Κορωνοϊός - Κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff: Πού και πώς έγινε το λάθος στα 12 τεστ

Κορωνοϊός - Κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff: Πού και πώς έγινε το λάθος στα 12 τεστ

Η διαδρομή των δειγμάτων από το πλοίο, σε ιδιωτική κλινική στο Ηράκλειο και από εκεί σε άλλο εργαστήριο - Τι δηλώνει στο protothema.gr στέλεχος της κλινικής

mein-schiff332
Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη με τα αρχικά 12 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff και τελικά βγήκαν αρνητικά.

Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά, έχοντας δέσει την περασμένη Κυριακή στο λιμάνι του Ηρακλείου, εκεί όπου διενεργήθηκε ο δειγματοληπτικός έλεγχος στο πλήρωμά του.

Βήμα-βήμα η διαδρομή:

Συγκεκριμένα, το πλοίο έδεσε στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, για τρίτη συνεχόμενη φορά φέτος. Στο πλαίσιο των υγειονομικών πρωτοκόλλων που είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, ενημερώθηκε ο καπετάνιος του Mein Schiff ότι θα ακολουθήσει δειγματοληπτικός έλεγχος στο 1/4 του προσωπικού της κρουαζιέρας.

Επειδή όμως ήταν αργία οι άνθρωποι του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου δυσκολεύτηκαν, όπως ισχυρίζονται, να βρουν ανοιχτό εργαστήριο. Τελικά τη δουλειά ανέλαβε η ιδιωτική κλινική Ασκληπιείο Κρήτης, μεταφέροντας τα δείγματα στο επίσης ιδιωτικό εργαστήριο Minoan Lab με το οποίο συνεργάζεται.

Η λήψη των δειγμάτων, θα πει στο protothema.gr το μέλος του ΔΣ της κλινικής Ασκληπιείο, Κωνσταντίνος Χατζηαθανασιάδης, έγινε από τους γιατρούς του πλοίου και όχι από γιατρούς της κλινικής.

Τα δείγματα μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο εργαστήριο με την επωνυμία Minoan Lab.

«Αυτό συνέβη διότι εμείς δεν έχουμε εργαστήριο μέσα στην κλινική για μοριακά τεστ και τα στέλνουμε σε άλλο εργαστήριο με το οποίο συνεργαζόμαστε» εξηγεί κ. Χατζηαθανασιάδης, για να προσθέσει ότι «η λήψη των δειγμάτων έγινε απο τους γιατρούς του πλοίου, παρελήφθησαν από πιστοποιημένο όχημα της κλινικής και μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο Minoan Lab».

Κλείσιμο
Το επόμενο πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα και έτσι προέκυψαν τα 12 κρούσματα. Ενημερώθηκαν άμεσα οι άνθρωποι της πλοιοκτήτριας της εταιρίας, που με τη σειρά τους έδωσαν οδηγίες να υποβληθούν ξανά σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού τα 12 μέλη του πληρώματος που είχαν βγει θετικά στον ιό.

Το ιατρείο του πλοίου είναι εξοπλισμένο με το μηχάνημα «Real Time PCR Test Device», το οποίο έχει τη δυνατότητα να βγάζει ένα αποτέλεσμα ανά μια ώρα, διαδικασία αρκετά χρονοβόρα καθώς θα χρειάζονταν 150 ώρες για να βγουν τα αποτελέσματα σε όλα τα τεστ.

Γι’ αυτό εξάλλου εστάλησαν τα δείγματα σε ιδιωτικό εργαστήριο. Τα 12 μέλη του πληρώματος επανεξετάστηκαν και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας οι υπεύθυνοι του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου λάμβαναν τα αποτελέσματα της επανεξέτασης. Από τα αποτελέσματα προέκυπτε ότι και οι 12 ήταν πλέον αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ είχε ήδη ενεργοποιηθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και είχε ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών που είχαν τα 12 μέλη του πληρώματος, τα οποία είχαν μπει σε καραντίνα. Το πλοίο συνέχισε κανονικά το δρομολόγιο του για τον Πειραιά όπου ήταν προγραμματισμένο να δέσει σήμερα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τους υπεύθυνους του Minoan Lab, μας παρέπεμψαν στην πλοιοκτήτρια εταιρία, εκφράζοντας την επιθυμία να μην σχολιάσουν τα αποτελέσματα των τεστ ανίχνευσης Covid-19.

Η περιπέτεια των επιβατών 

Το πρωί της Τρίτης τα τεστ του ΕΟΔΥ για τα 12 μέλη του πληρώματος του κρουαζιεροπλοιου Mein Schiff βγήκαν αρνητικά. Νωρίτερα είχαν βγει αρνητικά και τα τεστ που έγιναν εν πλω καθώς το κρουαζιερόπλοιο διαθέτει την υποδομή για τέτοιου είδους διαδικασία. Τα θετικά τεστ βγήκαν από ιδιωτικό εργαστήριο στο Ηράκλειο και ήταν οριακά θετικά με στελέχη του ΕΟΔΥ να τα χαρακτηρίζουν αμφίβολης αξιοπιστίας.

Στο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο τα ξημερώματα «έδεσε» στον Πειραιά, βρέθηκαν απο το πρωί κλιμάκια του ΕΟΔΥ τα οποία πήραν δείγματα και από επιφάνειες όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ μπαίνουν στο πλοίο

Κλιμάκιο ΕΟΔΥ


Κλιμάκιο ΕΟΔΥ (2)


Το «Mein Schiff 6» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά στις 04:58 τα ξημερώματα της Τρίτης. 

Από την πλευρά της TUI σημειώνουν ότι επιθυμία της εταιρείας είναι το κρουαζιερόπλοιο να συνεχίσει το δρομολόγιο κανονικά εφόσον το εγκρίνουν οι κρατικές αρχές.

Βίντεο κρουαζιερόπλοιοΒίντεο mein schif στον πειραια

Το κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει 922 επιβάτες και 666 μέλη πληρώματος και πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς-Κέρκυρα (το πλοίο ξεκίνησε στις 10 το βράδυ της Κυριακής από το Ηράκλειο για Κέρκυρα και Πειραιά). Στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργούνται, ελήφθησαν 150 δείγματα στο πλήρωμα, με τα 12 να «βγαίνουν» αρχικά θετικά στον κορωνοϊό.

IMG_9123Υπενθυμίζεται ότι το Mein Shiff 6 ήταν το κρουαζιερόπλοιο με το οποίο η Ελλάδα, από την Κρήτη, «έκοψε την κορδέλα» της επανεκκίνησης της κρουαζιέρας.

Ο κλάδος θεωρεί ότι είναι ένα «practice run» αυτό που συνέβη με το γερμανικών συμφερόντων κρουαζιερόπλοιο για το αν λειτουργούν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν τόσο για τα μέτρα προστασίας στα πλοία όσο και στα λιμάνια κατάπλου.

Βγαίνοντας αρνητικά τα τεστ από τον ΕΟΔΥ αποδείχθηκε στην πράξη ότι τα πρωτόκολλα “λειτουργούν”.

Οι λιγοστές κρουαζιέρες που γίνονται όπως αυτή στην Ελλάδα «Mein Schiff»λειτουργούν και πειραματικά για να δοκιμαστούν πρωτόκολλα και αντιδράσεις.

Διαβάστε τι δήλωσε στο newmoney.gr o ο Πυθαγόρας Νάγος ανεξάρτητος Σύμβουλος Επιχειρήσεων, στον ευρύτερο Τομέα του Τουρισμού με ειδίκευση στηνεκπόνηση και υλοποίηση καινοτόμων στρατηγικών στον Τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών – Κρουαζιέρα, Ακτοπλοία.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι μπράβοι που σκοτώνουν στη Μύκονο

Premier League: Λίβερπουλ-Άρσεναλ 3-1- Ανατροπή πρωταθλήτριας - Δείτε τα γκολ

Χαμός στην Κυψέλη: Στήνουν αυτοσχέδιους αγώνες μποξ τα βράδια - Εξοργισμένοι οι κάτοικοι - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης