Αλεξανδρούπολη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Αποκόπηκε το ένα μέτωπο, μαίνεται το δεύτερο

Αλεξανδρούπολη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Αποκόπηκε το ένα μέτωπο, μαίνεται το δεύτερο

Ανησυχία για τους ισχυρούς ανέμους στην περιοχή - Η πυρκαγιά, που καίει σε δύσβατο σημείο, εκτείνεται στα πέντε χιλιόμετρα - «Έχει ζητηθεί η συνδρομή του στρατού, οι δυνάμεις θα ενισχύονται σε όλη τη διάρκεια της νύχτας» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

1100_681612a6-eaaa-47c4-b606-d798d3e50373
Μεγάλη φωτιά κατακαίει δασικές εκτάσεις στο ύψος του χωριού Νίψα, στην Αλεξανδρούπολη.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο και οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί, δημιουργήθηκε μεγάλη ανησυχία. Το μεγάλο μέγεθος του πύρινου μετώπου αποδεικνύεται από το ότι εκτείνεται στα πέντε χιλιόμετρα, ενώ η ολονύχτια μάχη με τις φλόγες αναμένεται δύσκολη. Κατά την έναρξη της φωτιάς πραγματοποίησε ρίψεις νερού το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.

Μετά τα μεσάνυχτα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν το ένα μέτωπο της φωτιάς, επικεντρώνοντας πλέον τις προσπάθειές τους στο δεύτερο μέτωπο.

Οι κάτοικοι στην περιοχή έχουν ενημερωθεί να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ωστόσο μέχρι και τη μία μετά τα μεσάνυχτα, δεν είχε κριθεί σκόπιμο να ενεργοποιηθεί η επιχείρηση εκκένωσης.

Απίστευτο βίντεο μαρτυρά το μέγεθος του μετώπου της πυρκαγιάς στη Νίψα.


Η κινητοποίηση των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη, με 56 πυροσβέστες και 11 οχήματα να επιχειρούν στο σημείο. 

«Έχει ζητηθεί η συνδρομή του στρατού, οι δυνάμεις θα ενισχύονται σε όλη τη διάρκεια της νύχτας»

«Αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς σε δύσβατη περιοχή, συνολικής έκτασης περίπου πέντε χιλιομέτρων, που λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και στο έργο της πυροσβεστικής συνδράμουν από την πρώτη στιγμή μηχανήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του στρατού. Οι δυνάμεις θα ενισχύονται καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του Νομού, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, γίνεται η προσπάθεια δημιουργίας ζώνης πυρασφάλειας προκειμένου να αναχαιτιστεί η πορεία της φωτιάς, η οποία κατευθύνεται προς τον οικισμό της Νίψας. «Αν οι φλόγες περάσουν τον υδροταμιευτήρα υπάρχει κίνδυνος να απειληθεί ο οικισμός και είμαστε σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσής του», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Απίστευτες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στη Νίψα
Κλείσιμο

«Η φωτιά κινείται σε δύο μέτωπα»

«Προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι στο τελευταίο δεκαήμερο έχουμε στον Έβρο 11 φωτιές, οι πέντε εκ των οποίων στο νότιο τμήμα του Νομού και μάλιστα μεγάλες, όπως η φωτιά της Αισύμης, για την κατάσβεση της οποίας χρειάστηκε μεγάλη εναέρια υποστήριξη. Η φωτιά που ξέσπασε σήμερα με δείκτη επικινδυνότητας 4, αλλά και το ότι εντοπίσαμε, σε προηγούμενες φωτιές ότι εκδηλώθηκαν σε σημεία-περάσματα μεταναστών όπου βρέθηκαν και ίχνη μικρής κατασκήνωσης, είναι τα στοιχεία που μας προβληματίζουν, γιατί είναι πρωτοφανές όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε έντεκα φωτιές σε διάστημα δέκα ημερών», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΟΠ και αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Από την πλευρά του ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, δηλώνει από το σημείο της πυρκαγιάς, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η φωτιά κινείται νοτιοδυτικά και σε δύο μέτωπα, με το κυρίως μέτωπο προς το φράγμα του Διποτάμου, στην περιοχή του Δρυμού. Οι δυνάμεις, χωματουργικά και πυροσβεστικά μηχανήματα βρίσκονται στο δρόμο προς το φράγμα του Διποτάμου προκειμένου ν' αναχαιτίσουν εκεί τις φλόγες. Παράλληλα, χωματουργικό μηχάνημα επιχειρεί και στο δεύτερο μέτωπο της φωτιάς, στο ρέμα του "Καβουρατζή". Σε ότι αφορά τη βλάστηση, σημειώνει ότι στην περιοχή υπάρχει ποικιλομορφία, δρυοδάσος, φυτείες ακακίας και αγροτικές καλλιέργειες».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η φωτιά έχει προκαλέσει σημαντική καταστροφή. 

alex_fire1
alex_fire2

119481114_2421615194807911_181214594018821577_n
119558380_359476271891140_7840793518567014461_n


Ο καπνός είναι αισθητός εντός της Αλεξανδρούπολης.

Ειδήσεις σήμερα

Λέσβος, βίντεο-ντοκουμέντο: Έτσι έβαλαν οι Αφγανοί τις φωτιές που κατέκαψαν τη Μόρια

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα: Με NAVTEX παρατείνει τις έρευνες του Yavuz στην Κυπριακή ΑΟΖ

Γιώργος Μαυρίδης: Σε θρίλερ εξελίσσεται η επιστροφή του στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης