Κακοκαιρία Ιανός: 155.000 στρέμματα πλημμύρισαν στην Καρδίτσα

Κακοκαιρία Ιανός: 155.000 στρέμματα πλημμύρισαν στην Καρδίτσα

Δείτε δορυφορική απεικόνιση των πλημμυρισμένων εκτάσεων 

karditsa_eurokinisi_1
Η υπηρεσία FloodHub του Κέντρου Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών χαρτογραφεί τις πλημμυρισμένες εκτάσεις από την κακοκαιρία «Ιανός» με χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2020 συλλέχθηκε από το Hellenic Mirror Site, το οποίο συντηρεί και διαθέτει εικόνες υψηλής χωρικής ανάλυσης των Ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinels, η πρώτη διαθέσιμη οπτική δορυφορική εικόνα Sentinel-2A (χωρικής ανάλυσης 10 m) μετά το πλημμυρικό συμβάν, και παρέχει τώρα την χαρτογράφηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας.

Δείτε την εικόνα: 
Flood_Karditsa_map_info_150dpi

Η πλημμύρα προκλήθηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές του Μεσογειακού κυκλώνα "Ιανός”. Ο μετεωρολογικός σταθμός του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ στο Μουζάκι Καρδίτσας κατέγραψε 254.2 mm στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και την πρόκληση τεράστιων καταστροφών. Χιλιάδες σπίτια καθώς και χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων πλημμύρισαν στο Ν. Καρδίτσας.

Ενδεικτικά, η πλημμυρισμένη έκταση που απεικονίζεται στον χάρτη (περιοχή μελέτης με κόκκινο περίγραμμα) εκτιμήθηκε στα 155.800 στρέμματα (15.580 εκτάρια) και κατακλύζει τόσο καλλιεργούμενες εκτάσεις όσο και κατοικημένες περιοχές. Αναλυτικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των πλημμυρισμένων εκτάσεων ήταν αγροτικές εκτάσεις οι οποίες εκτιμήθηκαν σε 147.740 στρέμματα (ποσοστό 94.8%). Οι υπόλοιπες αφορούν σε δομημένες εκτάσεις (με αστική/οικιστική χρήση και τεχνικές υποδομές) – 5.430 στρέμματα (ποσοστό 3.5%) – και σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις – 2.630 στρέμματα (ποσοστό 1.7%).

Κλείσιμο
Για την εκτίμηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων αξιοποιήθηκαν συνδυαστικά οι δείκτες Normalized Difference Water Index (NDWI) και Normalized Difference Vegetation Index (NDVI), με εφαρμογή κατάλληλων κατωφλίων και φωτοερμηνεία της δορυφορικής εικόνας.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυξημένη η κίνηση τώρα στους δρόμους της Αθήνας: Μποτιλιαρισμένες Κηφισίας, Κατεχάκη και Μεσογείων

Με ελικόπτερο απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι από τους 40 στην Οξυά - Δείτε βίντεο

Μπαρ στην Κρήτη δεν τηρούσε τα μέτρα για τον κορωνοϊό - «Λουκέτο» και πρόστιμο 50.000 ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης