Ελληνική Ακτοφυλακή: Σφραγίσαμε και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας

Ελληνική Ακτοφυλακή: Σφραγίσαμε και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας

Το νέο δόγμα για την προστασία των συνόρων, η διακλαδική επιχείρηση, η δράση του Λιμενικού και ο «βρώμικος πόλεμος» της τουρκικής πλευράς  -H μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά φθάνει σε ποσοστό το 83% σε σύγκριση με το 2019

prosfiges_metanastes
Η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα με αποκορύφωμα σε αυτή τη φάση την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την προσεχή Παρασκευή σε συνδυασμό με τον επικοινωνιακό πόλεμο σε βάρος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που βρίσκεται σε εξέλιξη τ ους τελευταίους τέσσερις μήνες δημιουργούν έκρυθμες καταστάσεις στο ανατολικό Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό η άφιξη στην Ελλάδα του Φ. Λεζερί, επικεφαλής του οργανισμού Frontex στην Ελλάδα στέλνει μήνυμα ενότητας της ΕΕ όσο αφορά την υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων του ανατολικού Αιγαίου που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Το νέο δόγμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο για κλειστά σύνορα και η αύξηση της δύναμης επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων σε συνεργασία του Λιμενικού με το Πολεμικό Ναυτικό και τον στρατό ξηράς αλλά και η παρουσία του FRONTEX έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντικότατη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά που φθάνει σε ποσοστό το 83% σε σύγκριση με το 2019.

«Βαρεθήκαμε να ακούμε από την απέναντι πλευρά για το τι κάνει η Ελληνική Ακτοφυλακή και ότι οι κακοί Έλληνες κάνουν push pack τους μετανάστες και ότι οι Τούρκοι τους σώζουν.

Από την 1η Μαρτίου τα επίσημα χείλη της τουρκικής κυβέρνησης ακούσαμε όλοι ότι άνοιξαν τα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα ου είναι και ευρωπαϊκά σύνορα συνάμα. και ότι οι μετανάστες θα μπορούν να περνάνε στην Ευρώπη.

Τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ήταν άμεσα. Οι οδηγίες που δόθηκαν στα σώματα ασφαλείας όσο και στον στρατό ξηράς ήταν “σφραγίζουμε τα σύνορα της χώρας” με κάθε τρόπο.” είναι τα λόγια αξιωματικών του Λιμενικού στο protothema.gr:

“Το θαλάσσιο πεδίο έχει ιδιαιτερότητες περισσότερες δυσχέρειες από ό,τι τα χερσαία σύνορα.

Κλείσιμο
Τα 18.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και τα 100δες νησιά ιδιαίτερα του ανατολικού Αιγαίου επιτηρούνται 24/7. Οι πρώτες ενέργειες που έγιναν ήταν οι εξής:

-Άμεση ενίσχυση με 20 επιπλέον σκάφη και 200 στελέχη του Λιμενικού σε όλη της θαλάσσια περιοχή του ανατολικού Αιγαίου, από την Αλεξανδρούπολη έως το Καστελόριζο.

Ο σταδιακός τρόπος ενίσχυσης έφθασε στα μέσα Μαρτίου να απαριθμεί συνολικά πάνω από 65 σκάφη του Λιμενικού και περισσότερα από 2.500 στελέχη που απασχολούνται αποκλειστικά με θέματα επιτήρησης και φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων. Και επειδή τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, ζητήθηκε και η συνδρομή της ΕΕ μέσω του οργανισμού FRONTEX.

Ο Οργανισμός έστειλε στην Ελλάδα επιχειρησιακά κοινοτικά μέσα. Μέχρι σήμερα έχουν έρθει 20 συνολικά πλωτά, χερσαία και εναέρια και συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια φύλαξης των συνόρων”.

Στο νέο δόγμα που εφαρμόζει η Ελλάδα στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της κομβικής σημασίας είναι η διακλαδική συνεργασία.

“Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει και η διακλαδικότητα από την πρώτη στιγμή. Τόσο ο στρατός ξηράς όσο και το πολεμικό ναυτικό συνέδραμαν στην προσπάθεια υπό το νέο δόγμα της ενισχυμένης επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων”.

Ο τρόπος της επιτήρησης είναι σαφέστατος και συγκεκριμένος. Περιπολίες πλέον επάνω στην οριογραμμή χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να επιτευχθεί ο έγκαιρος εντοπισμός των λέμβων που μεταφέρουν μετανάστες και βρίσκονται εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

“Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ο εντοπισμός τους γίνεται ακόμη και την ώρα που οι μετανάστες βρίσκονται στις τουρκικές ακτές πριν ακόμη επιβιβαστούν στις λέμβους” τονίζουν οι Λιμενικοί και συνεχίζουν:

“Από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του νέου δόγματος φάνηκε ότι αιφνιδιάστηκαν οι τουρκικές αρχές οι οποίες δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση από την Ελλάδα.

Οι συνεχείς αναχαιτίσεις και οι έγκαιροι εντοπισμοί σκαφών σε όλο το ευρύτερο θαλάσσιο πεδίο του ανατολικού Αιγαίου είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση των αποβιβασθέντων μεταναστών σε ελληνικά νησιά.

Οι τουρκικές ακταιωροί αρχικώς έχουν αναλάβει πλέον τον ρόλο να περισυνελέγουν τις λέμβους με τους μετανάστες. Μετά τα μέσα Μαρτίου η συμπεριφορά της τουρκικής ακτοφυλακής άλλαξε άρδην.

Έχοντας χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι στα θαλάσσιο πεδίο ανέλαβαν πλέον ανεπίσημα τον ρόλο του διακινητή και άρχισαν να συνοδεύουν τα σκάφη με τους μετανάστες διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα στην Τουρκία”.


Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής επισημαίνουν στο protothema.gr τον επικοινωνιακό πόλεμο που δέχονται από την τις τουρκικές αρχές:

“Δεχόμαστε ένα βρώμικο επικοινωνιακό πόλεμο στον οποίο χρησιμοποιείται το επίσημο site της τουρκικής ακτοφυλακής και από ΜΚΟ που έχουν πληγεί τον τελευταίο χρονικό διάστημα από τη συνεχή αποτρεπτική δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Χρησιμοποιούν ψευδή στοιχεία, φωτογραφίες καθώς και οπτικό -ακουστικό υλικό με σκοπό να κατηγορήσουν την Ελληνική Ακτοφυλακή ότι εφαρμόζει παράνομες διαδικασίες. Δεν γίνεται καμία νύξη ότι στα 100άδες αυτά περιστατικά που έχει επιληφθεί η Ελληνική Ακτοφυλακή και αφορούν χιλιάδες μετανάστες δεν υπάρχει ανθρώπινη απώλεια”.

Κάνουν δε ειδική αναφορά στους μετανάστες με κορωνοϊό:

“Τα σύνορα έκλεισαν και δεχόμαστε υβριδική απειλή. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών έχουν κορωνοϊό. Έχουμε τέτοια δείγματα'.

Στις επιχειρήσεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής οι Τούρκοι είναι παρόντες και παρακολουθούν.

“Πριν τον Μάρτιο συνεργάζονταν και μέσα σε 30 λεπτά για να επιλαμβάνονταν των περιστατικών ως οφείλουν βάσει και της συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ. Τώρα μπορεί να περάσουν και 26 ώρες για να οδηγήσουν τους μετανάστες που βρίσκονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα πίσω στις ακτές” λένε στελέχη του ΛΣ:

Οι Λιμενικοί παραμένουν στο σημείο μέχρι αποτρέποντας την είσοδο των σκαφών με τους μετανάστες μέχρι να επιληφθούν οι Τούρκοι.

Εφόσον απαιτηθεί από τις καταστάσεις η Ελληνική Ακτοφυλακή θα έχει ακόμη πιο ενεργό ρόλο μαζί και το ΠΝ που τώρα έχει 5-6 πλοία και αν χρειαστεί θα φθάσουν και τα 15”.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου -Ιουλίου 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό του 2019:

-Ως προς τον αριθμό των περιστατικών η μείωση εφέτος αγγίζει το 84,71%. Τ ο 2019 ήταν 582 το 2020 89

- Ως προς το πλήθος των ατόμων η μείωση αγγίζει το 83,05%. Το 2019 ήταν 16.271 και το 2020 2.758.

- Ως προς τα περιστατικά αποτροπών η αύξηση αγγίζει το 75,53% το 2019 ήταν 94 και το 2020 165.

-Ως προς τα απετραπέντα άτομα η αύξηση αγγίζει το 68,12%. Το 2019 ήταν 3.247 και το 2020 5.459.

Ανάλυση του 2020 ανά μήνα:

-Ιανουάριος: 100 περιστατικά με 3.242 άτομα

- Φεβρουάριος 65 περιστατικά με 2.089 με 2.089 άτομα

-Μάρτιος 64 περιστατικά με 2.114 άτομα

-Απρίλιος ένα περιστατικό με 39άτομα

-Μάιος επτά περιστατικά με 228 άτομα

- Ιούνιος 12 περιστατικά με 267 άτομα

-Ιούλιος έως τώρα επτά περιστατικά με 200 άτομα.

O FRONTEX συμμετέχει με εννέα πλωτά μέσα, τέσσερα εναρεία και επτά χερσαία με θερμική κάμερα


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στο Μάτι: Το ηχητικό ντοκουμέντο της συγκάλυψης

Φορολογικές δηλώσεις: Αλλάζουν τα εκκαθαριστικά του φόρου στο Taxisnet

«Θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε»: Σοκ από την απόπειρα συγκάλυψης της τραγωδίας στο Μάτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης