Τραγωδία στην Εύβοια: Επτά νεκροί, ένας αγνοούμενος και ανυπολόγιστες καταστροφές

Τραγωδία στην Εύβοια: Επτά νεκροί, ένας αγνοούμενος και ανυπολόγιστες καταστροφές

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων αλλά και των κατοίκων που επλήγησαν στην περιοχή  -Στην Εύβοια ο πρωθυπουργός – Δράσεις στήριξης για τους πληγέντες

evia-plimires-arthrou
Δύσκολες ώρες για τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας από όπου η κακοκαιρία «Θάλεια» πέρασε αφήνοντας 7 νεκρούς, εκατοντάδες σπίτια πλημμυρισμένα και ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής ζημιές.

Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια και παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους -σπίτια, ζώα, καλλιέργειες και ολόκληρες περιουσίες.

Η χθεσινή νύχτα  ήταν αρκετά δύσκολη αφού οι περισσότεροι από τους πληγέντες την πέρασαν είτε σε σπίτια συγγενών και φίλων είτε σε χώρους που είχε ετοιμάσει ο Δήμος.

Χτες το βράδυ στη λίστα των νεκρών προστέθηκε και ένα ζευγάρι στην Αμφιθέα ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 7 μεταξύ των οποίων και ένα αγοράκι οχτώ μηνών. Η οικογένεια του άτυχου βρέφους βρισκόταν στην περιοχή για διακοπές , καθώς τα Πολιτικά είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα. Στην περιοχή παραθέριζε και η άτυχη 38χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή από πυροσβέστες έξω από το σπίτι της, ενώ λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε και ο σύζυγός της νεκρός.

Οι έρευνες από τα σωστικά συνεργεία επικεντρώνονται στο Μπούρτζι όπου αγνοείται ένας άνδρας.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων αλλά και των κατοίκων που επλήγησαν στην περιοχή







Κλείσιμο
Συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας του άτυχου μωρού μίλησε χτες στο protothema.gr για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι γονείς του παιδιού.

«Τους έπιασε στον ύπνο ο χείμαρρος. Κοιμόντουσαν οι άνθρωποι όταν ο χείμαρρος  έσπασε το τζάμι από τη δύναμη του νερού και μπήκε μέσα στο δωμάτιο. Σηκώθηκε έντρομος ο πατέρας και βούτηξε το μωρό στην αγκαλιά και έτρεξε μαζί με τη γυναίκα του να βγουν από το σπίτι. Μόλις άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού για να βγουν έξω, τους έσπρωξε ο χείμαρρος και του γλίστρησε το μωρό από τα χέρια. Φώναζε η μητέρα για το παιδί της, δεν είχαν ρεύμα, δεν έβλεπαν τίποτα, ήταν πίσσα σκοτάδι και τους παρέσυρε όλους το νερό», είπε στo protothema.gr συγγενής της οικογένειας.

«Δεν περιμέναμε ότι θα σπάσει το ποτάμι. Πήγα να ξαπλώσω στο κρεβάτι μου και ευτυχώς που με πήραν τηλέφωνο οι συγγενείς μου  και δεν με έπιασε ο χείμαρρος στον ύπνο. Βγήκα έξω και είχε πλημμυρίσει όλος ο δρόμος και η αυλή του σπιτιού. Ένας κακός χαμός από τα  ορμητικά νερά του χειμάρρου.Πρόλαβα να φύγω και σώθηκα. Το σπίτι βέβαια έχει ανυπολόγιστες ζημιές, τα έπιπλα είναι για πέταμα , λάσπες παντού», λέει στο protothema.gr κάτοικος από το χωριό Ψαχνά Ευβοίας.

Γειτόνισσα του άτυχου 86χρονου που έχασε τη ζωή του από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου την ώρα που κοιμόταν στο σπίτι του στα Πολιτικά Ευβοίας, μίλησε στο  protothema.gr.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ

Δημοσιεύτηκε από Elisavet Serbanescu στις Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020



«Ακούσαμε φωνές από το διπλανό σπίτι , ένας παππούς ήταν κατάκοιτος στο κρεβάτι του και δεν μπορούσε να σηκωθεί για να σωθεί. Σπάσαμε την πόρτα , είχε ξεχειλίσει το δωμάτιο, το κρεβάτι επέπλεε και η ντουλάπα είχε πέσει πάνω στον άτυχο παππού» λέει στο protothema.gr,  γειτόνισά του άτυχου 86χρονου.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν ακόμα και σκαπτικά μηχανήματα για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων αλλά και για να μεταφέρουν μωρά και ηλικιωμένους σε ασφαλές σημείο.

Η πυροσβεστική παρακαλεί για μια ακόμα φορά τους πολίτες, στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Στην Εύβοια ο πρωθυπουργός – Δράσεις στήριξης για τους πληγέντες

Στις πληγείσες περιοχές μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να επιβλέψει τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και να συντονίσει τις διαδικασίες για την επαναφορά της Εύβοιας στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν.

Η μεγάλη νεροποντή, με επίκεντρο τους δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων -Μεσσαπίων κινητοποίησε, άλλωστε, από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσής της τον κυβερνητικό μηχανισμό, καθώς αμφότεροι ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος πέρασαν την προχθεσινή νύχτα στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, ενώ παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν συνεχώς για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών που εξελισσόταν από τις αρμόδιες αρχές.

katastrofes10
katastrofes8
katastrofes7
katastrofes3
katastrofes1


Μόλις το φως της χθεσινής ημέρας επέτρεψε έναν πρώτο απολογισμό των απωλειών, κυρίως των ανθρώπινων, που άφησε πίσω της η φονική πλημμύρα, «εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή» ανέφερε σε παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει σήμερα σύσκεψη με τις αυτοδιοικητικές και τις υπόλοιπες αρχές στη Χαλκίδα, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, αλλά και για να δρομολογηθούν έργα υποδομής και αποκατάστασης στην περιοχή.

Σε ανοιχτή γραμμή με τους δημάρχους Χαλκιδέων και Διρφύων -Μεσσαπίων ήταν από την αρχή του ακραίου καιρικού φαινομένου και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ στο σημείο μετέβη από χθες νωρίς το πρωί ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μεταφέροντας προς την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου την πραγματική εικόνα από την νεροποντή.

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τις τραγικές απώλειες, «η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλον τον κρατικό μηχανισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς που τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας πως «η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών», δείχνοντας την κατεύθυνση των άμεσων κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση των ζημιών.

Δίνοντας μάλιστα μια τάξη μεγέθους του φαινομένου, ο Υφυπουργός εξήγησε πως «η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».

xartis-meteo1

xartis-meteo0


Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, απεγκλωβίστηκαν συνολικά 97 άτομα με εναέριες διασώσεις, επίγεια μέσα και σωστικές λέμβους, παρότι «την ώρα της μάχης παλεύουμε, δίνουμε τη μάχη με τα προβλήματα και το χρόνο. Και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η πρόγνωση για τη Δευτέρα

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 στα δυτικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αναμένονται κυρίως στα ηπειρωτικά και στην Κρήτη, ενώ τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν έως το απόγευμα στην Κρήτη και από το μεσημέρι στα δυτικά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία στην Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 20 έως 26, στη Θεσσαλία από 20 έως 34, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο από 21 έως 33, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 37, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 35, στα νησιά το Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα από 20 έως 33, στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου από 23 έως 30 και στην Κρήτη από 18 έως 31 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 24 έως 31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 24 έως 34 βαθμούς.


Ειδήσεις σήμερα

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ «ξύπνησε» τη Βέροια

Πανδημία στην Τουρκία: 15 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - 5.844 συνολικά οι νεκροί

Σε επιφυλακή όλη νύχτα το πολεμικό ναυτικό, παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις των Τούρκων

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης