«Ευχαριστώ» με… γκράφιτι σε γιατρούς-νοσηλευτές του ΑΧΕΠΑ

«Ευχαριστώ» με… γκράφιτι σε γιατρούς-νοσηλευτές του ΑΧΕΠΑ

Oι γκραφιτάδες που δίνουν χρώμα στα νοσοκομεία θα ζωγραφίσουν για το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ

axepa
Αποφάσισαν να δώσουν χρώμα στα νοσοκομεία θέλοντας να πουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο «ευχαριστώ» στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που ήταν στην πρώτη γραμμή την περίοδο του κορωνοϊού.

Οι καλλιτέχνες της Urbanact ξεκινούν σήμερα τις εργασίες για να δημιουργήσουν μια μεγάλη τοιχογραφία που θα «στολίσει» το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό και θα είναι αφιερωμένη στο προσωπικού του ΑΧΕΠΑ.

Η προετοιμασία για το γκράφιτι κράτησε 4 μήνες και θα υλοποιηθεί σε μια βδομάδα μέχρι και τις 24 Ιουλίου. Την εν λόγω τοιχογραφία, η οποία θα απεικονίζει γιατρούς και νοσηλευτές με μάσκες, θα δημιουργήσει ο καλλιτέχνης Same84, ο οποίος έχει υλοποιήσει εκατοντάδες τοιχογραφίες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό του στυλ.

urbanact_axepa_2020_low_1_copy
urbanact_15


«Η ομάδα μας λαμβάνει κατά καιρούς προσκλήσεις για υλοποίηση τοιχογραφιών σε χώρους νοσοκομείων είτε από τις διοικήσεις είτε από προϊστάμενες–ους κλινικών είτε από συλλόγους και ήδη έχουμε ολοκληρώσει έργα όπως στο ΑΧΕΠΑ με το σύλλογο Νεφροπαθών για την δωρεά οργάνων, στο Τζάνειο με την πρωτοβουλία των Okanytimemarkets με τοιχογραφίες σε εσωτερικούς χώρους, στο Ιπποκράτειο, στο Παίδων Αγια Σοφία κ.α. Με αφορμή τον covid-19 αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα στα Νοσοκομεία το «Χρώμα Στα Νοσοκομεία» κατα αναλογία του προγράμματος που υλοποιούμε σε ένα άλλο δημόσιο χωρο από το 2005, αυτόν της εκπαίδευσης, το «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια». Θα αφορά εξωτερικές και εσωτερικές τοιχογραφίες με συνεργασία πάντα των διοικήσεων και του προσωπικού και τη στήριξη χορηγών, εταιρειών κ.α», αναφέρει στο Thestival o Συντονιστής προγραμμάτων της Urbanact, Κυριάκος Ιωσηφίδης.

Κλείσιμο
urbanact_29
urbanthes1


H Urbanact αποτελείται από μια ομάδα καλλιτεχνών από τον Βόλο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στην ομάδα συμμετέχει επίσης ένας στενός κύκλος συνεργαζόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό πάντα από το χώρο του graffiti και της street art.

THESS_AIDS_2
urbanact_31


Η ομάδα ξεκίνησε από μία παρέα ανθρώπων φιλικά προσκείμενων στην τέχνη του γκράφιτι, οι οποίοι ήταν η πρώτη φουρνιά των γκραφιτάδων στην Ελλάδα. «H ζύμωση αυτή οδήγησε σε διάφορα εγχειρήματα κάτω από το όνομα carpediem όπως φεστιβάλ, εκδόσεις, εκθέσεις, τις πρώτες δημόσιες τοιχογραφίες όπου είχαμε τον συνδυασμό των "εργαλείων" και των τεχνικών του γκράφιτι και της παραδοσιακής ζωγραφικής. Με το καιρό "περάσαμε" στις μεγάλες δημόσιες τοιχογραφίες, στην διεκδίκηση δημόσιων χώρων, στη δημιουργία αφορμών -βλέπε προγράμματα- που να εμπλέκουν πάντα καλλιτέχνες που λειτουργούν έξω από τις νόρμες και τις φόρμες της κλασικής ζωγραφικής, επίσης αφορμές για να εμπλέξουμε κοινότητες, γειτονιές, την κινητοποίηση τοπικών εταιρειών και φορέων για να στηρίζουν τις δράσεις κ.α», εξηγεί ο κ. Ιωσηφίδης.

urbanact_33
LII-5


Σήμερα, η Urbanact υλοποιεί ποικίλα προγράμματα δημόσιων τοιχογραφιών, συνεργασίες με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκθέσεις, εκδόσεις κ.α. Μερικά από αυτά είναι το "Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια ανά την Ελλάδα", το πρόγραμμα «Χρώμα Στα Νησιά», το φεστιβάλ τοιχογραφιών "CityCall", το Υπαίθριο Μουσείο Δημόσιων Τοιχογραφιών στο Βόλο, κ.α.

Η δεύτερη μεγάλη εξωτερική τοιχογραφία θα γίνει σε νοσοκομείο της Αττικής, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. Θα ακολουθήσουν νέες τοιχογραφίες στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Πηγή: thestival

Ειδήσεις σήμερα:

Θρήνος στην Αιτωλοακαρνανία: «Έσβησε» ξαφνικά στις διακοπές 12χρονο αγόρι

Ιστορική μέρα για Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Εκτοξεύτηκε στον Άρη η πρώτη διαστημική αποστολή

Ζέστη στην Αθήνα με 35άρια - Δείτε τις θερμοκρασίες σε όλες τις περιοχές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης