Γενικό Νοσοκομείο Σύρου: Το νησί δεν μένει χωρίς μοριακό αναλυτή για τα τεστ κορωνοϊού

Γενικό Νοσοκομείο Σύρου: Το νησί δεν μένει χωρίς μοριακό αναλυτή για τα τεστ κορωνοϊού

Νωρίτερα η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει ότι ο μοριακός αναλυτής (PCR) που έχει εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο Σύρου εδώ και μερικές ημέρες, για τη διενέργεια τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, σταματά την λειτουργία του

nosokomeio-syrou
Δεν μένει χωρίς μοριακό αναλυτή (PCR) το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο», όπως διευκρινίζει σε γραπτή ανακοίνωση της η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου. Η ανακοίνωση εκδίδεται εις απάντηση των ισχυρισμών του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ότι ο μοριακός αναλυτής για τα τεστ κορωνοϊού σταματά τη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα, βάσει όσων καταγγέλλει το Σωματείο και η ΠΟΕΔΗΝ «ο μοριακός αναλυτής (PCR) που έχει εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο Σύρου εδώ και μερικές ημέρες για την διενέργεια τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, σταματάει την λειτουργία του. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, με εντολή της 2ης ΔΥΠΕ, ο Αναλυτής θα απεγκατασταθεί άμεσα και θα μεταφερθεί στην Αθήνα».

Ο μοριακός αναλυτής είχε εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο της Σύρου τον Ιούνιο μετά από δωρεά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο οποίος εν συνεχεία παραχωρήθηκε στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου επειδή προγραμματίστηκε από το Υπουργείο Υγείας η δημιουργία εργαστηρίου μοριακής ανάλυσης PCR στο Νοσοκομείο Σύρου, οπού θα λειτουργούσε Μοριακός Αναλυτής πολύ μεγαλύτερων δυνατοτήτων.

Πράγματι το εργαστήριο στήθηκε, μέρος του απαιτούμενου για την λειτουργία του προσωπικού προσλήφθηκε με διετείς συμβάσεις, το προσωπικό εκπαιδεύτηκε και το εργαστήριο μπήκε σε λειτουργία. Ο μοριακός αναλυτής (PCR) που εγκαταστάθηκε και λειτούργησε από 3-8-2020, έως σήμερα στο νοσοκομείο, έχει δυνατότητα επεξεργασίας 96 δειγμάτων ανά 7ωρο. Στο χρονικό διάστημα λειτουργίας του (16 ημέρες), πραγματοποιήθηκε έλεγχος μόνο 235 δειγμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, κ. Χρήστος Ροϊλός στην ανακοίνωση, «η δυνατότητα του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι πολλαπλάσια των αναγκών του ΓΝ Σύρου και προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του λεκανοπεδίου Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο της θερινής περιόδου και ενόψει πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του συγκεκριμένου αναλυτή στο μικροβιολογικό τμήμα του ΠΓΝ "ΑΤΤΙΚΟΝ", που είναι νοσοκομείο αναφοράς COVID-19».

Το εργαστήριο του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» εξυπηρετεί τις ανάγκες εξέτασης δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων από το σύνολο της 2ης ΥΠΕ καθώς επίσης και θα διενεργεί τον υποχρεωτικό έλεγχο των υγειονομικών υπαλλήλων, που επιστρέφουν από την θερινή τους άδεια.

Για να μην μείνει, όμως, χωρίς μοριακό αναλυτή το Νοσοκομείο της Σύρου, δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του από άλλον αναλυτή, με δυνατότητα επεξεργασίας 4 δειγμάτων ανά 50', ο οποίος μεταφέρεται σήμερα από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Έτσι από αύριο Πέμπτη θα βρίσκεται στο νοσοκομείο της Σύρου καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες του νησιού.

Οι ανάγκες του ΓΝ Ρόδου εξυπηρετούνται πλήρως με δύο μοριακούς αναλυτές, που συνεχίζουν να λειτουργούν στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου.

«Επομένως, δεν τίθεται θέμα ανάγκης αποστολής δειγμάτων στην Αθήνα και επιπλέον δεν στοιχειοθετείται οποιαδήποτε ενέργεια αποδυνάμωσης του νοσοκομείου Σύρου, που πρόσφατα στελεχώθηκε και ενισχύθηκε με προσλήψεις ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού», καταλήγει η ανακοίνωση της 2ης ΥΠΕ.



Ειδήσεις σήμερα

Νεκροί από κορωνοϊό: Κατέληξε 53χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι θα ισχύσει σε Μύκονο και Χαλκιδική

Κορωνοϊός: Στο μικροσκόπιο όλες οι επιβαρυμένες περιοχές - Οδηγός το μοντέλο Πόρου


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης