Φωτιά στη Μόρια: Τρία ερωτήματα για τις συνθήκες που ξέσπασαν οι φλόγες

Φωτιά στη Μόρια: Τρία ερωτήματα για τις συνθήκες που ξέσπασαν οι φλόγες

Την ώρα που το ΚΥΤ τυλίχθηκε στις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Λέσβου έδιναν μάχη σε δύο μέτωπα στην άλλη άκρη του νησιού - Θετικοί στον κορωνοϊό και επαφές τους αντέδρασαν στην απομόνωση, ενώ γνώριζαν ότι αυτή ήταν η προβλεπόμενη διαδικασία - Προβληματισμός στις Αρχές

moria-lesvos5333
Σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά στη Μόρια δημιουργούν δύο στοιχεία τα οποία εκτιμούν με διαφορετικό τρόπο οι αρχές, υπό το πρίσμα των γεγονότων και της σχεδόν ολικής καταστροφής του καταυλισμού: Αφενός οι πρόσφυγες και μετανάστες γνώριζαν ότι τα κρούσματα και οι επαφές τους απομονώνονται αφού η διαδικασία είχε ακολουθηθεί τις προηγούμενες ημέρες, αφετέρου οι φωτιές ξέσπασαν ενώ το σύνολο σχεδόν των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονταν στην άλλη άκρη του νησιού,  στα πύρινα μέτωπα που είχαν ξεσπάσει στη Βατούσα και την Άντισσα.  Μάλιστα, όταν έφτασαν πυροσβεστικές δυνάμεις στη Μόρια, δέχθηκαν οργανωμένη επίθεση από ομάδες διαβιούντων στον καταυλισμό με αποτέλεσμα να καθυστερήσει κι άλλο η επέμβασή τους.

Μόρια 2


Όπως μεταδίδει το stonisi.gr όλα ξεκίνησαν όταν  πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.

Ας σημειωθεί ότι όπως καταγγέλλεται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους.

Στον καταυλισμό εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια το χώρο.

Κλείσιμο
Πληροφορίες του ΑΠΕ αναφέρουν επίσης ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.

Μόρια 1


Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. Εκεί κοιμήθηκαν εκατοντάδες κόσμου όλη τη νύχτα μπροστά από παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που διέμενε στο ΚΥΤ «χάθηκαν» στα βουνά.



Ειδήσεις σήμερα:

Παράξενη θεωρία επιστημόνων: Μπορεί η μάσκα να λειτουργήσει ως... άτυπο εμβόλιο;

Κρήτη: Φωτιά στην Αγία Βαρβάρα – Ισχυροί άνεμοιστην περιοχή

Φωτιά στη Μόρια: Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης