Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τα γηροκομεία και τη συνύπαρξη με την γρίπη

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τα γηροκομεία και τη συνύπαρξη με την γρίπη

 Ελπίδα για το πολυαναμενόμενο εμβόλιο - Σε ερώτηση του protothema.gr και του ygeiamou.gr γιατί δεν ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα στους οίκους ευγηρίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι η Ελλάδα, λόγω των λίγων δομών φροντίδας ηλικιωμένων, δεν είχε μεγάλα επιδημικά κύματα

nosokomeio-arthrou
Με 207 νέα κρούσματα κορωνοϊού έκανε ποδαρικό ο Σεπτέμβριος στη χώρα μας. Αριθμός αναμενόμενος για την δεύτερη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας, καθώς συνθώς οι δύο πρώτες εργάσιμες ημέρες και των προηγούμενων εβδομάδων χαρακτηρίζονται από χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων.

Κι αυτό διότι, το Σαββατοκύριακο μικρότερος αριθμός ατόμων προσέρχονται σε μοριακό διαγνωστικό έλεγχο, ενώ και η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των τεστ γίνεται με βραδύτερο ρυθμό.

Στην έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρθηκαν σήμερα και πέντε νέοι θάνατοι, ενώ ένας ακόμη καταγράφηκε πριν λίγο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 272. Οι 98 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη και το 95,9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 43 άτομα εκ των οποίων 37 διασωληνωμένοι. Επίσης, σήμερα, πραγματοποιήθηκαν 36 νέες εισαγωγές για νοσηλεία στα νοσοκομεία λόγω επιβεβαιωμένης νόσου COVID-19.

Προβληματισμός για τις εστίες κορωνοϊού σε κλειστές δομές

Με ιδιαίτερη αναφορά στην εξάπλωση του κορωνοϊού σε κλειστές δομές, όπως οι οίκοι ευγηρίας, έκανε την επανεμφάνισή του ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία, χαρακτήρισε «σημαντικές» τις εστίες στις κλειστές δομές σημειώνοντας ότι έχουν καταγραφεί 137 κρούσματα από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Και συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη καταγραφεί 21 θάνατοι ηλικιωμένων που αφορούν σε μια μόνο τέτοια δομή. «Αυτό αποδεικνύει τη δυναμική διασπορά του ιού», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Πρώτου Θέματος γιατί δεν ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα στους οίκους ευγηρίας στη χώρα μας ώστε να αποτραπεί η θανάσιμη επίπτωση του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι «η Ελλάδα ευτυχώς λόγω των λίγων δομών φροντίδας ηλικιωμένων που έχει δεν είχε μεγάλα επιδημικά κύματα, όπως αυτά που είδαμε σε άλλες χώρες».

Είπε ακόμα ότι «μέτρα είχαν θεσπιστεί εγκαίρως και τηρούνταν εξ αρχής με αυστηρότητα. Αλλά στις περιπτώσεις των οίκων ευγηρίας τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται στο απόλυτο, όπως σε ένα χειρουργείο που δεν μπορεί να μην κάνει σωστά την αντισηψία των».

Σχολιάζοντας τα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο Μοσχάτο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας διευκρίνισε ότι «ο ιός εισήχθη στη δομή από άτομα που δεν κατανόησαν ότι έπρεπε να τηρούν στο 100% τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Και όντας κάποιος ασυμπτωματικός δεν αντιλαμβάνεται ότι γίνεται αιτία διασποράς του κορωνοϊού».

Κλείσιμο
Γι' αυτό υπενθύμισε τη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού του αρχικού κρούσματος σε τέτοιες δομές ώστε να μπορέσει να ελεγχθεί αποτελεσματικά η κατάσταση και να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους.

Γρίπη και κορωνοϊός συνυπάρχουν στον οργανισμό μας

Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε δεύτερο ερώτημα του Πρώτου Θέματος για το τι μέλλει γενέσθαι με την ταυτόχρονη νόσηση από γρίπη και κορωνοϊό και την προστασία των ηλικιωμένων σε αυτή την περίπτωση, υπενθύμισε ότι «οι συν-λοιμώξεις είναι ένα συχνό φαινόμενο. Στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης, επειδή χρησιμοποιούν διαφορετικούς υποδοχείς για να εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν αποκλείεται να συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή ταυτόχρονα».

Και τόνισε ότι, για την περίπτωση αυτή «ας κάνουμε το απόλυτο που μπορούμε για την γρίπη. Να γίνει έγκαιρα ο εμβολιασμός αλλά και τα αντι-ιικά φάρμακα να χορηγούνται εγκαίρως. Επίσης, θα πρέπει να σχεδιάσουμε πρωτόκολλο χημειοπροφύλαξης ειδικά για τους ηλικιωμένους που διαβιούν σε κλειστές δομές. Έχει εφαρμοστεί επιτυχώς στο παρελθόν σε οίκους ευγηρίας. Αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε σίγουρα είναι έως τέλη Νοεμβρίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι στις κλειστές δομές».

Μάσκα: Μαχαίρι με δύο όψεις

Ιδιαίτερα επεξηγηματικός ήταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό ως προς την χρήση της μάσκας από ενήλικες και παιδια. Την χαρακτήρισε «μαχαίρι με δύο όψεις» η οποία προστατεύει τόσο όσους την φορούν αλλά και όσους δεν φοράνε.

Και τόνισε ότι η μάσκα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα «προσωπικό lockdown» που λειτουργεί επικουρικά των άλλων μέτρων προστασίας (αποστάσεις, πλύσιμο χεριών, κ.α.).

Αναφερόμενος ειδικά στα παιδιά και τη μάσκα, είπε ότι θα πρέπει να γίνουν οι γονείς παράδειγμα γι' αυτά χωρίς να τους μεταφέρουν τους δικούς τους φόβους για την επιδημία. Ειδικά για τα νήπια και τους μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου πρότεινε να κάνουν οι εκπαιδευτικοί «διάλειμμα μάσκας», δηλαδή οι μαθητές να βγάζουν για λίγη ώρα τη μάσκα και γενικότερα να βοηθηθούν να κατανοήσουν τη σημασία της και να την αντιμετωπίζουν ως μια ευχάριστη δραστηριότητα.

Ευχήθηκε δε να έρθει γρήγορα το εμβόλιο και όλα να τελειώσουν «και να μπούμε όλοι να κοιταχτούμε στα μάτια με καθαρή ματιά».

Ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο

Ειδικά για το πολυαναμενόμενο εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι από τα 177 projects που είναι σε εξέλιξη τα 9 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών. Τα 7 βρίσκονται ήδη σε κλινικές δοκιμές Φάσης 3 ενώ τα άλλα 2 εισέρχονται πολύ σύντομα σε αυτό το στάδιο.

«Είμαι αισιόδοξος για τα εμβόλια, διότι έχουν δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Αυτό που δεν είμαι σίγουρος είναι πόσο θα διαρκούν και πόσες δόσεις θα πρέπει να κάνει κανείς. Γι' αυτό θα χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε ότι το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προμηθευτεί 2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό και με δίκαιο τρόπο θα δοθεί πρόσβαση σε όλους.

Και ζήτησε να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, όπως και όλος ο κόσμος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα. «Να ακούμε τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες» είπε κλείνοντας.


Ειδήσεις σήμερα

ΗΠΑ: Καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις - Αίρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Επιστροφή Τσιόδρα: Δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθεια, ούτε εσάς

Γυμνιστές με... μάσκα λόγω κορωνοϊού!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης