Από τα σκάφη και τα ελικόπτερα, στις φυλακές οι Κουτσολιούτσοι

Από τα σκάφη και τα ελικόπτερα, στις φυλακές οι Κουτσολιούτσοι

Η γκλαμουράτη ζωή της οικογένειας Κουτσολιούτσου, που συνεχίστηκε και μετά την κατάρρευση της Folli Follie, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πατέρας «μετακόμισε» στον Κορυδαλλό και ο γιος στις φυλακές Τρικάλων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
koutsolioutsos2_2
Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ οι λυγμοί της κυρίας Καίτης Κουτσολιούτσου, όταν πληροφορήθηκε την απόφαση για προφυλάκιση του συζύγου της Δημήτρη και του γιου της Γιώργου, ακούστηκαν στον 1ο όροφο του κτιρίου 10 στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Δίπλα της είχε την αδελφή της Ασπα, σύζυγο του Διονύση Σαββόπουλου, που ήταν μαζί της από το πρωί της σημαδιακής αυτής ημέρας για την οικογένεια των Κουτσολιούτσων. Αυτών που μέχρι τις 4 Μαΐου του 2018 φάνταζαν όχι απλώς άτρωτοι, αλλά και οι πρωταθλητές στο ελληνικό επιχειρείν με ισολογισμούς δισεκατομμυρίων και τη Folli Follie να έχει απλωθεί σε πέντε ηπείρους με εκατοντάδες μαγαζιά.

Εκείνη την ημέρα έσκασε η έκθεση-κόλαφος του QCM για την εταιρεία, αποδομώντας τη με στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των καταστημάτων της -αντί για 630, υπήρχαν μόνο 289- αλλά και τις ταμειακές της ροές. Η αρχική διάψευση της Folli Follie ήταν τελικά μόνο για τα μάτια του κόσμου, αφού τους επόμενους μήνες το οικοδόμημα της εταιρείας κατέρρευσε με θόρυβο. Το φως της δημοσιότητας είδαν απίστευτες λεπτομέρειες για τα ψεύτικα ταμεία, τα πτυχία-μαϊμού πατρός και υιού Κουτσολιούτσου αλλά και τα περίφημα ψεύτικα εμβάσματα στον ανύπαρκτο «κ. Πουτσίδη»!

Θα περίμενε κανείς ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου, υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων, των ελέγχων και των πορισμάτων-κόλαφος, όπως αυτό που συνέταξε η Alvarez & Marsal τον Σεπτέμβριο του 2018, θα επέλεγε να αποτραβηχτεί από την εταιρεία. Ωστόσο τόσο ο Δημήτρης και η Καίτη Κουτσολιούτσου όσο και ο γιος τους Τζώρτζης επέμεναν όχι μόνο να έχουν λόγο στην εταιρεία, αλλά και να ζουν σαν βασιλιάδες, χρεώνοντας επιπρόσθετα την πολύπαθη εταιρεία.

Σπίτια, ελικόπτερα και σκάφη

Οταν πριν από τρία χρόνια ρώτησαν τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο αν τα χρήματα που κερδίζει βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής του, δήλωσε: «Θεωρώ ότι η ποιότητα ζωής μπορεί να βρεθεί σε πολυτέλειες όπως οι απλές οικογενειακές στιγμές, οι οποίες δεν είναι συνυφασμένες με τα χρήματα και τον πλούτο. Ο αληθινός πλούτος δεν είναι στα χρήματα, αλλά στις εμπειρίες, στη δημιουργία, στον ελεύθερο χρόνο».

Μόνο που τα πεπραγμένα τόσο του ίδιου όσο και των γονιών του μάλλον συνηγορούν σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τα όσα δήλωνε στα μέσα ενημέρωσης.

Η εκπληκτική βίλα στις Σπέτσες, το ελικόπτερο που σηκωνόταν για ψύλλου πήδημα, τα μυθικά πάρτυ του Αυγούστου με τον Σαββόπουλο και τη Δήμητρα Γαλάνη αλλά και τον τέως βασιλιά και όλη τη λεγόμενη καλή κοινωνία, το σκάφος και κυρίως το τουπέ της οικογένειας ήταν γνωστά σε όλη την κοσμική Αθήνα. Μετά το σκάνδαλο, ο Τζώρτζης παραχώρησε μία και μοναδική συνέντευξη όπου έριξε όλο το φταίξιμο στον πατέρα του Δημήτρη και σταδιακά άρχισε να χάνει τα ηχηρά περιουσιακά assets.

Κλείσιμο
To διαμέρισμα σε ουρανοξύστη του Χονγκ Κονγκ με την εκπληκτική θέα, όπου έμεναν τα μέλη της οικογένειας, βγήκε στο σφυρί με τιμή πώλησης τα 13 εκατ. ευρώ, αν και μέχρι πέρυσι οι Κουτσολιούτσοι δεν ήθελαν με τίποτε να πουληθεί. Είχαν προλάβει πάντως να διασφαλίσουν ότι η συγκλονιστική εξοχική κατοικία της οικογένειας στις Σπέτσες, μια ανάσα από την παραλία της Ξυλοκέριζας, δεν θα κατέληγε σε κάποια ελληνική τράπεζα ούτε στους ομολογιούχους της Folli Follie που θα διεκδικούσαν δικαστικώς περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας.

Τόσο το συγκεκριμένο σπίτι όσο και οι άλλες δύο κατοικίες της οικογένειας στο Στροφύλι της Κηφισιάς και στην Εκάλη δεν μπορούν να διεκδικηθούν από πιστωτές και ομολογιούχους, καθώς λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ένα ελβετικό fund έσπευσε και ενέγραψε υποθήκες ύψους 36 εκατ. αντί ισόποσου δανείου που φέρεται να είχε δώσει στους Κουτσολιούτσους! Ετσι, τα σπίτια παραμένουν για χρήση από τους ιδιοκτήτες και δεν μπορεί να τα αγγίξει κανείς άλλος γιατί θεωρητικά προηγείται το ελβετικό fund με την πρώτη υποθήκη!

Μέχρι την περασμένη άνοιξη η οικογένεια πάλευε να μη δεσμευτεί το σκάφος της με την ονομασία «Phalarope», ισχυριζόμενη μάλιστα ότι είχε πουληθεί σε ιδιώτη, ισχυρισμός που δεν έγινε δεκτός από το δικαστήριο. Κι όλα αυτά ήταν η αρχή μιας σκληρής κόντρας με τη νέα διοίκηση της εταιρείας, η οποία διορίστηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά από ειδική τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι τότε οι Κουτσολιούτσοι πήγαιναν καθημερινά στα γραφεία τους και εξακολουθούσαν να διοικούν την εταιρεία με τα ψεύτικα ταμεία και τα μαγειρεμένα αποθεματικά.

f5
Το σπίτι των Κουτσολιούτσων στις Σπέτσες με το ελικοδρόμιο χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα από τους ιδιοκτήτες του, καθώς οι ίδιοι φρόντισαν λίγο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου να υποθηκευτεί σε ελβετικό fund, ώστε να μην μπορεί να το αγγίξει κανείς άλλος
f3
Το σκάφος «Phalarope», για το οποίο η οικογένεια, στην προσπάθειά της να μη δεσμευτεί, ισχυριζόταν ότι είχε πουληθεί σε ιδιώτη, κάτι που δεν δέχτηκε το δικαστήριο
Σεφ, κηπουροί και Jaguar

H οικογένεια Κουτσολιούτσου έφτασε στο σημείο να αξιώνει 44 εκατ. δολάρια από τη Folli Follie για μισθούς και δάνεια που υποστηρίζει ότι της οφείλονται.

Οπως ήταν γνωστό τουλάχιστον έναν χρόνο μετά την αποκάλυψη σκανδάλου, άτυπα αλλά ουσιαστικά η οικογένεια εξακολουθούσε να κρατά την μπαγκέτα στην εταιρεία και να παρεμβαίνει στις αποφάσεις.
Μόλις τοποθετήθηκε η νέα διοίκηση, οι φύλακες ασφαλείας των κεντρικών γραφείων της Folli Follie ενημερώθηκαν ότι δεν επιτρέπεται πλέον η είσοδος του Δημήτρη, της συζύγου του Καίτης και του γιου τους Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στα γραφεία.

Τους ζητήθηκε να αδειάσουν τα γραφεία από τα οποία διοικούσαν την εταιρεία στον τρίτο όροφο και πλέον επισκέψεις στα κεντρικά γραφεία μπορούσαν να κάνουν μόνο αν είχαν κάποιο ραντεβού και έχει προηγηθεί σχετική συνεννόηση ώστε να δοθεί έγκριση εισόδου τους στην πύλη.Ταυτόχρονα με επιστολή που εστάλη στα μέλη της οικογένειας πριν από οκτώ μήνες τούς ζητήθηκε να επιστρέψουν όλες τις παροχές τις οποίες τους πλήρωνε η εταιρεία και αφορούσαν αγορά βενζίνης, λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων, γραμμές ασφαλείας για συναγερμούς κ.ά. Στο ίδιο πλαίσιο η Folli Follie διέκοψε τη μισθοδοσία 13 εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνταν με διάφορα καθήκοντα αποκλειστικά στις κατοικίες του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, αλλά πληρώνονταν από την εταιρεία.
Μεταξύ αυτών, ήταν ένας μάγειρας, ένας οδηγός, ένας κηπουρός και προσωπικό ασφαλείας. Εκτιμάται ότι το μηνιαίο μισθολογικό κόστος των 13 υπαλλήλων που εργάζονταν στα σπίτια της οικογένειας Κουτσολιούτσου επιβάρυνε την εταιρεία περίπου με 35.000 ευρώ, καθώς κάποιοι από αυτούς λάμβαναν και παροχές από τη Folli Follie, όπως πληρωμές τηλεφωνικών συνδέσεων, καύσιμα, epass κ.ά.

Επίσης, χρειάστηκε να ανταλλαγούν πάνω από δώδεκα επιστολές μεταξύ του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Folli Follie με την οικογένεια Κουτσολιούτσου μέχρι να επιστραφούν μόλις φέτος τον Αύγουστο τα 16 οχήματα ιδιοκτησίας της εταιρείας, τα οποία χρησιμοποιούσε η οικογένεια. Μεταξύ αυτών ήταν δύο Jaguar, η μία 6.000 και η άλλη 4.200 κυβικών, μία BMW 740, δύο Land Rover, μία Mercedes, ένα τζιπ Chevrolet κ.ά.

Τον Αύγουστο στις Σπέτσες

Ντυμένος στα λευκά, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος κυκλοφορούσε χαμογελαστός πριν από έξι χρόνια ανάμεσα στους καλεσμένους του στο καθιερωμένο ετήσιο πάρτυ της οικογένειας.

Εκείνη την ημέρα -18 Αυγούστου- όλη σχεδόν η επιχειρηματική ελίτ της χώρας ήταν καλεσμένη στην κατοικία της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας στις Σπέτσες.

f1
Αύγουστος 2014: Ντυμένος στα λευκά, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος κυκλοφορούσε ανάμεσα στους καλεσμένους του, στο καθιερωμένο ετήσιο πάρτυ της οικογένειας στη βίλα τους στις Σπέτσες
f4

Πρόκειται για ένα σπίτι υψηλότατης αισθητικής που δεσπόζει πάνω από τον κόλπο της Ξυλοκέριζας, το οποίο φιλοξενούσε μέχρι το 2018 το πάρτυ της χρονιάς, όπως το αποκαλούσαν όλοι. Αυτό στο οποίο η κυρία Κουτσολιούτσου και η νύφη της μέχρι πρότινος Μαρίζα γιόρταζαν τα γενέθλιά της η πρώτη και την ονομαστική της εορτή η δεύτερη. Ο γιος του επιχειρηματία Τζώρτζης λίγα μέτρα πιο κάτω εκείνο το αυγουστιάτικο βράδυ του 2014 χόρευε ευτυχισμένος μαζί με την πρώην πλέον σύζυγό του περιτριγυρισμένος από ηχηρά ονόματα του επιχειρείν και της ναυτιλίας. Το «παρών» έδωσε σύσσωμη σχεδόν η υψηλή αθηναϊκή κοινωνία και όχι μόνο αφού η guest list περιελάμβανε γοητευτικές κυρίες από τη Μέση Ανατολή και τον Λίβανο, πολιτικούς, επιχειρηματίες, εφοπλιστές ακόμη και γαλαζοαίματους χωρίς θρόνο, όπως ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Το δείπνο με τις λεπτές γεύσεις και τα εκλεκτά κρασιά είχε τελειώσει προ πολλού και οι προσκεκλημένοι είχαν μεταφερθεί στα υψηλότερα επίπεδα της πανέμορφης κατοικίας, στην οροφή της οποίας είχε στηθεί μια πολυμελής ορχήστρα.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Δήμητρα Γαλάνη είχαν επιστρατευτεί, ενώ η Αλκηστις Πρωτοψάλτη ανέλαβε σε έτερη έναστρη βραδιά να διασκεδάσει την οικογένεια που φάνταζε μέχρι τον Μάιο του 2018 άτρωτη σε ό,τι αφορούσε την αυτοκρατορία κοσμημάτων και αξεσουάρ που έστησε.

Μαζί με αυτά έφτιαξε και ένα lifestyle πολύ μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχούσε τελικά, με εντυπωσιακές κατοικίες στα βόρεια προάστια, το ωραιότερο και ακριβότερο ίσως σπίτι στις Σπέτσες, πτήσεις με ελικόπτερα και ταξίδια με learjet ανά τον κόσμο.

koutsolioutsos11
Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος με το μικρόφωνο στο χέρι τραγουδά στο πάρτυ στις Σπέτσες έχοντας δίπλα του τη μητέρα του και τη θεία του


Από την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, όμως, οι δύο από τους τρεις πρωταγωνιστές σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά οικονομικά σκάνδαλα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αντικρίζουν πλέον τον κόσμο έγκλειστοι. Ο πατήρ Κουτσολιούτσος στον Κορυδαλλό και ο υιός Τζώρτζης στις Φυλακές Τρικάλων προσπαθούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει φυλακή στα πρώτα 24ωρα του εγκλεισμού τους. Ισως κάποια στιγμή να πέρασαν φευγαλέα από το μυαλό οι τελευταίοι στίχοι του Διονύση Σαββόπουλου από το τραγούδι «Δημοσθένους λέξις» για την ημέρα που θα πάψουν να είναι κρατούμενοι. Τότε που θα μπορέσουν να πουν: «Μπροστά στην πύλη θα σταθώ με τις κουβέρτες στη μασχάλη / κι αργοκουνώντας το κεφάλι θα χαιρετήσω το φρουρό / χωρίς βουλή χωρίς Θεό σαν βασιλιάς σ’ αρχαίο δράμα / θα πω τη λέξη και το γράμμα, μπροστά στην πύλη θα σταθώ».

Η αυλαία έπεσε την Τετάρτη

Αυλαία σε μια πολύκροτη υπόθεση, η οποία χαρακτηρίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα παραποίησης οικονομικών στοιχείων από εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία, έπεσε την περασμένη Τετάρτη στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Η επί διετία δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Folli Follie κατέληξε σε δύο ηχηρές προφυλακίσεις: ο 79χρονος σήμερα ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο 52χρονος γιος του Τζώρτζης οδηγήθηκαν στη φυλακή, μετά από πολύωρες απολογίες που έδωσαν στην 35η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου. Αντίθετα, η Καίτη Κουτσολιούτσου, σύζυγος του Δημήτρη, μετά την απολογία της αφέθηκε ελεύθερη με εγγυοδοσία ύψους 100.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της δύο φορές τον μήνα. Οι δύο προφυλακίσεις προκάλεσαν σοκ στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και τους οικείους των άλλοτε ισχυρών ανδρών της Folli Follie.

Οπως φάνηκε, όμως, εκ του αποτελέσματος, ανακρίτρια και εισαγγελέας δεν πείστηκαν από τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς που προέβαλαν ενώπιόν τους πατέρας και γιος. Και κυρίως δεν πείστηκαν από την προσπάθεια του Δημήτρη Κουτσολιούτσου να πάρει στους ώμους του στο ακέραιο την ποινική ευθύνη για τη μεγάλη απάτη που περιγράφεται στη δικογραφία. Δεν πείστηκαν όμως ούτε και από τη θέση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ότι ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη, αφού δεν γνώριζε τίποτα για τις ενέργειες του πατέρα του. Το αποτέλεσμα ήταν ο πρώτος να οδηγηθεί στις Φυλακές Κορυδαλλού και ο δεύτερος στις Φυλακές Τρικάλων ως προσωρινά κρατούμενοι.

Για κάποιους, πάντως, οι προφυλακίσεις των δύο πάλαι ποτέ ισχυρών ανδρών της Folli Follie ήταν κάτι περισσότερο από βέβαιες, δεδομένης της βαρύτητας των κατηγοριών που τους είχαν απαγγελθεί. Για κάποιους άλλους, όμως, η απόφαση περί προφυλάκισής τους ήταν υπερβολική και αστήρικτη. Πλέον, μετά τις προφυλακίσεις και την επικείμενη ολοκλήρωση της ανάκρισης, το επόμενο κρίσιμο κεφάλαιο της υπόθεσης αναμένεται να γραφτεί στο ακροατήριο κάποιας δικαστικής αίθουσας, εφόσον το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφανθεί με βούλευμά του για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη.

f2-copy
Η Καίτη Κουτσολιούτσου συνοδευόμενη από την αδελφή της Ασπα Σαββοπούλου την ώρα που πηγαίνει στην Ευελπίδων για να απολογηθεί. Η κυρία Κουτσολιούτσου αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση και όρους
Πώς ξεσκεπάστηκε η απάτη

Ηταν Μάιος του 2018 όταν ένα report του fund Quintessential Capital Management (QCM) έφερνε στο φως την ασύλληπτη απάτη με την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie. Μια απάτη που εξέθεσε τη χώρα και κηλίδωσε την εικόνα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς διεθνώς.

H αποκάλυψη που έκανε πάταγο προκάλεσε τους επόμενους μήνες ντόμινο δικαστικών ενεργειών στην Ελλάδα. Πρώτη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας καταγγέλλοντας τη Folli Follie και τα τότε μέλη της διοίκησής της για παρεμπόδιση του ελέγχου που διενεργούσε στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ενεργειών για τη διερεύνηση των ισχυρισμών του fund QCM περί οικονομικών ατασθαλιών εκ μέρους της εταιρείας. Υπό το βάρος των όσων κατήγγειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διατάχθηκε άμεσα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προκαταρκτική έρευνα, αλλά στη συνέχεια η δικογραφία που σχηματίστηκε διαβιβάστηκε στην Οικονομική Εισαγγελία, λόγω αρμοδιότητας. Η διερεύνηση της υπόθεσης χρεώθηκε στον έμπειρο οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, ο οποίος βήμα-βήμα συνέθεσε το βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος των συνολικά 30 κατηγορουμένων της υπόθεσης. Στο πλαίσιο, δε, της έρευνάς του ο οικονομικός εισαγγελέας ζήτησε άμεσα τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Κουτσολιούτσου ενώ απαγόρευσε και την έξοδό τους από τη χώρα.

Τα στοιχεία, άλλωστε, που είχε συγκεντρώσει ήταν συντριπτικά. Το μέγεθος της απάτης με τους παραποιημένους ισολογισμούς και τα ανύπαρκτα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούσε τη φαντασία ακόμη και του πιο ευφάνταστου σεναριογράφου. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η Folli Follie δημοσιοποιούσε κατ’ εξακολούθηση ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεών της, τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα. Ετσι, συστηματικά κατάφερνε να δημιουργεί στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές μια παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές αξίες της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, διαπιστώθηκε πως η εταιρεία δημοσίευε από το 2007 -πιθανότατα και προγενέστερα- ψευδείς ισολογισμούς μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμειακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα. Ενδεικτικά και βάσει της έρευνας που διενήργησε η Alvarez & Marsal (Α & Μ), τα κέρδη του 2017 για τη Folli Follie, τα οποία είχαν δηλωθεί στα 316 εκατ. δολάρια, ήταν τελικά ζημίες 44,7 εκατ. Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως είχαν δηλωθεί πωλήσεις κατά 1 δισ. δολάρια υψηλότερες από τις πραγματικές, και συγκεκριμένα 1,12 δισ. έναντι 116 εκατ. δολάρια. Και όλα αυτά ενώ η εταιρεία δήλωνε ταμείο 296,7 εκατ. και είχε μόλις 6,4 εκατ. δολάρια!

Το «ΘΕΜΑ» είχε άλλωστε αποκαλύψει την έκταση της υπό διερεύνηση απάτης δημοσιεύοντας την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, 150 σελίδων, η οποία βασίστηκε στο πόρισμα της Α & Μ. Σύμφωνα με την απόφαση, οι εμπλεκόμενοι είχαν φτάσει στο σημείο να πλαστογραφούν εξτρέ της Alpha Bank και να τα στέλνουν στη θυγατρική εταιρεία τους στην Ασία, ώστε να παρουσιάζουν πως έχουν στο ταμείο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ολα τα αυτά τα στοιχεία οδήγησαν τον κ. Δραγάτση στην άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων σε βάρος των εμπλεκομένων κι έτσι η υπόθεση Folli Follie και με τη βούλα της Ελληνικής Δικαιοσύνης χαρτογραφήθηκε ως μια μεθοδευμένη και σχεδιασμένη εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύτηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρείας και προχώρησαν σε αγορά μετοχών της, με αποτέλεσμα να έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης υπέστη μεγάλη πτώση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι εισαγγελικές αρχές είχαν εστιάσει ιδιαίτερα στις ευθύνες του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ο οποίος, ενώ γνώριζε τα πλασματικά οικονομικά στοιχεία της, στις 9 Μαΐου του 2017 πούλησε 1.150.000 μετοχές εισπράττοντας περίπου 9,7 εκατ. ευρώ.
koutsolioutsos2_2
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος την ώρα που οδηγείται στην ανακρίτρια για την απολογία του. Ο ίδιος πήρε πάνω του όλη την ευθύνη για την απάτη

Οι διώξεις και οι απολογίες

Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν από τον οικονομικό εισαγγελέα ήταν βαρύτατες και ήρθαν σε δύο φάσεις. Τον Δεκέμβριο του 2018 ο κ. Δραγάτσης άσκησε δίωξη για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος εις βάρος των μελών της οικογένειας αλλά και εις βάρος επτά ακόμη προσώπων, για τα οποία είχε διαπιστώσει εμπλοκή τους στην υπόθεση. Ταυτόχρονα, είχε απαγορεύσει σε όλους τους διωκόμενους την έξοδό τους από τη χώρα. Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα -και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2019- ο κ. Δραγάτσης απήγγειλε νέες κατηγορίες σε βάρος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, του υιού του Τζώρτζη και εις βάρος και άλλων προσώπων, μελών του πρώην διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie. Οι νέες διώξεις, κατά περίπτωση, αφορούσαν τα κακουργήματα της χειραγώγησης, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της πλαστογραφίας από κοινού, αδικήματα που, σύμφωνα με τη δίωξη, είχαν τελεστεί το διάστημα από το 2009 μέχρι το α’ τρίμηνο του 2018.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε μετά την πρώτη δίωξη στην ανακρίτρια, η οποία και κάλεσε τους συνολικά 30 κατηγορούμενους της υπόθεσης να απολογηθούν ενώπιόν της. Πλην του πατέρα και του υιού Κουτσολιούτσου, που κρίθηκαν προφυλακιστέοι την περασμένη Τετάρτη, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι της υπόθεσης που εμφανίστηκαν στο ανακριτικό γραφείο αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων. Οι πλέον κρίσιμες απολογίες ήταν αυτές των πάλαι ποτέ ισχυρών ανδρών της Folli Follie, με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ιδρυτή της εταιρείας, να αποδέχεται μέρος των κατηγοριών για τους πειραγμένους, επί σειρά ετών, ισολογισμούς της εταιρείας του. Ο 79χρονος κατηγορούμενος δήλωσε ότι αναλαμβάνει το σύνολο των ευθυνών που του αναλογούν και υποστήριξε ότι σκοπός του ήταν να σώσει την εταιρεία του, το δημιούργημα της ζωής του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Πράγματι, διάφορες οικονομικές συγκυρίες με ανάγκασαν να αποδεχτώ την παρέμβαση στα οικονομικά στοιχεία του υπο-ομίλου της Folli Follie στην Ασία», είπε ο κατηγορούμενος και συνέχισε: «Η εξαρχής πρόθεσή μου για την παρέμβαση αυτή, για μικρό χρονικό διάστημα, ήταν μόνο καλόπιστη, προκειμένου να διασώσω το δημιούργημα της ζωής μου και να κατορθώσω να συνεχίσω νομίμως τη λειτουργία της εταιρείας. Ουδέποτε επεδίωξα ούτε αποκόμισα το οποιοδήποτε παράνομο περιουσιακό όφελος από τις πράξεις που μου αποδίδονται στο εις βάρος μου κατηγορητήριο και εν γένει από την επιχειρηματική μου αυτή δραστηριότητα». Μάλιστα, από την απολογία του ιδρυτή της πολύπαθης εταιρείας δεν έλειψαν και οι αναφορές στα μέλη της οικογένειάς του αλλά και στους συνεργάτες του που ενεπλάκησαν στην υπόθεση: «Θλίβομαι διότι από την εσφαλμένη αυτή επιλογή μου δημιούργησα τεράστια προβλήματα τόσο στους ανθρώπους που αγαπάω όσο και στους επί σειρά ετών συνεργάτες μου, οι οποίοι αδίκως φέρονται ως διαπράξαντες σοβαρές κακουργηματικές πράξεις. Τόσο η οικογένειά μου όσο και όλοι οι υπάλληλοι και συνεργάτες μου στην εταιρεία στην Ελλάδα δεν είχαν καμία γνώση και καμία ανάμειξη στα όσα μου καταλογίζονται και στα όσα ο ίδιος ανέχθηκα στον υπο-όμιλο της Folli Follie στην Ασία», είπε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Δήλωσε δε ενώπιον της ανακρίτριας ότι δεν πλούτισε από τις αποφάσεις του αυτές, αλλά αντίθετα δανειοδοτούσε, όπως είπε, την εταιρεία όποτε είχε προβλήματα. «Από μικρό παιδί εργαζόμουν όλη μέρα για να επιτύχω τον στόχο μου, να δημιουργήσω μια διεθνούς φήμης ελληνική εταιρεία, η οποία θα προέβαλλε την ελληνική επιχειρηματικότητα», υποστήριξε για να προσθέσει: «Ευχερώς καθίσταται κατανοητό ότι δεν αποκόμισα κανένα παράνομο περιουσιακό όφελος από το 2007 και εντεύθεν, που φέρομαι ότι ενήργησα παρανόμως, καθώς καθ’ όλο το επίδικο χρονικό διάστημα ουδόλως αυξήθηκε η προσωπική μου περιουσία. Η ακίνητη περιουσία μου, η οποία είναι ήδη γνωστή στις Αρχές, αποκτήθηκε στο σύνολό της πριν από το επίδικο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, έχω ερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές για όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μου και ουδέν παράνομο έσοδο έχει ανευρεθεί σε αυτούς. Το κατάλοιπο του συνόλου των τραπεζικών μου λογαριασμών κατά το έτος 2018 είναι είτε μηδενικό είτε ελάχιστο».

Εξάλλου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, τα στελέχη της θυγατρικής εταιρείας στην Ασία... αυτενεργούσαν. «Μπορεί ο ίδιος να είχα συμφωνήσει στην εφαρμογή μιας πρακτικής για παρέμβαση στα λογιστικά στοιχεία του υπο-ομίλου της Ασίας, αλλά δεν θεωρούσα ότι η πρακτική αυτή θα έφτανε στο σημείο να πραγματοποιείται μια τέτοια ευρείας κλίμακας πλαστογραφία», ανέφερε στην ανακρίτρια ο 79χρονος και συνέχισε: «Μπορεί ο ίδιος ως επικεφαλής του ομίλου να θεωρείται ότι γνώριζα όλες τις ενέργειες των υπαλλήλων και συνεργατών μου, αλλά η μοναδική αλήθεια είναι ότι οι ανωτέρω προέβαιναν αυτοτελώς και χωρίς καμία δική μου γνώση σχετικά με επιμέρους πράξεις. Ο ίδιος γνώριζα μόνο το τελικό αποτέλεσμα και δεν ασχολούμουν με τις λοιπές λεπτομέρειες. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν γνώριζα ούτε το σύνολο των εταιρειών που είχαν συσταθεί για τις εικονικές συναλλαγές, ούτε το γεγονός ότι απαιτούνταν οι, κατά το κατηγορητήριο, πράξεις τις πλαστογραφίας».

Από την πλευρά της η Καίτη Κουτσολιούτσου, πρώην μέλος της διοίκησης της εταιρείας και κατηγορούμενη επίσης για κακουργήματα, ανέφερε στην ανακρίτρια: «Είχα επικεντρώσει όλες μου τις δυνάμεις στην εμπορική - καλλιτεχνική ανάπτυξη του ομίλου και στις υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ για την προώθηση των προϊόντων μας... Ευθύς εξαρχής δηλώνω ότι ουδέποτε τέλεσα οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, ούτε έχω οποιαδήποτε γνώση σχετικά με αξιόποινες συμπεριφορές και συγκεκριμένα με εκείνες που περιλαμβάνονται στο σε βάρος μου κατηγορητήριο και σχετίζονται με τη δραστηριότητα του υπο-ομίλου της εταιρείας στην Ασία». Ακόμη, η Καίτη Κουτσολιούτσου υποστήριξε πως ουδέποτε η ίδια είχε γνώση των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie και ότι πίστευε πως όλα όσα γράφονταν στους ισολογισμούς της εταιρείας ήταν αληθή. «Η παρουσία μου στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., όπου εγκρίνονταν οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, ήταν καθαρά τυπική, ενώ ουδέποτε ασχολήθηκα ουσιαστικά με την οικονομική διοίκηση του ομίλου. Αντιθέτως, ο σύζυγός μου ήταν εκείνος που είχε αναλάβει τον ρόλο της οικονομικής διαχείρισης του ομίλου», είπε χαρακτηριστικά.Για πλήρη άγνοιά του αναφορικά με τους παραποιημένους ισολογισμούς της εταιρείας φέρεται να έκανε λόγο και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κατά τη διάρκεια της δικής του απολογίας. Φέρεται, δε, να υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε την ευθύνη της εταιρείας στην Ελλάδα και δεν γνώριζε τίποτα για τα παραποιημένα στοιχεία της θυγατρικής της στην Ασία.


Ειδήσεις σήμερα

Ελεύθερος ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ μετά από καταγγελία ότι «έδειξε το μόριό του» σε νεαρή γυναίκα σε μπαρ

Προχωρά η νέα δομή για μετανάστες στη Λέσβο - Τα επόμενα βήματα (βίντεο)

Tι κερδίζουν μισθωτοί και εργοδότες από τη μείωση των εισφορών - Δείτε παραδείγματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης