω στοιχεία, η κυβέρνηση έχει προβληματιστεί έντονα και ως εκ τούτου εξετάζει λύσεις, ώστε να ανακόψει τη μετάδοση του νέου κορωνοϊου. Ένα από τα μέτρα που σκέφτονται οι αρμόδιοι, είναι οι περιορισμοί στις πτήσεις από το εξωτερικό.  Τα πιθανά μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν κυρίως τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, στις οποίες παρουσιάζεται νέα έξαρση της πανδημίας.

Στοχευμένες δράσεις για τις κόκκινες περιοχές της Αττικής

Όπως ανακοίνωσε σήμερα κατά την ενημέρωςη ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, συνεχίζονται οι στοχευμένες δράσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), του δήμου Αθηναίων και της Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές της Αθήνας με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι στην πλατεία Κουμουνδούρου έγιναν 574 τεστ, από τα οποία τα 23 είχαν θετικά αποτελέσματα στον κορωνοϊό.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.600 ελέγχους τις τελευταίες 5 ημέρες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου. Πρόσβαση στην εξέταση είχαν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως και η εξέταση ήταν δωρεάν.

Έχουν εντοπιστεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον κορωνοιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού SARS-CoV-2.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου.

Γιατί προβληματίζουν η Λακωνία και τα Ιωάννινα

Στη Λακωνία όπου υπενθυμίζεται πως έσπευσαν χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα 39 θετικά κρούσματα κορωνοιού σε εργάτες γης, κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς. Τα περισσότερα εντοπίστηκαν σε δύο συγκεκριμένες κοινότητες.

Η περιοχή βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών, και θα γίνουν συνολικά περισσότεροι από 1.400 έλεγχοι σε άτομα που θα εργάζονται εκεί. Πρόκειται για μία κατάσταση ουσιαστικά σε εξέλιξη καθώς οι αγροτικές εργασίες θα εντείνονται στο εξής, ιδίως με την ελαιοσυγκομιδή.

Σε δύσκολο σημείο όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκεται και η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων. Καθημερινά αποτυπώνεται αριθμός νέων κρουσμάτων που συνδέονται και με συρροές. Το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή είναι αυξημένο, όπως ήταν και στα Τρίκαλα όπου τέθηκαν περιοριστικά μέτρα πριν απο λίγες ημέρες.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» με 416 νέα κρούσματα - 79 διασωληνωμένοι - 5 θάνατοι

Μόσιαλος: Όλα όσα ξέρουμε για τις θεραπείες του κορωνοϊού

Χαρδαλιάς: 93 από τα 123 σχολεία που εντοπίστηκαν κρούσματα είναι στην Αττική

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Πλατείες

Μας ενοχλούν οι νέοι που πήγαινες πλατείες μας ενοχλούν τα εστιατόρια και τα μπαρ δε μας ενοχλεί όμως που το απόγευμα μαζεύονται όλοι γονείς πλατείες και τα παιδάκια με τα ποδήλατα παίζουν όλα μαζί σαν ένα και πριν από αυτό είχαμε πάει και σε δύο δραστηριότητες αυτό δε μας ενοχλεί όλα τ’άλλα ενοχλούν ναι την μάσκα ναι στην προφύλαξη αλλά όχι ημίμετρα

Μπαρκαρουτσος

Για να μπεις στη χώρα πρέπει να έχεις στο χέρι PCR τεστ που πρέπει να έχεις κάνει 72 ώρες πριν στη χώρα προέλευσης πριν έρθεις Ελλάδα.Επι πλέον επιλεκτικά στην Ελλάδα όταν φθάσεις επιλέγονται κάποιοι για άλλο τέστ με κριτήριο φαντάζομαι τη χώρα προέλευσης, ηλικία κλπ

Και ο πιο άσχετος άνθρωπος

με απειροελάχιστες κοινότυπες επιδημιολογικές γνώσεις ήταν σε θέση από την αρχή της πανδημικής κρίσης να προβλέψει τι επρόκειτο να συμβεί στις περιοχές γκέτο της πρωτεύουσας. Αυτοί οι ειδήμονες πολύ-πτυχιούχοι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να το προβλέψουν έγκαιρα και να παρέμβουν πριν εκδηλωθεί έξαρση ? Είναι δυνατόν ? Στις πύλες εισόδου έστω που ακόμα και απλοί πολίτες έχουν καιρό τώρα επισημάνει το προφανές ? Η κυβέρνηση μήπως έχει καιρό τώρα κλειστά το ώτα και άφησε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού για να αρχίσει να τα ξεβουλώνει ...?

Ο ΕΟΔΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ..

..αλλά δεν προτείνει ΤΙΠΟΤΑ ουσιαστικό.

Mahmud Maharajah

Εγκό κάνει μάγια κε βούντου, ντεν φοβάμε κολονοϊό.

Ελένη

Μα είναι δυνατόν ο ΕΟΔΥ να κάνει "δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας" αντί να επιτρέπει είσοδο μόνο με αρνητικό τεστ PCR που θα έχει ήδη πραγματοποιήσει ο εισερχόμενος και μετά να κάνει επιπλέον δειγματοληπτικό έλεγχο; Έτσι εξηγείται γιατί δεν μπορεί να μετριαστεί η επιδημία στην Αθήνα, παρόλο που οι περισσότεροι Αθηναίοι τηρούν τα μέτρα - διότι εισέρχονται συνεχώς νέοι φορείς στη χώρα, αφού ο έλεγχος είναι μόνο δειγματοληπτικός!!! Συν τους μετανάστες που δεν τα τηρούν καθόλου, ορίστε η εξήγηση. Όσα νέα μετρα και να πάρει η πολιτική ηγεσία, αν συνεχίσουν να έρχονται φορείς από τις πύλες εισόδου, δεν πρόκειται να σταματήσει η διασπορά.

Σωστά.

.

Εννοείται

Πώς κάνουν δειγματοληπτικα τεστ. Φίλη μου ήρθε από Γαλλία χωρίς να της γίνει τεστ. Αρα παραμύθια. Και με τους μετανάστες τι γινεται; Εμάς έχει αλλάξει ολόκληρη η ζωή μας και όλο μέτρα μέτρα μέτρα. Οι λοιποί ; Βαρέθηκε κι ο Θεος!

Πλανητης Αρης ακουει;

Τι ακριβως τηρουν οι περισσοτεροι Αθηναιοι; Ναι; Ελενη μας λαμβανεις απο εκει που εισαι; Εχει καλο σημα στην στρατοσφαιρα;

Ελενη

Ελενίτσα δεν κολλάνε οι Έλληνες από τουρίστες. Από άλλους Έλληνες κολλάνε. Δεν κάνουμε παρεούλα με τουρίστες. Άσε που οι τουρίστες πάνε στα νησιά. Κοιτάξτε να φορέσετε καμμιά μάσκα και αφήστε τα μπαρ και τις πλατείες.

blizardbill

Δεν θέλουμε να σταματήσουμε την διασπορά... θέλουμε να υπάρχει ΡΟ κάτω του 1, ώστε και να έρχονται λίγοι τουρίστες να μην πάει πάνω από 1 . Ετσι δεν θα γεμισουν τα νοσοκομεία και θα πετύχουμε επιλεκτική ανοσία

Αλήθειες

Δεν σας πιστεύει κανείς πια, το καταλαβαίνετε; Σβήνετε τα θετικά τεστ του κρουαζιερόπλοιου για να κατέβουν ανενόχλητοι οι τουρίστες και φουσκώνετε τα ντόπια για να επιβάλετε μέτρα! ΝΤΡΟΠΗ

Garfield

Ετσι για να καταλαβαινόμαστε λίγο, γιστί έχει χαθεί η μπαλα. Σε 4 πλατείες εντοπίστηκε το 1/4 των κρουσμάτων από ολοκληρη την περιφέρεια της αττικής. Αν υπολογίσουμε -ετσι αυθαίρεται- ότι ολοκληρη η περιφέρεια Αττικής θα έχει τουλάχιστον εκατο (100), θέλω να ξέρω ποιός φωστήρας είναι αυτός που λέει ότι υπάρχει πρόβλημα στην περιφέρεια Αττικής !!!! Επίσης έχει πέσει πολύ φιλολογία για την ατομική ευθύνη. Μάλιστα κύριοι πολιτικοί, ατομική ευθύνη, αλλα αυτό προυποθέτει και γνώση όλων των δεδομένων. Όχι μόνο αυτά που θέλετε να μας πείτε!!!! Για να αποφασίσω -ατομικά- θα πρέπει να μπορώ να κρίνω, δεν μπορώ να έχω την ατομική ευθύνη επειδή το λέει ο μητσοτάκης, ο τσίπρας ο κικίλιας ή δεν ξέρω εγώ ποιός άλλος.

@

Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο ατομική ευθύνη σημαίνει πειθαρχία στην κυβέρνηση. Πειθαρχία έχουν μόνο οι προοδευμένοι λαοί και σ αυτό ξεχωρίζουν από τους απολίτιστους.

Garfield

Ρε Garfield τα τεστ έγιναν σε 4-5 μέρες. Όχι σε μία! Ήμαρτον ρε.

προβληματιζόμενος

ας προβληματιστούμε λίγο ακόμα

Αλέξανδρος

Με βάση αξιόπιστα τεστ ή με μούφα τεστ τύπου σαν τις μάσκες που στείλατε στα σχολεία; Ή σαν αυτά που κάνατε στο κρουαζιερόπλοιο χθες... ή σαν αυτά που κάνετε δωρεάν στις πλατείες. Ρε σεις ο κόσμος είναι στα όρια του... στο τέλος θα πέσουν οι μάσκες και θα φάτε σφαλιάρες... μιλήστε αξιόπιστα και καθαρά... σε επιστημονική βάση... ειλικρινά... η επιτροπή των λοιμοξιολόγων πρέπει να αλλάξει... άλλα ο ένας και άλλα ο άλλος... η επιστήμη έχει σταθερή άποψη για τα πράγματα...

Επιστήμη

Βασικά η επιστήμη δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται από πολιτικές σκοπιμότητεσ...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης