Κακοκαιρία Ιανός: Γυναίκα νεκρή στα Φάρσαλα - Δύο αγνοούμενοι στην Καρδίτσα

Κακοκαιρία Ιανός: Γυναίκα νεκρή στα Φάρσαλα - Δύο αγνοούμενοι στην Καρδίτσα

Στην εκκλησία βρήκαν καταφύγιο οι κάτοικοι του χωριού Βασιλί - Λίμνη η πόλη της Καρδίτσας και τα γύρω χωριά - Εκκενώθηκαν περιοχές και το Κέντρο Υγείας - Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες και σε δομές - Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας

karditsa01-mesa_2
Το πρώτο θύμα της φονικής -όπως αποδεικνύεται- κακοκαιρίας Ιανός καταγράφηκε στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων, όπου μία γυναίκα βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της, καθώς δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μανία της φύσης.

Όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες, οι κάτοικοι του χωριού για να γλιτώσουν από τον Ιανό και τον όγκο του νερού που έπεσε στην περιοχή, κατέφυγαν στην εκκλησία, όπου βρήκαν καταφύγιο.

Δείτε video από τα Φάρσαλα

Πλημμύρες στα Φάρσαλα 18/9/20


kar01

Κλείσιμο
kar02









Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Απεγκλωβίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της μία ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στον οικισμό Βασιλί στα Φάρσαλα Θεσσαλίας.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Λίμνη η Καρδίτσα - Δύο αγνοούμενοι

Σε λίμνη μετέτρεψε την πόλη της Καρδίτσας η κακοκαιρία Ιανός, η οποία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας πίσω της εικόνα απόλυτης καταστροφής. Μία γυναίκα που αγνόησε με το όχημα της τις συστάσεις των αρμοδίων και ένας κτηνοτρόφος αγνοούνται, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και χωριά έχουν «βυθιστεί» στο νερό, ενώ πολλοί πολίτες εγκλωβίστηκαν και μέσα στην Καρδίτσα, καθώς έσπασαν φράγματα σε παρακείμενους ποταμούς, με το νερό να κατακλύει την πόλη και να φτάνει ακόμη και σε ύψος μισού μέτρου.

Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες σε όλη την περιοχή. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημέρωσε ήδη ότι έχει ζητήσει από την  κεντρική κυβέρνηση να κηρύξει την περιφέρεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δεκάδες ήταν οι κλήσεις πολιτών στην Πυροσβεστική για βοήθεια.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που προκλήθηκε στην πόλη της Θεσσαλίας, είναι η εικόνα από το βίντεο που ακολουθεί, όπου τα σπίτια έχουν βυθιστεί στο νερό: 

Καρδίτσα πλημμύρες 18/09/20


Από το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές ότι αγνοείται 40χρονη γυναίκα οδηγός στο Μουζάκι Καρδίτσας, η οποία ήταν μόνη της στο όχημα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η 40χρονη αγνόησε το σήμα αστυνομικών κι επιχείρησε να περάσει το ρέμα, όπου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Στο σημείο βρέχει καταρρακτωδώς και οι προσπάθειες εντοπισμού της γυναίκας γίνονται ακόμα πιο δύσκολες.

Ο Δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης, μιλώντας αργά το βράδυ στο Open Tv, επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχε μεταδώσει νωρίτερα η ΕΡΤ, πως υπάρχει και δεύτερος αγνοούμενος. Ο κ. Στάθης είπε πως αναζητείται ένας ακόμη άνδρας, κτηνοτρόφος κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε το κανάλι. Παράλληλα, ο δήμαρχος σημείωσε πως έχουν εκκενωθεί οικισμοί, καθώς τα ορμητικά νερά στην περιοχή έχουν καταστρέψει γέφυρες και άλλες υποδομές.


Όπως ανέφεραν τοπικοί παράγοντες, τουλάχιστον 30 πολίτες διαφόρων ηλικιών έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από χωριά της περιοχής, ενώ πολλά περισσότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν μέσα στην πόλη των Τρικάλων, μετά το σπάσιμο φραγμάτων που κρατούσαν τα νερά των ποταμών.

Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται εκεί, καθώς ολόκληρος ο Δήμος Αργιθέας είναι χωρίς ρεύμα, ενώ σε κάποιους οικισμούς υπάρχει και πρόβλημα υδροδότησης.

Νωρίτερα, εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι.

Δείτε αμοντάριστα πλάνα από το καταστροφικό πέρασμα της πλημμύρας στο Μουζάκι που δημοσίευσε το mouzakinews.gr

Αμοντάριστα πλάνα από το καταστροφικό πέρασμα της πλημμύρας στο Μουζάκι!


Υπερχείλισε ο ποταμός Καλέντζης

Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό πολιτών από οχήματα και σπίτια ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα στην Καρδίτσα, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Καλέντζης και έσπασε το ανάχωμα στον Καράμπαλη.

Μηχανήματα JCB που έχουν επιστρευτευθεί και επιχειρούν στην περιοχή των εργατικών κατοικιών, πλησιάζοντας σε σημεία που έχει μεγάλο ύψος νερού και με την συνδρομή και πυροσβεστών απομακρύνουν όσους έχουν εγκλωβιστεί.

Διάσωση πολιτών στην Καρδίτσα


Ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Τσιάκος ζήτησε από τους πολίτες να εκκενώσουν υπόγεια και ημιυπόγεια, καθώς μπορεί να κινδυνεύσουν:

«Πλημμυρίζει η πόλη. Έσπασε το ανάχωμα σε δύο σημεία στον ποταμό Καράμπαλη. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Όσοι βρίσκονται σε υπόγεια, ημιυπόγεια και χαμηλά σημεία να κινηθούν σε ψηλά σημεία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ανατολικές και νότιες συνοικίες της πόλης».

karditsa2

Πολλά χωριά της περιοχής έχουν ήδη πλημμυρήσει, καθώς η στάθμη των νερών ολοένα και ανεβαίνει. Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού Πρόδρομος, ενώ πολλές είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε ότι ολόκληρη η περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η πραγματική εικόνα της καταστροφής θα φανεί με το ξημέρωμα, καθώς στην παρούσα φάση η προσπάθεια όλων έχει επικεντρωθεί στην αποφυγή ανθρώπινων απωλειών.


Έκκληση του Δήμου Καρδίτσας: Να σταματήσουν αμέσως οι μετακινήσεις των πολιτών

Η κατάσταση με το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή της Καρδίτσας βρίσκεται σε οριακά επίπεδα σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ τα οποία ανέφεραν ότι η Δημοτική αρχή απευθύνει έκκληση να σταματήσουν αμέσως οι μετακινήσεις των πολιτών.

«Οι δημότες θα πρέπει να μείνουν σε ασφαλές σημείο» σημειώνει η δημοτική αρχή.

Δείτε εικόνες που μεταδίδει το karditsalive.net




Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζει την κατάσταση που βιώνει στο σύνολό της η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, με δηλώσεις στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος λόγω της κακοκαιρίας , ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για "γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του ν. Καρδίτσας μέχρι να εκτονωθεί η κακοκαιρία". Ο ίδιος απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για μεμονωμένες μετακινήσεις, όπως και να μετακινηθούν σε ασφαλές σημείο αν οι κατοικίες τους κινδυνεύουν από πλημμύρα.

Επίσης σε μήνυμά του ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης επισημαίνει πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα, γκρέμισαν τη γέφυρα του Πευκόφυτου και έριξαν την κολώνα της ΔΕΗ στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου. Ο δήμαρχος Μουζακίου απευθύνει έκκληση στο ίδιο μήνυμα, σε όλους να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να μη διασχίζουν χείμαρρους ή ρέματα για κανένα λόγο, είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο σε κάθε περίπτωση η μετακίνηση έχει απαγορευτεί, εφιστώντας την προσοχή, "για να μη θρηνήσουμε καμία ανθρώπινη ζωή", όπως χαρακτηριστικά τονίζει. Η Δημοτική αρχή του δήμου Καρδίτσας, απευθύνει επίσης έκκληση να σταματήσουν αμέσως οι μετακινήσεις των πολιτών. Οι δημότες θα πρέπει να μείνουν σε ασφαλές σημείο, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Ο Ιανός χτύπησε τα Φάρσαλα - Στο κόκκινο ποτάμια και ρέματα

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν σε πολλά σημεία του οδοστρώματος της επαρχίας Φαρσάλων από την συνεχόμενη βροχόπτωση που έοκηξε την περιοχή.

Πολλά από τα ποτάμια έφτασαν στο όριο τους, ενώ πολλά ρέματα πλημμύρισαν. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάστηκαν στην περιοχή της οδού Βόλου, στα Φάρσαλα και  σε σπίτια κοντά στο αγροκήπιο.

Στην ΠΕΟ Φαρσάλων – Βόλου η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε. Συνεργεία του δήμου έσπευσαν σε σημεία της οδού Βόλου να απεγκλωβίσουν μικρό αριθμό οχημάτων, ενώ ο δήμος Φαρσάλων εξέδωσε ανακοίνωση να αποφεύγουν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Σε οριακό σημείο έφτασε και ο Ενιπέας Ποταμός στα Φάρσαλα

Μήνυμα απέστειλε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112.. Το μήνυμα έγραφε: «Ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Μην μετακινήσετε. Ασφαλίστε τα σπίτια σας. Αν βρίσκεστε σε κτίριο κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο».

Δείτε βίντεο από το ifarsala.gr 

ifarsala: Σε οριακό σημείο ο Ενιπέας ποταμός στα Φάρσαλα


Δείτε τις εικόνες που μεταδίδει το onlarissa.gr

Εικόνες καταστροφής στα Φάρσαλα




Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Όλα τα νέα μέτρα για το Λεκανοπέδιο, «ανοιχτή» η επαναφορά των SMS

Νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του Barbaros στην Ανατολική Μεσόγειο

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στην Κρήτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης