Κορωνοϊός - Λινού (Θέμα 104,6): Να ληφθούν μέτρα σήμερα και να μην περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα

Κορωνοϊός - Λινού (Θέμα 104,6): Να ληφθούν μέτρα σήμερα και να μην περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα

Καθολική χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους και αύξηση δρομολογίων στα ΜΜΜ τώρα, τα σημεία «κλειδιά» σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού

maskes_main2
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη, παρόλο που πέσαμε έξω γιατί δεν εφαρμόσαμε τα μέτρα για τον κορωνοϊό εγκαίρως», τόνισε, μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

«Αν δεν προλάβουμε να αναστρέψουμε την πανδημία, μετά η αντιμετώπιση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και για μερικούς θα είναι αδύνατη» υπογράμμισε η κ. Λινού και ανέφερε ότι για τη λήψη επιπλέον μέτρων δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αριθμητικά, αλλά «πρέπει η πολιτεία και οι πολίτες να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, με σύναισε και αισιοδοξία για να αναστρέψουμε την κατάσταση».

Η καθηγήτρια, επιπλέον, επεσήμανε ότι πρέπει «να προσπαθήσουμε άμεσα και να μην περιμένουμε την άλλη Δευτέρα για να λάβουμε μέτρα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να λάβουμε μέτρα σήμερα».

Ανέφερε μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε τα κρούσματά μας με αυτά άλλων χωρών, καθώς σε κάθε χώρα παίζει ρόλο ο πληθυσμός, η ιχνηλάτηση που γίνεται, καθώς και τα τεστ που διενεργούνται και υπογράμμισε ότι «το θέμα είναι να βλέπουμε αναλογικά τις εισαγωγές στις ΜΕΘ και τους θανάτους και όχι τα κρούσματα».

Αναφερόμενη και στο γεγονός ότι στη Μαδρίτη κατέβασαν στον δρόμο τον στρατό, η κ. Λινού είπε ότι «αν είχαμε κατεβάσει τον στρατό στα ΜΜΜ, ενδεχομένως και να είχαμε αποτρέψει κάποιους θανάτους». «Εξάλλου, δεν θα μας κόστιζε τίποτα και θα έδινε και το μήνυμα "προσέξτε" στον κόσμο», πρόσθεσε.

Οι προτάσεις της κ. Λινού για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων

Η Αθηνά Λινού τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η χρήση μάσκας παντού, τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Ανέφερε, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο να φοράμε μάσκα όλες τις ώρες που βρισκόμαστε στον εργασιακό μας χώρο, ακόμα και όταν είμαστε μόνοι μας, καθώς ακόμα και με τη λειτουργία των κλιματιστικών ο αέρας μεταφέρεται από χώρο σε χώρο.

Χαρακτήρισε, επίσης, πολύ πιθανό το αποτέλεσμα έρευνας σύμφωνα με την οποία το 40% των κρουσμάτων προέρχεται από τον χώρο δουλειά, και τόνισε ότι πρέπει «να εφαρμοστεί η καθολική εξ αποστάσεως εργασία όπου είναι δυνατόν. Να εργάζεται με τηλεργασία όχι μόνο το 40%, αλλά το 80% και το 90%».

Κλείσιμο
Επιπλέον, υπογράμμισε και την αναγκαιότητα της αύξησης των δρομολογίων στα ΜΜΜ και πρότεινε είτε την ενοικίαση από το δημόσιο τουριστικών λεωφορείων, το οποίο θα βοηθήσει και τους εργαζόμενους στον κλάδο αυτό, καθώς επλήγησαν ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, είτε τη χρήση κουπονιών για τα ταξί, αλλά και κίνητρα για τη μετακίνηση με τα ιδιωτικά μέσα. «Πρέπει αυτά να γίνουν σήμερα, καθώς στα ΜΜΜ είναι η μεγάλη έκρηξη», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για ανθρώπους που δουλεύουν μεροκάματο και δεν σταματάνε τη δουλειά τους αν εμφανίσουν συμπτώματα, καθώς δεν θέλουν να χάσουν το μεροκάματό τους, η κ. Λινού, πρότεινε ότι πρέπει να δεσμευτεί το κράτος ή ο ΕΟΔΥ να τους πληρώσει για 15 ημέρες, ώστε να τους δοθεί κίνητρο για να απομονωθούν.

Τέλος, η κ. Λινού τόνισε ότι «μπορεί να φαίνεται ότι η λήψη μέτρων κοστίζει, ωστόσο η μη λήψη τους κοστίζει ακόμα περισσότερο».

Ειδήσεις σήμερα: 

Πλήττει την Κέρκυρα η κακοκαιρία - Καταστροφές και ξεριζωμένα δέντρα στο κέντρο της πόλης

«Αντάρτικο» για το λουκέτο λόγω κορωνοϊού στο Άγιον Όρος

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στους 100 ανθρώπους που σημάδεψαν το 2020
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης