LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί γιατί «δεν μπορούμε να γίνουμε Σουηδία»

mosialos_main

Ποιες είναι οι διαφορές της Ελλάδας με τη Σουηδία που δεν μας επιτρέπουν να ακολουθήσουμε την ίδια μέθοδο στη διαχείριση της πανδημίας

Τις διαφορές στην κοινωνική και την οικονομική δομή μεταξύ της Ελλάδας και της Σουηδία αναλύει σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας δεν μπορεί να ακολουθήσει την ίδια μέθοδο με τη σκανδιναβική χώρα στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Σουηδίας που δεν ισχύουν στην Ελλάδα είναι ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ζει μόνο του, ενώ οι ηλικιωμένοι δεν ζουν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Παράλληλα, στη Σουηδία εφαρμόστηκε από νωρίς η τηλεργασία, ενώ και ο τρόπος μετακίνησης των Σουηδών διαφέρει, καθώς προτιμούν το ποδήλατο από τη χρήση ΜΜΜ.

Ο καθηγητής, επίσης τόνισε, ότι πλέον πρέπει να «είμαστε όλοι υπεύθυνοι», με στόχο «να αποφύγουμε το δεύτερο lockdown».

Δείτε όλη την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

«Τι να κάνουμε: μπορούμε να γίνουμε Σουηδία;

Η Σουηδία ήταν από τις χώρες που δεν έκανε lockdown. Πολλοί επομένως θεώρησαν ότι η Σουηδία ήταν σαν τη Ελλάδα μετά την άρση του lockdown. Δεν ήταν όμως έτσι.

Η Σουηδία δεν έκανε lockdown γιατί οι διαφορές στην κοινωνική και οικονομική της δομή σε σύγκριση με άλλες χώρες, την οδήγησαν να επιλέξει διαφορετική στάση και τελικά να διαχειριστεί διαφορετικά την πανδημία.

Ποιες είναι οι διαφορές της Σουηδίας με την Ελλάδα που πρέπει να συνυπολογίζομε όταν αναλύουμε τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας;

Καταρχάς οι 2 χώρες έχουν διαφορετική κοινωνική δομή.
• Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του πληθυσμού ζει μόνο του στη Σουηδία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι σχεδόν 30%.
• Περίπου 50% των οικογενειών στη Σουηδία είναι μονογονεϊκές, πολλαπλάσιο ποσοστό του 8% που ισχύει για την Ελλάδα.
• Οι ηλικιωμένοι στη Σουηδία δεν ζουν μαζί με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;
Γιατί μελέτες της διάδοσης του κορωνοϊού έχουν αποδείξει πως η πλειοψηφία της διασποράς γίνεται μέσα στις οικογένειες.

Επομένως στη Σουηδία είχαν ήδη τον κοινωνικό διαχωρισμό των ηλικιωμένων που δεν έχουμε εμείς. Επίσης όμως εκτός από τη διαφορετική δομή της Σουηδικής οικογένειας, είχαν

• 50% των εργαζομένων το Μάρτιο σε τηλεργασία
• μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που πήγαινε στη δουλειά με ποδήλατο ή περπατώντας
• πολίτες που είχαν την ίδια εμπιστοσύνη στους θεσμούς
• πολίτες που ακολουθούσαν σχεδόν όλοι τις οδηγίες των ειδικών

Επίσης αξίζει να συνυπολογίσει κανείς τη μικρή πυκνότητα του πληθυσμού της Σουηδίας (25 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Σουηδία έναντι 81 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Ελλάδα).

Όμως αντίστοιχα, στη Σουηδία είχαν χειρότερες οικονομικές επιπτώσεις σε σύγκριση με τους γείτονες τους. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Σουηδίας μειώθηκε κατά 8,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Η πτώση ήταν πιο έντονη από τους γείτονές της - η Δανία σημείωσε πτώση 7,4% και η Φινλανδία πτώση 3,2%. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η Νορβηγία σημείωσε επίσης καλύτερη πορεία από τη Σουηδία. Επίσης, οι θάνατοι στη Σουηδία ήταν πολλαπλάσιοι σε σύγκριση με τη Δανία και τη Νορβηγία.

Όμως να θυμίσω εδώ πως, επίσης, η Σουηδία έχει ένα από τα καλύτερα δημόσια συστήματα υγείας στον κόσμο και σοβαρές νοσοκομειακές υποδομές. Με υπερδιπλάσια κατά κεφαλή δαπάνη σε σύγκριση με την Ελλάδα για υπηρεσίες υγείας, εάν συγκρίνουμε την σχετική ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.

Επομένως αν είχαμε τη δομή της Σουηδικής κοινωνίας, το σύστημα υγείας, τις δυνατότητες τηλεργασίας που έχουν, την πυκνότητα του πληθυσμού τους, και δεχόμασταν τον αριθμό θυμάτων που έχουν από την πανδημία θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους.

Ποια είναι όμως η δυσκολία που έχουμε τώρα;

Κατά τη γνώμη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε νέο lockdown, γιατί οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αλλά και οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι δυσανάλογες σε σχέση με το όφελος.

Γνωρίζετε ότι ήμουν ο πρώτος που υποστήριξα να γίνει νωρίς το lockdown στην Ελλάδα. Χρειαζόμασταν χρόνο να αναδιατάξουμε το σύστημα υγείας να προμηθευτούμε προστατευτικό υλικό και μάσκες. Χρειαζόμασταν χρόνο για να προετοιμαστούμε για την επόμενη περίοδο. Χρειαζόταν επιπλέον να βελτιώσουμε τις συγκοινωνίες, να κάνουμε επέκταση της τηλεργασίας και αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Να έχουμε τη δυνατότητα διεξαγωγής πολλών διαγνωστικών τεστ.

Αλλά επίσης, δέκα μόλις ημέρες μετά την επιβολή του lockdown τοποθετήθηκα υπέρ της άρσης του, και μίλησα για μέτρα σταδιακής αποκλιμάκωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα
Η Ελλάδα όπως ξέρουμε είχε ένα από τα συντομότερα lockdown γιατί το έκανε νωρίς.

Τώρα χρειάζεται να είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες της πολιτείας με τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες. Αλλά
χρειάζεται και διεπιστημονική προσέγγιση στο πρόβλημα.

Επιπλέον οι συμπεριφορές των δημόσιων προσώπων πρέπει να είναι αντίστοιχες με αυτές που η πολιτεία ζητά να έχουν οι πολίτες. Δηλαδή είναι επιτακτικό να έχουμε οριζόντια εφαρμογή των μετρών, χωρίς εξαιρέσεις. Και επίσης χρειάζεται εθνικό σχέδιο και συνεννόηση.

Έτσι θα αποφύγουμε το δεύτερο lockdown.

Ούτε με μετάθεση ευθυνών από την πολιτεία στους πολίτες και από τους πολίτες στην πολιτεία.

Ούτε αναζητώντας να αντιγράψουμε χώρες όπως η Σουηδία, χωρίς να είμαστε Σουηδοί ή να έχουμε τις υποδομές της Σουηδίας»

Τι να κάνουμε: μπορούμε να γίνουμε Σουηδία; Η Σουηδία ήταν από τις χώρες που δεν έκανε lockdown. Πολλοί επομένως...

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Thursday, 24 September 2020


Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε το τελευταίο Airbus A380: Το άδοξο τέλος του «μαμούθ» των αιθέρων

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις «στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών»

Σοκ: Αυτοκτόνησε ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής στον Βόλο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Η Σουηδια ανηκει στους Σουηδους

(και Σομαλους κλπ), ενω η Ελλαδα στους Ελληνες (και φιλοξενουμενους). Τι δηλ, τσαμπα το ΕΝΦΙΑ που δινουμε?

Με καθηγητές σαν εσένα

που να γίνουμε

δεν μπορούμε να γίνουμε Σουηδία

γιατί έχουμε κάποιους σαν εσένα που μας κρατάνε 10ετίες ΠΙΣΩ - ευτυχώς "ο θεός της Ελλάδας" επιμένει να επεμβαίνει ακόμη και να μας κρατά ζωντανούς και υγιείς... γιατί αν περιμένουμε από σας, ζήτω που καήκαμε!

pm

Βέβαια θα μπορούσαμε να γίνουμε Σουηδία και να έχουμε 90000 κρούσματα και 5900 νεκρούς αλλα φαντάζομαι ότι πολλοί δεν θα το θέλουν

Panagiotis Morfiadakis

Οι αλήθειες στο σχόλιο του κ. Μόσιαλου είναι αρκετές αλλά και η καλλιέργεια του καλύτερου υγειονομικού συστήματος είναι παραμύθι σουηδικό. Αν προσθέσουμε και τον αριθμό θανάτων του covid19 που είναι σχεδόν 6.000 τότε να μου λείπει το σουηδικό μοντέλο.

Γιώργος

Ως ιατρός στη Σουηδία έχω κάποιες αντιρρήσεις. Το σύστημα υγείας της Σουηδιας έχει περιέλθει εδώ και χρόνια σε αρνητικό σπιράλ με περικοπές παντού και τεράστιες αναμονές. Ελλειπη κρεβάτια και ΜΕΘ και πέθανε κόσμος τσάμπα. Δημοκρατία αληθινή δεν υπήρξε αλλά σκοταδισμός αποφασίζουμε και διατάζουμε. Όλες οι αντίθετες γνώμες δεν ακούστηκαν και θάφτηκαν. Εσείς στο ελλειπεστατο σύστημα υγείας της Ελλάδας θα δεχόσασταν να σας δει ο Ενδοκρινολόγος σας μόλις και μετά βίας μετά από 2 χρόνια για έναν έλεγχο ρουτίνας διαβήτη ; Φιλικά

ΧΡΗΣΤΟΣ

στο θέμα των θανάτων ο καθηγητής δεν κάνει σύγκριση με Ελλάδα αλλά με τις γείτονες χώρες τις. επίσης για αυτούς που γράφουν ότι είναι μπροστά η Σουηδία σε θέματα οργάνωσης ναι αλλά το να μένεις μόνος ή οι μισές οικογένειες να είναι μονογονεικες δεν μου λέει κάτι δηλαδή η νότια Ευρώπη που υπάρχει ο θεσμός της οικογένειας είναι πίσω· φαντάζομαι όσοι τα γραφετε αυτά το μεσημέρι θα πάτε στη μαμά για φαγητό όταν διαβαζετε κάτι να καταλαβενετε τι θέλει να πει ο ποιητής τώρα όσον αφορά τα μέτρα αν τηρούνται αποδεικνύεται από τα κρούσματα σε σχέση με την πυκνότητα πλυθησμου.

Panagiotis Magiras

Βέβαια θα μπορούσαμε να γίνουμε Σουηδία και να έχουμε 90000 κρούσματα και 5900 νεκρούς αλλα φαντάζομαι ότι πολλοί δεν θα το θέλουν

Σωστος

ο ντοκ

Γεωργιος

Γιατι εκει εχουν δημοκρατια.τοσο απλα..

Μαρινα

Ο Μόσιαλος έχει γίνει ο Βαρουφακης του κορωνοιου.

Mina

Μαρίνα ζωγράφισες!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης