Clawback: Αντιδράσεις από τη φαρμακοβιομηχανία για την αλλαγή στον υπολογισμό του

Clawback: Αντιδράσεις από τη φαρμακοβιομηχανία για την αλλαγή στον υπολογισμό του

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας διαμαρτύρονται για την εξαίρεση των γενοσήμων και εκτός προστασίας φαρμάκων από τον υπολογισμό – Ζητούν άμεση απόσυρση της διάταξης 

farmaka_123
Την έντονη αντίδραση της φαρμακοβιομηχανίας προκάλεσε η αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού του Clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης του «κλειστού» ποσού της φαρμακευτικής δαπάνης) όπως περιλήφθηκε στο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με επιστολές τους προς τον Πρωθυπουργό, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και του Pharma Innovation Forum (PIF) διαμαρτύρονται για την εξαίρεση των γενοσήμων και off-patent (εκτός προστασίας) φαρμάκων από τον υπολογισμό του τμήματος ανάπτυξης του Clawback και ζητούν την άμεση απόσυρση της διάταξης που αποτυπώνει αυτήν την «στρέβλωση» όπως την χαρακτηρίζουν.

Υπενθυμίζουν ότι ως ΣΦΕΕ-PiF έχουν καταθέσει βάσει μελετών δομημένες προτάσεις, που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης ενός τριετούς συμφώνου συνεργασίας.

Οι 5 λόγοι που επικαλούνται οι φαρμακευτικές εταιρίες

Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές εταιρίες, ο νέος τρόπος υπολογισμός του Clawback αποτελεί στην πραγματικότητα μόνο πλήγμα για τον κλάδο τους. Όπως εκτιμούν, το 2020 το συνολικό clawback αναμένεται να φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ. Με την προτεινόμενη διάταξη το 20% αυτού, δηλαδή τα 180 εκατ., θα επιβαρύνουν κατά τον ΣΦΕΕ και το PIF μόνο το 50% της αγοράς.

Παραθέτουν πέντε λόγους για τους οποίους πλήττεται ο κλάδος.

α) Δεν μειώνεται το Clawback,το οποίο βαίνει ανεξέλεγκτο (το ύψος του εξωνοσοκομειακού clawback αυξάνεται κατά +27% το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο).

Κλείσιμο
β) Η προτεινόμενη αναδρομική ισχύς από 1/1/2020 ενισχύει την έλλειψη προβλεψιμότητας που είναι βασική αρχή της υγιούς επιχειρηματικότητας.

γ) Δεν προσφέρει κανένα όφελος για την πολιτεία και καμιά θετική επίπτωση στα δημοσιονομικά. Αντίθετα αναμένεται να αυξήσει το ύψος της υπέρβασης, λόγω της μεθόδου αποζημίωσης των φαρμάκων που προτείνονται να εξαιρεθούν.

δ) Δεν προσφέρει κανένα όφελος στη Δημόσια Υγεία και στους ασθενείς ειδικότερα.

ε) Τιμωρεί την ανάπτυξη της καινοτομίας και βρίσκεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ειδήσεις σήμερα:

Μηταράκης: «Η Μόρια όπως την ξέραμε δεν μπορεί να συνεχίσει» - Εκτεταμένοι έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε μετανάστες και κατοίκους

Στους 295 οι νεκροί - Πέθανε 50χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα


Ολικό λίφτινγκ στη Βουλή εν όψει της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης