Κρούσματα σε γηροκομεία: Ανησυχία και επιφυλακή - Τεστ σε όλους τους εργαζόμενους

Κρούσματα σε γηροκομεία: Ανησυχία και επιφυλακή - Τεστ σε όλους τους εργαζόμενους

Ερχονται νέα μέτρα σε οίκους ευγηρίας - «Θα έχουμε δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας - «Ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους» πρόσθεσε

girokomeio-papagewrgiou
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα έχουν καθημερινά τριψήφιο αριθμό.   Πηγή ανησυχίας για τους ειδικούς είναι τα γηροκομεία μετά και τη νέα εστία χθες στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΙ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις προνοιακές δομές.

«Αμέσως μετά τις διακοπές τους, και πριν την επιστροφή τους στους οίκους ευγηρίας, οι εργαζόμενοι θα τεστάρονται. Είχαμε συνεργασία με τον  υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο και την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου» ανακοίνωσε. 

«Οι προνοιακές δομές ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας αλλά είναι προτεραιότητα για μας. Έχω μιλήσει για ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους τους άλλους από τον κορωνοϊό». 

«Θα έχουμε δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα, στόχος μας είναι να λύνουμε ένα - ένα τα προβλήματα στο μετρό του δυνατού και να δίνουμε αντικειμενική εικόνα του τι επικρατεί στον κόσμο» τόνισε.  

«Έχουμε πανδημία, δεν έχουμε φτάσει στους 1000 νεκρούς την ημέρα, όπως στη Ισπανία και τη Βρετάνια. Είναι προφανές ότι υπάρχει διασπορά μετά το άνοιγμα στην κανονικότητα, στην Ισπανία είχαν πάνω από 3.500 κρούσματα, είχαν αύξηση κρουσμάτων στην Γερμάνια, τη Γάλλια την Ιταλία… Ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο η νόσος». «Και μια ζωή να μπορέσουμε να σώσουμε είναι πολύτιμη» διευκρίνισε πάντως ο υπουργός Υγείας, αλλά ξεκαθάρισε ότι «είναι φύσει αδύνατον να τεστάρεις όλο τον πληθυσμό καθημερινά». 

Κλείσιμο
Για το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca σημείωσε ότι «ο προγραμματισμός είναι να υπάρχουν δόσεις εμβολίου για το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο για τις ευπαθείς ομάδες. Το έχει προαγοράσει η Ευρώπη με 300 εκατ. συν 100  εκατ. δόσεις». 


estia-papagewrgiou32

Τι έγινε στην Εστία Παπαγεωργίου

Οι κλειστές δομές αποτελούν το πονοκέφαλο για τους υγειονομικές αρχές μετά και τα 22 θετικά κρούσματα (15 ηλικιωμένοι και 7 εργαζόμενοι) που βρέθηκαν χθες στην «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς, όλοι οι ηλικιωμένοι προς το παρόν έχουν ήπια συμπτωματολογία και έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αναφοράς, ωστόσο δεν παύει να υπάρχει ανησυχία καθώς δεν έχει εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού στη δομή. Υπενθυμίζεται ότι, ο έτερος οίκος ευγηρίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η «Αγία Κυριακή», δυστυχώς αριθμεί ήδη έξι θανάτους ηλικιωμένων από κορωνοϊό.

Ο κύριος Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό σχολιάζοντας τα τελευταία δεδομένα σε χθεσινό δελτίο ειδήσεων δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, «ο ιός χτυπάει την πόρτα των γηροκομείων», ενώ τόνισε πως την «ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και είναι οι ηλικιωμένοι».

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν λοιπόν τη σημασία της τήρησης τόσο των ατομικών μέτρων προστασία (μάσκα, τήρηση αποστάσεων, καλό πλύσιμο των χεριών) όσο και των τοπικών περιοριστικών μέτρων, ενώ κατά την επιστροφή από τουριστικούς προορισμούς θα πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες τουλάχιστον για επτά ημέρες.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει σήμερα αξιολογώντας όλα τα τελευταία στοιχεία της επιδημίας στη χώρα, αναμένεται να καταλήξει σε νέες προτεινόμενες παρεμβάσεις σε τοπικό και γενικό επίπεδο, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων.


Ειδήσεις σήμερα

Μπαράζ τροχαίων στην Αττική τη νύχτα: Τραυματίες σε Φυλή και Κορυδαλλό

Μακρόν: Παράγοντας αποσταθεροποίησης η επεκτατική πολιτική του Ερντογάν

Wall Street: «Χαστούκι» από τη Fed στην επενδυτική διάθεση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης