LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Ισορροπία τρόμου στην Αττική με τα κρούσματα να παραμένουν στα ύψη

kosmosart

Τουλάχιστον το 70% από τα συνολικά κρούσματα ημερησίως επιβεβαιώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αττική - Αγωνία για τη συννοσηρότητα κορωνοϊού-γρίπης - Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

«Ισορροπία του τρόμου»: αυτή είναι η έκφραση που θα μπορούσε να περιγράψει την κατάσταση που χαρακτηρίζει την εξελισσόμενη επιδημία Covid-19 τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Μια εύθραυστη κατάσταση όπου τα κρίσιμα δεδομένα, όπως οι νέες διαγνώσεις λοίμωξης λόγω κορωνοϊού, οι διασωληνωμένοι ασθενείς και οι θάνατοι, καταγράφουν συνεχείς διακυμάνσεις, δημιουργώντας προβληματισμό και στους ειδικούς και στην κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισής της.

Το γεγονός ότι η χώρα ετοιμάζεται και για την περίοδο γρίπης -από χθες ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση- περιπλέκει την κατάσταση. Μάλιστα, εκτός από την εφετινή περίοδο της γρίπης που θα εκτυλίσσεται παράλληλα με την επιδημία Covid-19, και η οποία δεν έχει προηγούμενο, πρωτόγνωρη είναι και η διαδικασία προμήθειας του αντιγριπικού εμβολίου καθώς θα δίδεται με ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους φαρμακοποιούς.

Τα...σκαμπανεβάσματα του κορωνοϊού και η σταθερή πρωτιά της Αττικής

Οι διακυμάνσεις των νέων κρουσμάτων αποτυπώνονται χαρακτηριστικά από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα. Χθες καταγράφηκαν 269 νέα κρούσματα κορωνοϊού και την Κυριακή 218 ενώ το Σάββατο είχαν καταγραφεί 315 κρούσματα και την περασμένη Παρασκευή άλλα 286. Οι διασωληνωμένοι πριν από τέσσερις ημέρες ήταν 63 και χθες ανήλθαν στους 73. Χθες καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι, την Κυριακή επτά, το περασμένο Σάββατο πέντε θάνατοι.

Στο τέλος του μήνα οι ειδικοί θα έχουν τη συνολική εικόνα του περασμένου δεκαημέρου αφότου τέθηκαν σε ισχύ σταδιακά μέτρα, και θα αξιολογήσουν πως έχει η κατάσταση. Με βάση τα στοιχεία για τους νέους φορείς του ιού, τους ασθενείς, τους διασωληνωμένους και τα θύματα της επιδημίας θα αποφασίσουν αν θα εισηγηθούν στοχευμένες επιπλέον παρεμβάσεις ή όχι. Πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε αναφέρει πως ένα μέτρο που θα μπορούσε να είναι το επόμενο, αφορά τη χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Μελανή σταθερά των προηγούμενων ημερών αποτελεί η «αρνητική πρωτιά» της Αττικής. Τουλάχιστον το 70% από τα συνολικά κρούσματα ημερησίως επιβεβαιώνονται στην Αττική. Κι αυτό το δεδομένο...βάζει και βγάζει συνεχώς το λεκανοπέδιο από τον αυστηρό κλοιό των προστατευτικών μέτρων που εξετάζουν οι αρμόδιοι για την περιοχή. Συνολικά μέσα στον Σεπτέμβριο, τον πιο δύσκολο μήνα της επιδημίας, στη διάρκεια του οποίου έχουν καταρριφθεί τα δύσκολα ρεκόρ της πρώτης φάσης της επιδημίας, έχουν καταγραφεί περίπου 3.700 κρούσματα, δηλαδή περίπου το 1/4 του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι στοχευμένες παρεμβάσεις με διενέργεια εκατοντάδων rapid test για τον κορωνοϊό σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες του δήμου Αθηναίων, όπως αλλοδαποί, χρήστες ουσιών, άστεγοι κ.λπ.

Η μοιραία επίπτωση της επιδημίας στους 65αρηδες

Η επίπτωση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού είναι σοβαρή σε ευάλωτους και ηλικιωμένους, καθώς προκαλεί σοβαρή νόσηση και αυξάνει τις πιθανότητες για διασωλήνωση και θάνατο. Οκτώ στους 10 ανθρώπους που έχουν καταλήξει λόγω της λοίμωξης Covid-19 και των επιπλοκών της ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα ατόμων άνω των 65 χρόνων. Τα στοιχεία αποτυπώνουν αυτό που υπογραμμίζουν και οι ειδικοί από την αρχή της επιδημίας, ότι δηλαδή ανεξάρτητα από την ηλικία όσων μεταδίδουν και νοσούν, η σοβαρή εξέλιξη αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους και ευπαθείς. Για αυτόν τον λόγο επικεντρώνονται και οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές στη δημιουργία προστατευτικού κλοιού γύρω από αυτόν τον πληθυσμό.

Η μετακίνηση για συγκεκριμένο λόγο, με ειδικό μήνυμα ή με έντυπο ανά χείρας, για τη συγκεκριμένη κατηγορία πληθυσμού ήταν ένα από τα μέτρα που εξεταζόταν. Ωστόσο, κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως το συγκεκριμένο έχει αφαιρεθεί από τη φαρέτρα των μέτρων. «Δεν θα υπάρξει κανένα ιδιαίτερο μέτρο για τους άνω των 65» είπε χαρακτηριστικά.

Η αγωνία για την συννοσηρότητα κορωνοϊού-γρίπης

Ένα σημαντικό μέσο θωράκισης των ευάλωτων ατόμων αλλά και του συστήματος υγείας της χώρας έναντι της απειλής της γρίπης που ενσκήπτει κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο ως τον Μάρτιο, με μικρές και μεγαλύτερες εξάρσεις, θα ενεργοποιήσει κι εφέτος η Ελλάδα, διαθέτοντας 4,2 εκατ. δόσεις εμβολίου για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Από τις 15 Οκτωβρίου ως και τις 15 Δεκεμβρίου τα αντιγριπικά εμβόλια θα διατίθενται, σταδιακά και με σταθερή ροή, στα φαρμακεία της χώρας. Προϋπόθεση, για πρώτη φορά, για τη χορήγησή τους θα είναι η συνταγή μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή -για τα ελληνικά δεδομένα- η οποία κατά τους ειδικούς της Επιτροπής Εμβολιασμού αλλά και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας θα δώσει μια καλή εικόνα για όσους λαμβάνουν το εμβόλιο και συνεπώς να προγραμματίσουν και στοχευμένες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. Μέχρι και τώρα η προμήθεια του εμβολίου δεν γίνονταν κατ ανάγκην με συνταγή, γεγονός που δεν επέτρεπε στους ειδικούς να έχουν εικόνα ποιοι τελικά εμβολιάζονται.

Ποιοι ενήλικες και ποια παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν

Οι συστάσεις για τον εμβολιασμό στα παιδιά στη χώρα μας παραμένουν ίδιες όπως και το προηγούμενο έτος, τόνισαν οι ειδικοί στην συνέντευξη για τον αντιγριπικό εμβολιασμό χθες στο υπουργείο Υγείας. Τόσο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και οι καθηγήτριες παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου και Μαρρίζα Τσολιά, ανέφεραν ότι και εφέτος θα ακολουθηθούν οι ίδιες συστάσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό που ίσχυαν στη χώρα μας.

Η εκπρόσωπος του γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα, Marriana Trias παραθέτοντας τις κατηγορίες πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα για το αντιγριπικό εμβόλιο - σημειωτέον ότι αυτή η προτεραιότητα εφέτος διασφαλίζεται σε σημαντικό βαθμό λόγω της ηλεκτρονικής συνταγής - ανέφερε την κατηγορία των παιδιών ηλικίας κάτω των 5.

Στην Ελλάδα οι συστάσεις για τα παιδιά δεν ταυτίζονται με εκείνες του ΠΟΥ. Κάθε χώρα λαμβάνει υπόψη της τις συστάσεις του ΠΟΥ και στη συνέχεια η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού χαράσσει τη δική της επιστημονική πρόταση πάνω στους άξονες του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, στη χώρα μας δεν συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός για όλα τα παιδιά αλλά μόνο για εκείνα ηλικίας 6 μηνών και άνω, με σοβαρές παθήσεις. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συστήνει κι εφέτος τον εμβολιασμό των παιδιών με κριτήριο συγκεκριμένες χρόνιες σοβαρές παθήσεις και όχι τον καθολικό εμβολιασμό των παιδιών.

Πάντως, κατά πληροφορίες το ζήτημα αυτό προβλημάτισε εφέτος τους ειδικούς της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σε σχέση με και την επιδημία του κορωνοϊού, και συζητήθηκε αν πρέπει να ανοίξει η ομπρέλα του αντιγριπικού εμβολιασμού και για τα υγιή παιδιά. Με δεδομένο ότι έχει καταγραφεί από τους παιδιάτρους υποχώρηση του προγράμματος εμβολιασμού των παιδιών λόγω της πρώτης φάσης της επιδημίας και της καραντίνας, υπερίσχυσε η πρόταση να μην εφαρμοστούν για την εφετινή χρονιά αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών στην Ελλάδα. Μάλιστα, αναφέρθηκαν και τα παραδείγματα άλλων χωρών όπως η Βρετανία και η Φινλανδία που έχουν υιοθετήσει ευρύτερο αντιγριπικό εμβολιασμό στον ανήλικο υγιή πληθυσμό.

Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδας, Κώστας Νταλούκας, διατυπώνει την αντίθεση του για την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφορικά με τις συστάσεις που δόθηκαν εφέτος για την αντιγριπική προστασία των παιδιών. Και ζητεί από τους αρμόδιους να εξετάσουν το όφελος του αντιγριπικού εμβολίου στον παιδικό, και μαθητικό πληθυσμό, και την επίπτωση από τη νόσηση και με γρίπη όπως και με άλλες ιώσεις του αναπνευστικού, που θα υπάρξει ώστε να σταθμίσουν εκ νέου την απόφαση τους.


Ειδήσεις σήμερα: 

«Έδεσε» στο λιμάνι του Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο με τα 12 κρούσματα-Αγωνία για τα σημερινά τεστ

Ρεκόρ Γκίνες: Έπιασε 64χλμ την ώρα με κάδο απορριμμάτων! (βίντεο)

Γιατί ο Πομπέο επέλεξε να μην ταξιδέψει στην Τουρκία - Δείτε βίντεο από την επίσκεψη στα Χανιά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (66)

Μητσος

Οι μισοί λαθρομεταναστες στον Καρα Τεπέ Λέσβος δεν φοράνε μάσκα και κυκλοφορούν αβερτα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους στο δρομο,σ.μαρκετ κλπ

Κατινάκι

Ας φοράνε λοιπόν οι κάτοικοι μάσκα για να είναι προστατευμένοι από τους απείθαρχους μετανάστες....

ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ

μάσκα παντού να ΒΑΛΕΙΣ ΕΣΥ

Τα μετρα δεν λειτουργησαν

Ωρα για νεα μετρα. Κλεισιμο ελαιοχρωματοπωλειων απο τις 3-5μμ.

Αρης

Πώς να μειωθούν τα κρουσματα αφού κάθε μέρα στην Αθήνα φτάνουν καινούριοι λαθρομεταναστες φουλ στον κορονοιο.Κρυψε τους κάτω απ' το χαλί και κλειστε τα..........περιπτερα!Και σύντομα η Ιταλία θα μοιάζει με παιδική χαρά μπροστά μας.....

Μάλιστα

Πότε θα συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες επιτέλους ότι το πρόβλημα δεν λύνεται πλέον με περιοριστικά μέτρα;

Ξύπνα Κούλη

Μάσκα παντού και μετά τις 12 το βράδυ κυκλοφορία μόνο με SMS. Όλα τα άλλα μέτρα έχουν αποτύχει...

ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ

μάσκα παντού να ΒΑΛΕΙΣ ΕΣΥ

Συνωμοσιολόγος με νοητική στέρηση

Εγώ δεν πιστεύω στις θεωρίες συνωμοσίες γιατί είμαι βέβαιος ότι κάτι κρύβεται από πίσω τους....

Σταχάνοφ

Ρε ηλίθιοι, που γράφετε και άρθρα, τα μέτρα δεν έχουν ούτε 10 μέρες που μπήκαν! Εσείς οι ίδιοι δε λέγατε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 15 μέρες για να φανεί η διαφορά; Αν είναι να μπούμε σε λοκντάουν, πείτε το να τελειώνουμε.

Τι έχει η Αθήνα που δεν έχουν οι άλλες πόλεις;

Συνωστισμό μεταναστών στο κέντρο της πόλης και μετρό. Α, ναι, ξέχασα: και τον Μεγάλο Περίπατο. Αν θέλετε να λάβετε εξειδικευμένα μέτρα για την Αθήνα ξεκινήστε από εκεί, διάνοιες της επιστήμης και της πολιτικής. Επιπλέον θα πρέπει να έχει καταλάβει και ο κάθε αδαής ότι τόσον καιρό δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως στο ΕΣΥ. Διότι δεν γίνεται με μόλις 76 διασωληνωμένους από κορονοϊό να γίνεται τόσος ντόρος. Ελπίζω να δημοσιευθεί το σχόλιο.

Αλήθειες

2εκ για να συνεχίσετε την τρομοκρατία... είναι πολλά τα λεφτά Άρη...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης