Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τη Μόρια - «Η Γερμανία θα υποδεχτεί 2.750 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά»

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τη Μόρια - «Η Γερμανία θα υποδεχτεί 2.750 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά»

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης κατέληξε σε συμφωνία

moria_ex
«Η πίεση στη Λέσβο είναι μεγάλη, όπως ακριβώς είναι και η δυστυχία στη Μόρια», γράφει ο διεθνής Τύπος σχολιάζοντας την εξελίξεις στην κρίση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να ανακοινώνει ότι το Βερολίνο θα λάβει συνολικά 2.750 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά

Deutsche Welle: «Η πίεση είναι μεγάλη, αλλά εξίσου και η δυστυχία στη Μόρια»

«Η Γερμανία υποσχέθηκε να λάβει αρχικά 1.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα», γράφει η γερμανική υπηρεσία της Deutsche Welle και προσθέτει:

«Η πίεση είναι μεγάλη, αλλά εξίσου και η δυστυχία στη Μόρια. Η κυβέρνηση του Βερολίνου θέλει να βοηθήσει λαμβάνοντας αρχικά 1.500 πρόσφυγες. Εν τω μεταξύ, μια άλλη πυρκαγιά ξέσπασε στο νησί της Σάμου, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό», υποστηρίζει η γερμανική υπηρεσία.

«Μία εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να δεχτεί πολύ περισσότερους πρόσφυγες από αυτούς που είχε προγραμματίσει.

Άλλοι 1.553 πρόσφυγες από 408 οικογένειες, που έχουν ανάγκη όπως έχουν πιστοποιήσει οι ελληνικές αρχές και ζουν σήμερα σε διάφορα ελληνικά νησιά, θα πρέπει να βρουν προστασία στη Γερμανία, όπως συμφώνησαν Χριστιανοδημοκράτες, το αδελφό κόμμα τους, οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες. Επιπλέον, θα γίνουν δεκτοί 150 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα».

«Ως κυβέρνηση, καταλήξαμε σε συμφωνία σχετικά με το τι πρέπει να γίνει», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και Σοσιαλδημοκράτης, Όλαφ Σολτς.

«Αυτό είναι ένα «μεγάλο, τεράστιο βήμα μπροστά», τόνισε.

Αυτή η πρόοδος επιτεύχθηκε αφού η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) κατέληξαν σε συμφωνία. Ο Ζεεχόφερ συμφώνησε να δεχτεί η χώρα του περίπου 1.500 πρόσφυγες που χρήζουν βοήθειας εκτός των 150 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν είχε ζητήσει την Κυριακή μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

1553 + ... + 1000 = 2750 πρόσφυγες

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βερολίνου, στέφεν Ζαίμπερτ έκανε έναν πιο λεπτομερή υπολογισμό σε ότι αφορά τους συνολικά 2.750 πρόσφυγες που θα λάβει η χώρα της Μέρκελ από τα ελληνικά νησιά.

«Πρώτα απ 'όλα, υπάρχουν οι 1.553 πρόσφυγες- άνδρες, γυναίκες και παιδιά- για τα οποία μιλάμε τώρα. Στη συνέχεια, θα λάβουμε 150 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αιτούντες άσυλο. Έχουν ήδη γίνει δεκτά 53 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αιτούντες άσυλο», δήλωσε ο Ζάιμπερτ. «Επιπλέον, θα λάβουμε 243 άρρωστα προσφυγόπουλα μαζί με τις οικογένειές τους. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον χίλια άτομα συνολικά».

«Ο συνολικός αριθμός ατόμων που αναλαμβάνει η Γερμανία από τα ελληνικά νησιά είναι αντίστοιχα 2.750», πρόσθεσε.

Financial Times: H Γερμανία θα δεχθεί 2.750 πρόσφυγες από τους ελληνικά καταυλισμούς

«H χώρα της Μέρκελ θα λάβει 2.750 πρόσφυγες από τους ελληνικούς καταυλισμούς», γράφουν οι Financial Times και προσθέτουν:

«Η Μέρκελ αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου τη συζήτηση της ΕΕ σχετικά με τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο μετά από την καταστροφική πυρκαγιά στη Λέσβο.

Η Γερμανία συμφώνησε να δεχθεί περίπου 2.750 πρόσφυγες από την Ελλάδα ως απάντηση στην πυρκαγιά που έπληξε τον καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, κίνηση που θα μπορούσε να ξαναρχίσει μια συζήτηση στην Ε.Ε για την πολιτική που ακολουθείται στο μεταναστευτικό».

Όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα, Χριστιανοδημοκράτες και το αδελφό κόμμα, οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές συμφώνησαν σε ένα σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

- Η Γερμανία θα υποδεχτεί 150 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα καθώς και παιδιά με σοβαρές ασθένειες και τις οικογένειές τους.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του, δήλωσε ότι το Βερολίνο έχει δεσμευτεί για μια «ευρύτερη ευρωπαϊκή λύση με άλλα πρόθυμα κράτη μέλη». Πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα «συμμετέχει στον κατάλληλο βαθμό ανάλογα με το μέγεθος της χώρας μας».

Κλείσιμο
Ο Ρολφ Μίτσενιχ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, εξέφρασε σκεπτικισμό για το τρέχον σχέδιο, λέγοντας ότι δεν ήθελε να δημιουργηθεί ένα «παιχνίδι λαχειοφόρου αγοράς» για να έρθουν οι πρόσφυγες στη Γερμανία, και ζήτησε αντ 'αυτού ένα «συνολικό σχέδιο».

Ο ίδιος κάλεσε και τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για την υποδοχή αιτούντων άσυλο, αλλά παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο θα είναι απίθανο.
«Δεν θέλω να σπείρω ψευδαισθήσεις εδώ, αλλά πιθανότατα αυτή η πορεία προς τα εμπρός θα είναι μόνο με μεμονωμένες χώρες», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μάσκες XL: Τελικά ποιος... έραψε λάθος τις μάσκες για τα σχολεία

Ξυλοδαρμός στην Κέρκυρα: Μετά το αυτόφωρο παρουσιάστηκε στις Αρχές ο νταής πρώην σύζυγος

Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί και αναλύει όλα τα δεδομένα για τα μέχρι τώρα εμβόλια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης