Κορωνοϊός: Διάσπαρτος σε 10 περιοχές - Οι τρεις λόγοι ανησυχίας για την Αττική

Κορωνοϊός: Διάσπαρτος σε 10 περιοχές - Οι τρεις λόγοι ανησυχίας για την Αττική

Από την αρχή του Ιουλίου η Αττική μετρά 95 εγχώρια κρούσματα - Αυξάνεται ο αριθμός των «ορφανών» εγχώριων κρουσμάτων - Σε ισχύ από τα μεσάνυχτα πιο αυστηρά μέτρα για την είσοδο στη χώρα απο τα χερσαία σύνορα

Κορωνοϊός: Διάσπαρτος σε 10 περιοχές - Οι τρεις λόγοι ανησυχίας για την Αττική
Τη δυναμική, γεμάτη ανατροπές, πορεία του κορωνοϊού αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σχετικά με την εικόνα των κρουσμάτων λοίμωξης Covid-19 στη χώρα μας. Χθες όπως και προχθές ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων ήταν μονοψήφιος, ενώ τα εγχώρια κρούσματα δεκάδες και διάσπαρτα σε δέκα διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες ανά τη χώρα. Σε κάποιες, μάλιστα, τα κρούσματα είναι τα πρώτα που καταγράφηκαν κατά την περίοδο από την άρση των περιοριστικών μέτρων και μετά, από τον περασμένο Μάιο.

Παράλληλα, στο προσκήνιο βρέθηκε η Αττική, έχοντας καταγράψει αφενός τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών ημερησίως (17) από την άρση των μέτρων και μετά, αφετέρου ανησυχητικά ανοδική πορεία μέσα στον Ιούλιο σε κρούσματα και ειδικά σε «ορφανά» κρούσματα κορωνοϊού. Από την αρχή του Ιουλίου η Αττική μετρά 95 εγχώρια κρούσματα.

Στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού της Αττικής νοσηλεύονταν μέχρι και χθες 32 ασθενείς, γεγονός που δείχνει ότι στην κοινότητα υπάρχουν πολλαπλάσια κρούσματα με ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Από αυτούς, οι 7 είναι διασωληνωμένοι.

Η Αττική βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο μικροσκόπιο των ειδικών, οι οποίοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού στο λεκανοπέδιο. Κι αυτό διότι, στην Αττική απαντώνται τρεις παράγοντες κινδύνου που δεν εντοπίζονται σε άλλη περιοχή της χώρας.

Ειδικότερα, στο λεκανοπέδιο υπάρχουν πυκνοκατοικημένοι δήμοι, γίνονται μεγάλες συναθροίσεις και με μεγάλη συχνότητα και υπάρχει μεγάλος αριθμός τουριστών, κυρίως διερχομένων από την πρωτεύουσα πριν μεταβούν στους τελικούς προορισμούς. Οι συνθήκες για τη μετάδοση του κορωνοϊού είναι... καλές ιδίως σε σύγκριση με αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας μας. Και δυστυχώς η χαλαρή ή και ανύπαρκτη τήρηση των κανόνων προφύλαξης, απόστασης, υγιεινής από τους πολίτες κάνουν τις συνθήκες μετάδοσης εξαιρετικές.

Όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, τα εισαγόμενα κρούσματα έχουν το «θετικό» ότι έχουν ταυτότητα, είναι γνωστά, μπορούν να απομονωθούν και να ιχνηλατηθούν. Αντίθετα, τα εγχώρια που είναι όλο και περισσότερα «ορφανά» μοιάζουν με κινούμενες «βόμβες» μέσα στα αστικά κέντρα, καθώς εντοπίζονται έχοντας κάνει μια τυφλή πορεία και προκαλέσει άγνωστο αριθμό μολύνσεων.

Η «κυκλοφορία» του κορωνοϊού στη χώρα

Η κυκλοφορία του κορωνοϊού φαίνεται ότι γίνεται με σταθερή ταχύτητα σε μεγάλο μέρος της επικράτειας, και ζητούμενο πια για τους αρμόδιους είναι να μη δημιουργηθούν εστίες στις περιοχές όπου κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός.

Μια μικρή εστία φαίνεται ότι υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, η οποία χθες έδωσε 4 κρούσματα. Συνολικά, στην περιοχή έχουν καταγραφεί περίπου 50 κρούσματα. Στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού της πόλης νοσηλεύονται 14 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Στον χάρτη με τις μολυσματικές περιοχές μπήκαν εχθές η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, το Ηράκλειο, η Κόρινθος, η Πέλλα, η Σάμος καταγράφοντας από 1 περιστατικό λοίμωξης η κάθε μία. Άλλα 2 κρούσματα αναφέρθηκαν από την Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης και 2 από την Περιφερειακή ενότητα Λάρισας. Υπενθυμίζεται ότι στην Ξάνθη ο κορωνοϊός έχει εγκατασταθεί από τις αρχές Ιουνίου.

Κλείσιμο
Συνολικά, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 80 ασθενείς, εκ των οποίων οι 12 διασωληνωμένοι. Ωστόσο, εκατοντάδες ασθενείς εξακολουθούν να έχουν ενεργή λοίμωξη και να αναρρώνουν κατ΄οίκον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, παραμένουν ενεργά 435 περιστατικά λοίμωξης Covid-19.

Πιο αυστηρά τα μέτρα στα χερσαία σύνορα

Υπενθυμίζεται ότι απο τα μεσάνυχτα έχουν τεθεί σε ισχύ πιο αυστηρά μέτρα στις χερσαίες εισόδους. Συγκεκριμένα: 

1ον. Πέραν των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί και ισχύουν για την είσοδο από τον Προμαχώνα, από τα μεσάνυχτα και έως την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, η είσοδος στην Ελληνική Επικράτεια για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων.

2ον. Οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το PassengerLocatorForm(PLF) στην σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης, στην ίδια διεύθυνση. 

3ον. Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της Ελληνικής Επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι απάντησε η Dua Lipa για τη φωτογραφία με τη «Μεγάλη Αλβανία»

Σκληρή παραδοχή Τραμπ: «Τα πράγματα με τον κορωνοϊό θα χειροτερεύσουν... πριν αρχίσουν να βελτιώνονται»

Μενέλαος Πάγκαλος: Ένας «Sir» από την Χίο πίσω από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης