Νέες καταθέσεις-σοκ για το Μάτι: Ουδείς μας ζήτησε βοήθεια λένε πρώην και νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Νέες καταθέσεις-σοκ για το Μάτι: Ουδείς μας ζήτησε βοήθεια λένε πρώην και νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Στο «μικροσκόπιο» του ανακριτή και πρόσωπα που δεν κατηγορούνται

mati_20
Διαστάσεις παγόβουνου προσλαμβάνουν πλέον τα νέα στοιχεία και οι μαρτυρικές καταθέσεις που έχει στα χέρια του ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθηνών Αθανάσιος Μαρνέρης, για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική τον Ιούλιο του 2018 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 102 συνάνθρωποι μας.

Σύμφωνα με αυτά τα νέα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ακράδαντα ότι την τραγική εκείνη μαύρη ημέρα τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, αλλά και τα θαλάσσια διασωστικά μέσα, είτε δεν αξιοποιήθηκαν έγκαιρα είτε δεν αξιοποιήθηκαν καθόλου.

Στα νέα αυτά στοιχεία στηρίχθηκε ο κ. Μερνέρης και ζήτησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες να αναβαθμιστούν τα αδικήματα σε βάρος των 20 κατηγορουμένων από πλημμελήματα σε κακουργήματα.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρώτο αίτημα του κ. Μερνέρη για αναβάθμιση των κατηγοριών σε βάρος των 20 κατηγορουμένων δεν έγινε δεκτό από τον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, με το επιχείρημα ότι δεν στοιχειοθετείται από τα νέα στοιχεία ο ενδεχόμενος δόλος των 20, όπως απαιτεί η ποινική νομοθεσία, προκειμένου να αναβαθμιστούν τα αδικήματα.

Στα έγγραφα αυτά και στις μαρτυρικές καταθέσεις στηρίζει ο κ. Μαρνέρης το νέο, δεύτερο κατά σειρά, αίτημά του για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος ηγετικών στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής γραμματείας Πολίτικής Προστασίας άλλα και άλλων προσώπων που κατείχα τότε ηγετικές θέσεις.

ΓΕΕΘΑ: Δεν μας ζητήθηκε να σταλούν εναέρια μέσα από το ΕΣΚΕ

Άκρος σημαντικές είναι οι πρόσφατες καταθέσεις -οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την υποβολή του νέου αιτήματος από την πλευρά του ανακριτή- του πρώην και νυν αρχηγού ΓΕΕθΑ Ευάγγελου Αποστολάκη και Κωνσταντίνου Φλώρου οι οποίοι κλήθηκαν και εξετάστηκαν ως μάρτυρες μετά τις αποκαλύψεις του δικαστικού πραγματογνώμονα του ΠΣ Δημήτρη Λιότσιου.

Παρένθεση: Ο τελευταίος έχει καταθέσει, αλλά έχει υποβάλλει και μηνυτήρια αναφορά, σύμφωνα με την οποία εκβιάστηκε και απειλήθηκε από τότε αρχηγό του ΠΣ Βασίλη Ματθαιόπουλο να συντάξει «λευκό» πόρισμα για την επίμαχη πύρινη λαίλαπα, με το οποίο να μη καταλογίζει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, στην ηγεσία του ΠΣ, κ.λπ.

Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί στις καταθέσεις του τόνισαν, ότι δεν τους ζητήθηκε την κρίσιμη ώρα να στείλουν εναέρια μέσα από το ΕΣΚΕ, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Μάλιστα έκαναν σαφές ότι με δική τους πρωτοβουλία έστειλαν τα σωστικά μέσα, τα οποία πήγαν στη θαλάσσια περιοχή για να περισυλλέξουν τον κόσμο που βρισκόταν ήδη στη θάλασσα με μεγάλη καθυστέρηση.

Κλείσιμο
Σύμφωνα, με έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία από το 4ο Τάγμα στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας υπήρχαν διαθέσιμα την μέρα της φονικής πυρκαγιάς 5 ελικόπτερα τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν εγκαίρως για την κατάσβεση της φωτιάς που αρχικά κατέκαιε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Νταού Πεντέλης, από όπου ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά.

Ακόμη, ο ανακριτής μετά από έρευνες των τελευταίων ημερών έχει συλλέξει συνομιλίες από τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, ενώ έχει και άλλα στοιχεία από τις συνολικά 8 εφόδους που έχει ήδη πραγματοποιήσει.

Τέλος, γι αύριο έχει κληθεί σε απολογία στον ανακριτή ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ειδήσεις σήμερα:


Κύπρος: Νεκροί πέντε Τούρκοι στρατιώτες καθ΄οδόν για τα κατεχόμενα

ΑΕΚ: Κοντά σε συμφωνία με Σέλτικ για Μπάρκα!

Παρέμβαση Χούμπελ υπέρ Super League και κατά της ΕΠΟ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης