Σκλαβοπάζαρο στις πλάτες των μεταναστών: Εταιρεία τους στέλνει σε χωράφια και πλουτίζει σε βάρος τους

Σκλαβοπάζαρο στις πλάτες των μεταναστών: Εταιρεία τους στέλνει σε χωράφια και πλουτίζει σε βάρος τους

Δείτε τα ντοκουμέντα - 100 ευρώ το κεφάλι χρεώνει εταιρία εύρεσης εργασίας - Βάζουν Αφρικανούς να μαζέψουν τις ελιές για 2,20 ευρώ το τελάρο

metanastes
Το protothema.gr αποκαλύπτει τη δράση εταιρίας εύρεσης εργασίας με γραφεία στην Θεσσαλονίκη και έδρα την Βουλγαρία που στέλνει μαζικά Αφρικανούς μετανάστες σε όλη την Ελλάδα για να δουλέψουν στα χωράφια και σε κατασκευαστικά έργα. “Σου έχω καλό πράμα, από Γκάνα και Καμερούν, από 25άρηδες μέχρι 35άρηδες, υγιείς που λιώνουν στη δουλειά. Δεν θα απογοητευτείς να με εμπιστεύεσαι”. Είναι τα λόγια μιας μεσήλικης γυναίκας η οποία ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη και δουλεύει ως υπεύθυνη σε εταιρία εύρεσης εργασίας με έδρα την Βουλγαρία.

Η εν λόγω εταιρία έχει γεμίσει τον τελευταίο καιρό αγροτικές εκτάσεις της Χαλκιδικής με Αφρικανούς εργάτες. Κυρίως τους χρησιμοποιούν για να μαζεύουν τις ελιές. Πληρώνονται 2,20 ευρώ για κάθε τελάρο κι ο κάθε ένας μετανάστης μαζεύει από 12 έως 15 τελάρα ημερησίως. Ανασφάλιστος φυσικά.

Το κέρδος που βγάζει το γραφείο από την προμήθεια είναι μεγάλο. Χρεώνει στον υποψήφιο εργοδότη 100 ευρώ το κεφάλι, χρήματα τα οποία πρέπει να καταβληθούν μόλις υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό, όπως αυτό που μας εστάλη, όταν ζητήσαμε 10 εργάτες για ένα κατασκευαστικό έργο στην Αθήνα.

“Έτσι γίνονται οι δουλειές” λέει η υπεύθυνη του γραφείου. “Εγώ πρέπει να πληρώσω τον ντίλερ που μου μαζεύει τους εργάτες για να στους φέρει εκείνος στη πόρτα σου” προσθέτει και μας στέλνει παράλληλα τραπεζικό λογαριασμό Βουλγαρικής τράπεζας.

“Ο εντολέας συμφωνεί να καταβάλει στον ανάδοχο όλο το προαναφερθέν ποσό δηλαδή 1.000 με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του γραφείου” αναφέρεται στον τρόπο πληρωμής που ορίζει το ιδιωτικό συμφωνητικό.

“Βάλε τα στον λογαριασμό αλλιώς δεν γίνεται δουλειά” επιμένει η υπεύθυνη του γραφείου. Επιστροφές χρημάτων δε γίνονται, όπως ρητώς αναφέρεται πιο πάνω, από τη στιγμή που το προσωπικό έχει τοποθετηθεί στις θέσεις εργασίας του.

Συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που σου στέλνει το γραφείο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής του ιδιωτικού συμφωνητικό, αφήσαμε επίτηδες κενό το σημείο που αναφέρεται στην ασφάλιση των εργατών, ακολουθώντας την τακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι εργοδότες.

Από την εταιρία εύρεσης εργασίας δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση. Έστειλαν το συμφωνητικό υπογεγραμμένο και ζήτησαν να μπουν τα λεφτά (1.000 ευρω) όπως είχε συμφωνηθεί.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται σε μια από τις παραγράφους, η εταιρία διαχωρίζει πλήρως την θέση της από τυχόν ευθύνες που μπορούν να προκύψουν και σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εργάτες – μετανάστες.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα: “Ο ανάδοχος δεν φέρει σε καμία περίπτωση ευθύνη για το εργασιακό καθεστώς συνεργασίας μεταξύ του εντολέα και του εν λόγω προσωπικού και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τον ανάδοχο”.

Το γεγονός ότι η χώρα διανύει το δεύτερο κύμα πανδημίας Covid-19, ούτε κι αυτό δείχνει να προβληματίζει τους υπεύθυνους του γραφείου, που αρκούνται στο να σε καθησυχάσουν προφορικά, πως “όλοι είναι υγιείς” κι πως αν κάποιος αρρωστήσει, δεν τρέχει και τίποτα, “θα τον αντικαταστήσουμε στο πι και φι!”.

Δείτε τα ντοκουμέντα:
1
2

Ειδήσεις σήμερα: 

Ανατροπή με τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημοσίου - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουν λιγότερα

«Ισορροπία τρόμου» στην Αττική με τα κρούσματα να παραμένουν στα ύψη

«Φουντώνουν» οι καταλήψεις - Μεγαλώνει η λίστα των κλειστών σχολείων λόγω κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης