Κορωνοϊός: Νέα μέτρα πριν τις 15 Αυγούστου από την κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα πριν τις 15 Αυγούστου από την κυβέρνηση

Άλλα 126 κρούσματα ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα - Ματαίωση ΔΕΘ, κλείσιμο νυχτερινών μαγαζιών στις 12 τα μεσάνυχτα, περιορισμούς στις εισόδους της χώρας - Επιπλέον μέτρα πριν τις 15 Αυγούστου ζητά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος

5126291
Νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές για τη λήψη και νέων περιοριστικών αποφάσεων, ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου, που παραδοσιακά οι Έλληνες απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

Παρ' ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκε μειωμένος αριθμός νέων κρουσμάτων (126) σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ο συναγερμός στην κυβέρνηση εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πιο έντονος τις επόμενες ημέρες, καθώς το επόμενο διάστημα θα κριθεί εν πολλοίς το πλάνο αντιμετώπισης της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που ανακοίνωσε, χθες, η κυβέρνηση, είναι ενδεικτικές των προθέσεών της. 

Η ΔΕΘ ματαιώνεται, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κατεβάζουν νωρίτερα τα ρολά σε Μύκονο, Πάρο, Χαλκιδική και άλλες δώδεκα περιοχές της χώρας ενώ όπως ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τα μέτρα αυτά θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας εφόσον παραστεί ανάγκη...

Στα στοιχεία του ΕΟΔΥ εντοπίζεται πάντως εκτός από την μείωση και ακόμη ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Για πρώτη φορά την τελευταία εβδομάδα Καταγράφηκαν λιγότερα από 100 εγχώρια κρούσματα.

Ματαίωση ΔΕΘ - Στις 12 θα κατεβάζουν ρολά μπαρ και εστιατόρια

Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους Υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

Κλείσιμο
- Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
- Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
- Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε (σ.σ. τη Δευτέρα) 126 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.749, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.

Αναλυτικά τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:

- 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 26 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν σε μετανάστες που αφίχθηκαν στη Μυτιλήνη.

- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού στο εσωτερικό της χώρας.

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης,

- 1 κροούσμα στην Π.Ε. Σερρών,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, 2 εκ των οποίων συνδέονται με συρροή κρουσμάτων στο εργοστάσιο ελαιουργίας.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 1473 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2795 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
exelixi10_8


24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 6 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 58.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xartis10_8


Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 213 θανάτους συνολικά στη χώρα. 70 (32.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

Γώγος: Να ληφθούν νέα μέτρα πριν τις 15 Αυγούστου

Πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ , ενώ σημείωσε πως ο δείκτης R στην χώρα μας αυτή την στιγμή είναι πάνω από 1.

Όπως ο ίδιος ανέφερε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι απαραίτητα αυτή την στιγμή και ακολουθούνται μετά από πολλά τοπικά lockdown σε αρκετές περιοχές ώστε να προχωρήσουμε με αυτά τα ηπιότερα μέτρα σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα που όπως ο ίδιος αποκάλυψε είναι στο τραπέζι και μπορεί να ακολουθήσουν. 

Όπως σημείωσε, τα οριζόντια μέτρα είναι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση αλλά για ολόκληρη την χώρα.

 Παράλληλα, ένα άλλο περαιτέρω μέτρο που συζητείται, όπως ο ίδιος ανέφερε, είναι ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων που συγκεντρώνεται σε μια περιοχή ενώ ανάλογα την πορεία της επιδημίας υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα μέτρα που φτάνουν σε πιο επώδυνες καταστάσεις. 

Όπως ο κ. Γώγος επεσήμανε οι νοσηλευόμενοι είναι πάνω από 100 και διάσπαρτοι σε όλες τις μονάδες της χώρας μας, δηλαδή υπάρχουν παντού στην Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη κ.λπ. Επομένως υπάρχει μια έξαρση της νόσου σαφέστατη και με δυναμική επικίνδυνη και πρέπει να προτρέχουμε και όχι να ακολουθούμε τον ιό. 

Παράλληλα τόνισε ότι μπήκε η έννοια της υποχρεωτικοτητος σε πολλά από αυτά τα μέτρα και προστέθηκαν και άλλα διότι δεν τηρήθηκαν όπως θα έπρεπε και δεν υπήρξε συμμόρφωση  που χρειάστηκε και πως το ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι η εφαρμογή των μέτρων καθώς και η ετοιμότητα του μηχανισμού να πάει στο plan B.

Ειδήσεις σήμερα: 

Εντατικοί έλεγχοι για τα μέτρα του κορωνοϊού: Σε ποιες περιοχές επιβλήθηκαν τα περισσότερα πρόστιμα

Μαγιορκίνης: Θέμα χρόνου η μετάδοση του κορωνοϊού από τη μια ηλικιακή ομάδα στην άλλη

355 κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε δύο ημέρες! - Τα δεδομένα που μας βάζουν στο δεύτερο κύμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης