LIVE

Κορωνοϊός

Μεταναστευτικό: Βρήκαν πολυεθνικό κύκλωμα δουλεμπορίας από τέσσερις ΜΚΟ στη Μυτιλήνη

metanastart

Γερμανοί, Αυστριακοί, Ισπανοί και Ελβετοί ανάμεσα στους 35 για τους οποίους σχηματίστηκε δικογραφία - Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα που ξεκίνησε τη δράση του τον περασμένο Ιούνιο

Στην εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος δουλεμπορίας στη Λέσβο στο οποίο εμπλέκονται συνολικά τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) προχώρησε η Αστυνομία.

Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί ήδη δικογραφία για 33 μέλη των ΜΚΟ - ανάμεσά τους Γερμανοί, Ελβετοί, Γάλλοι, Βούλγαροι, Ισπανοί, Αυστριακοί και Νορβηγοί
- έναν Ιρανό και έναν Πακιστάνο.

Σύμφωνα με την αστυνομία το κύκλωμα ξεκίνησε τη δράση του τον περασμένο Ιούνιο και για την ώρα και εκτιμάται ότι τις τουλάχιστον 32 φορές που οργάνωσε δρομολόγια ελπίδας στην Ελλάδα πέρασε στη χώρα μας περισσότερους από 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε κλειστές ομάδες και εφαρμογές στο διαδίκτυο για να μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τα σημεία από τα οποία θα έφευγαν και θα έφταναν οι βάρκες, παρέχοντας ενημέρωση ακόμα και λεπτομέρειες για το ΚΥΤ της Μόριας.

Αυτό που αναζητούν πλέον οι αστυνομικοί είναι ο τζίρος του κυκλώματος.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ έχει ως εξής:

Μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης, προσδιορίστηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β) καθώς και των Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙ.Δ.Α.Π.), Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.).

Συνέδραμαν ακόμα το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της ΓΕ. Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου, η 9η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση - αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στο οργανωμένο κύκλωμα εμπλέκονται (35) συνολικά αλλοδαποί και συγκριμένα (33) μέλη τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης καθώς και (2) υπήκοοι τρίτων χωρών.

Χρονικά, η δράση του οργανωμένου κυκλώματος προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, με τη μορφή παροχής ουσιαστικής συνδρομής σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους ( modus operandi) οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα, όπως:

· τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη νήσο Λέσβο,
· τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο,
· τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων,
· τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης),
· λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο Κ.Υ.Τ. στη Μόρια της Λέσβου.

Επιπρόσθετα, μέσω εκτεταμένης χρήσης συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, που σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, δυσχέραιναν το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά το χρόνο που εξελίσσονταν μεταναστευτικές ροές.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνε - με την μεθοδολογία που προαναφέρθηκε - τη διακίνηση προς τη νήσο Λέσβο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, σε (32) τουλάχιστον περιπτώσεις (τετελεσμένες και σε απόπειρα).

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.

Μηταράκης: Δεν γίνονται ανεκτές ΜΚΟ με παράνομη δράση

Σε δήλωσή του για την υπόθεση ο υπουργος Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι «δεν γίνονται ανεκτές ΜΚΟ με παράνομη δράση».

Η δήλωση έχει ως εξής:

«Η μείωση των ροών και ο ρόλος ορισμένων ΜΚΟ απετέλεσε εδώ και μήνες βασική προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων αρχών. Συνεργαζόμαστε με πολλές οργανώσεις που έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Όμως δεν γίνονται ανεκτές ΜΚΟ με παράνομη δράση. Η ολοκλήρωση του Μητρώου ΜΚΟ θα βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή τη κατεύθυνση. Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».


Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη βόμβα Νew York Times: O Tραμπ πλήρωνε 750 δολάρια φόρους το χρόνο!

Προσωπικό «φάουλ» του Ρουβά το παρκάρισμα στο Ηρώδειο - Τι απαντά ο ίδιος

ΕΝΦΙΑ: Οι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις στα εκκαθαριστικά - Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (205)

Χρήστος Κουρτίδης

Καλημέρα πλεον τα κακό έχει γίνει γιατί ανίκανοι και επίορκοι κρατικοί λειτουργοί εκτελούσαν εντολές απ'έξω. Ευτυχώς μετά την μήνυση της ΕΛΑΣΥΝ και του Ιωάννη Λαγού αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να κάνουν το καθήκον στην πατρίδα.

ΜΙΣ ΜΑΡΠΛ

Στο καφενείο που συχνάζω λένε εδώ και 10 χρόνια ότι οι ΜΚΟ είναι δουλέμποροι και πράκτορες η αστυνομία πως το κατάλαβε τον 07/2020

Παρλιάρος

Η μηνυτήρια αναφορά της ΕΛΑΣΥΝ στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι εκείνη που ενεργοποίησε τη διαδικασία. Το γνωρίζει κανείς;

ζηκος

ΜΚΟ(Μαφια Καλα Οργανωμενη)

Νεοδημοκράτης ιδιοκτήτης ΜΚΟ #metonkyriako

Οι δικές μας ΜΚΟ οι δεξιές, Praxis, SolidarityNow, ActionAid είναι άριστες! Ρωτήστε και τον πρωθυπουργό μας Κούλη για την Α' του ξαδέρφη Αντιγόνη Λυμπεράκη!

πολλα εκατομυρια κονομησαν οι πηλιογουσηδες που γεμισαν την Ελλαδα μεταναστες

τρελα λεφτα στις τσεπες των λαμογιων που φερνουν λαθρομετανάστες στην Ελλαδα........ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΣΤΙΣ ΜΚΟ

789

3000/9 χωρες = 333.333 απο τοσους να παρει η καθε μια απο τις 9 χωρες + εξοδα προς το ελληνικο δημοσιο

,ELENI

Κάθε φορά τα ίδια κ χειρότερα!! Όλα ξεκινούν από τις .Μ.Κ.Ο Είναι καθαρά εταιρεία κερδοφόρα που αποσκοπεί μόνο στο κέρδος!! Υπεύθυνοι είναι μόνο αυτοί Έχουν πλήρη ενημέρωση κ συνεργάζονται άμεσα με τους Τούρκους!Τα βραδια τους φέρνουν κ με ελικόπτερα? Κάνουν τα Ανοιπωτα!!Το γνωρίζουν ολες οι κυβερνήσεις από όλα τα κράτη!!Η κατάσταση είναι πλέον τραγική!κ ανεξέλεγκτη.Καινε σπάνε τα πάντα Για όλα αυτά που γίνονται καθημερινά φτάει ο Τσίπρας! Άνοιξε τα σύνορα κ τους είπε ελάτε σας θέλουμε στην Ελλάδα!! Έχουμε δημοκρατία !είστε αδέρφια μας!! Όταν όλα τα κράτη έκλειναν σφραγγιζαν τα σύνορα τους! Ο Τσίπρας ο Κηφήνας τα άνοιξε? Δυστυχώς το χρεώθηκε κ αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκης άσχετα αν δεν φτάει. Είναι κυβέρνηση κ πρέπει να βρει λύση! Άμεσα κλείσιμο με συνοπτικές διαδικασίες όλες οι Μ.Κ.Ο. Ούτε μια να μην υπάρχει!! Το ίδιο πρόβλημα κ χειρότερα είχε ΙΤΑΛΊΑ!!Κ μην ξεχνάμε ότι πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό μετανάστες από όλα τα κράτη! Κανείς από τους πολιτικούς δεν μιλούσε κ δεν έκαναν τίποτα απολύτως Όταν ανέλαβε o Matteo Salvini υπουργός εσωτερικών Τι έκανε? γνώριζε κ ήξερε πολύ καλά το θέμα με τις Μ.Κ.Ο Το φαγοπότι !!! Μέσα σε δύο ημέρες κατήργησε κ τις εκλεισε όλες. Το πήρε όλο επάνω του! Είχε τον πλήρη έλεγχο κ ενημέρωση καθημερινά! Σφράγισε τα σύνορα κουνούπι δεν έμπαινε μέσα στην Ιταλία!! Εφάρμοσε νόμο οποιος δεν τηρούσε τους κανόνες τα χρηματικά ποσά απίστευτα. Εδώ να πω κάτι ? όσες διαφορές είχαν με τον πρόεδρο τον Matarella? Που έχει αρμοδιότητες πολλές!! Κ τον πρωθυπουργό τον Giuseppe Conte!! Δεν μίλησαν καθόλου Βρήκαν την ησυχία τους Προχώρησε ακόμη ποιο πολύ έκλεισε το μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Ευρώπης που βρίσκεται στο Mineo(Katania).Ησύχασαν!! Ήρθε σε ρίξει με Αυστρία κ Γαλλία Γιατί? Μπήκαν στην Γαλλία δύο μετανάστες κ οι Γάλλοι αστυνομικοί τους έπιασαν να τους πάνε που αλλού! Φυσικά Ιταλία..Το τι ειπώθηκε δεν λέγεται!! Πριν τα κλείσει τα σύνορα Ιταλία τι έλεγαν στην ΕΥΡΏΠΗ!! Μακριά από εμάς κ να πάνε όπου θέλουν κ νόμιζαν ότι Ησύχασαν Ανακοινώσεις δηλώσεις ήταν σε καθημερινή βάση! Ελεγε ο Matteo Salvini? Να γίνεται σωστή κατανομή κ όχι να τους έχουμε εμείς όλους!! Όπως η Ελλάδα που τα δέχεται όλα Να αναλάβουν όλα τα κράτη τις ευθύνες τους..Δεν μπορεί η Τουρκία να παίρνει 7 δις κ να τους στέλνει όλους σε εμάς. Αυτά που ήξεραν κ γνωριζαν να τα ξεχάσουν Έφυγε ο Matteo Salvini παίρνουν μετανάστες όχι πολλούς τους περιθάλπουν κανονικά εμβόλια νοσηλεία Αλλά δεν έχουν πρόσβαση μέσα σε πόλεις.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ψέμα 1ο «Όλες οι δομές θα είναι κλειστές και ελεγχόμενες», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Από άρθρο του Μανόλη Γαλάνη εδώ στο πρώτο θέμα στις 07/04/2020: «Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναζητά διοικητές για τις 32 ανοιχτές δομές προσωρινής υποδοχής (που μόνο προσωρινής δεν είναι) και φιλοξενίας της χώρας». Ψέμα 2ο Μηταράκης: «Στη χώρα μας φιλοξενούμε 100.000 αιτούντες άσυλο». Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της αστυνομίας για την παράνομη μετανάστευση, μόνο το έτος 2019 εισήλθαν παράνομα στη χώρα 123.710. Μέσα στο 2020 μπήκαν περίπου 20.000. Είναι που τα σύνορα θα φυλάσσονταν καλά. Δηλαδή όλοι αυτοί που μπήκαν από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα τι απέγιναν. Εξαϋλώθηκαν; Για το που βρίσκονται περίπου 300.000 που έλαβαν με παράνομες ενέργειες άσυλο και μερικοί και ιθαγένεια από τους προηγούμενους, κουβέντα. Και μιας και ανέφερα την τελευταία πενταετία πόσοι λέτε ότι εισέβαλαν στη χώρα μας μέχρι 31-12-19, με βάση πάντα τα στοιχεία της αστυνομίας; Κρατηθείτε: 1.401.480! Πάμε τώρα και στις αμαρτωλές ΜΚΟ. Από τις 462 που δρούσαν εντός συνόρων μέχρι πρότινος, μόλις οι 86 έχουν καταγραφεί στο μητρώο. Οι υπόλοιπες κ. Μηταράκη/Μητσοτάκη γιατί λειτουργούν και γιατί δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη από αμυγδαλές μέχρι απευθυσμένο; Ο δικός σου υπουργός είχε πει ότι μέχρι το Μάιο θα είχαν ελεγχθεί όλες. Θα μπουρούσα να αναφέρω και άλλα πολλά ψέματα, θα κλείσω όμως με τούτο: 23.06.2019 - Μητσοτάκης: "Η αποσυμφόρηση των νησιών δεν μπορεί να γίνεται με ροές από τα νησιά προς την ενδοχώρα όπως γίνεται σήμερα, πρέπει να γίνεται με επιστροφές από τα νησιά στην Τουρκία". Μόλις άρπαξαν την εξουσία, μετέφεραν στην ενδοχώρα περίπου 40.000, οι οποίοι βέβαια λόγω της συμφωνίας που υπέγραψαν οι προηγούμενοι, δεν δύναται να επιστραφούν πίσω στην Τουρκία. Α είχαμε και απελάσεις επί ΝΔ, 148 στον αριθμό, με 2.000 ευρώ στην τσέπη. Και βέβαια πολιτικοί και δημοσιογράφοι εκεί το βιολί τους, πρόσφυγες, μετανάστες, κατατρεγμένα προσφυγόπουλα, αλλοδαποί (με μαχαίρια και κατσαβίδια), ανήλικοι (μουσάτοι εμπρηστές), εργάτες γης (βιαστές) και πάει λέγοντας. Όταν όλοι εσείς θα παραδεχτείτε ότι όλοι αυτοί είναι λαθρομετανάστες, λαθροεισβολείς, λαθροέποικοι τότε θα είναι πια πολύ αργά. Ο Τούρκος θα έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ισλαμικό χαλιφάτο, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι όπως έγραψε πιο κάτω ένας συν-σχολιαστής. Πόλεμο να είχαμε με την Τουρκία, δεν θα είχαν εισβάλει 1.401.480 μουσουλμάνοι.

Nikos

Καλά τα λές παρόλο που γράφεις πολλά δεν κουράζεις τον αναγνώστη, γράφεις ωραία και λες αλήθειες.

Μπραβο ρε φιλε

Το σχολιο σου μαζι με αυτο που γραφτηκε, 28/09/2020, 14:39 απο τα πιο σοβαρα και τεκμηριωμενα εδω μεσα.

Μιχαλης .κ

Οι ΜΚΟ σε συντριπτικο ποσοστο ειναι οργανωσεις βρωμικες !

Χρύσα Καβάλα

Εγω βλέπω ότι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που αντιστέκεται είναι ο Λαγός. Λυπαμαι γιατί ψήφισα κιναλ . Βλέπω ότι οι πολιτικές θέσεις του Λαγού με βρίσκουν σύμφωνη τόσο για τις μάσκες όσο και για την Ελλάδα.

@17:56

Evώ ο Hλiαs;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης