Ισραήλ: Στα χρώματα του Λιβάνου φωτίστηκε το δημαρχείο του Τελ Αβίβ

Ισραήλ: Στα χρώματα του Λιβάνου φωτίστηκε το δημαρχείο του Τελ Αβίβ

Σπάνια ένδειξη αλληλεγγύης του Ισραήλ προς τη Βηρυτό - Αντιδράσεις από πολιτικούς

Israel
Το δημαρχείο του Τελ-Αβίβ φωτίστηκε απόψε με τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου, σε μια σπάνια ένδειξη αλληλεγγύης του Ισραήλ προς τη Βηρυτό, μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της πόλης, το απόγευμα της Τρίτης.

Τεχνικά, το Ισραήλ είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με τον Λίβανο εδώ και δεκαετίες. Η σιιτική, ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, θεωρείται από το Ισραήλ η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζεται στα βόρεια σύνορά του. Οι δύο πλευρές ενεπλάκησαν το 2006 σε έναν πόλεμο διάρκειας 34 ημερών ενώ πρόσφατα οι ισραηλινές αρχές είπαν ότι απέτρεψαν μια "τρομοκρατική" επίθεση και άνοιξαν πυρ εναντίον ενόπλων που πέρασαν τα σύνορα των δύο χωρών.

Υποστηρίζοντας ότι «η ανθρωπιά προηγείται των συγκρούσεων», ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, διέταξε να φωτιστεί το δημαρχείο, που βρίσκεται στην Πλατεία Ράμπιν, με τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου. «Η καρδιά μας είναι με τον λιβανέζικο λαό μετά από αυτήν τη φριχτή τραγωδία», έγραψε στο Twitter.

Καθώς έπεφτε το σκοτάδι, τα παράθυρα στην πρόσοψη του πολυώροφου κτιρίου φωτίστηκαν σχηματίζονταν τη σημαία του Λιβάνου: δύο οριζόντιες, κόκκινες λωρίδες που περιβάλλουν μια πλατύτερη λευκή, με ένα μεγάλο, πράσινο κέδρο (το σύμβολο του Λιβάνου) στο κέντρο.

Η απόφαση του δημάρχου επικρίθηκε από ορισμένους Ισραηλινούς, όπως από τον υπουργό Ραφαέλ Πέρετζ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι είναι «σαν να υψώνεις τη σημαία του εχθρού στην καρδιά του Τελ Αβίβ».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η χώρα του προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο μετά την έκρηξη στο λιμάνι, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 135 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 5.000. Ο Λίβανος δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτό το «άνοιγμα», ανέφερε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε, με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, να οργανώσει και να λειτουργήσει νοσοκομεία εκστρατείας εντός των δικών του συνόρων και να δεχτεί τραυματίες από τον Λίβανο.

Κλείσιμο
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε ημέρα πένθους τη σημερινή και διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Λίβανο.


Ειδήσεις σήμερα

Έκρηξη στη Βηρυτό: Είχαν προειδοποιήσει ότι αν δεν μετακινηθεί το νιτρικό αμμώνιο «θα ανατινάξει όλη την πόλη»

Βηρυτός: Δύο εικόνες από δορυφόρο δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής

Έκρηξη στη Βηρυτό: Αυξάνονται νεκροί και τραυματίες - Αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις για το νιτρικό αμμώνιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης