Υπόθεση Novartis: Η επόμενη ημέρα για την «τύχη» και τον πειθαρχικό έλεγχο της Τουλουπάκη

Υπόθεση Novartis: Η επόμενη ημέρα για την «τύχη» και τον πειθαρχικό έλεγχο της Τουλουπάκη

Η κυρία Τουλουπάκη βαρύνεται με τα ποινικά αδικήματα της κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) και τα πλημμελήματα, μεταξύ άλλων, της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση και της ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση

NOVARTIS-TOULOUPAKH-ARTHROU_2
Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για ένα κακούργημα και τέσσερα πλημμελήματα θα γνωστοποιηθεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελο Ιωαννίδη, στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου, στον προϊστάμενο της επιθεώρησης των δικαστηρίων και δικαστών Γεώργιο Χοιμέ, στον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Μωραιτάκη.

Η κυρία Τουλουπάκη βαρύνεται με τα ποινικά αδικήματα της κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) και τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση, της παραβίαση δικαστικού απορρήτου και της παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων

Τώρα, σε περίπτωση κατά την οποία η κυρία Τουλουπάκη από μόνη της δεν δηλώσει αποχή από τα καθήκοντά της ή άλλως δεν παραιτηθεί από το εισαγγελικό σώμα, μετά την σε βάρος της ποινική δίωξη, τότε ο κ. Τσιάρας πρέπει να στείλει σχετικό ερώτημα στο 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για να τεθεί σε προσωρινή αργία η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, μέχρι την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.

Το ΑΔΣ είναι το αρμόδιο όργανο το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο για το θέμα της αργίας ή μη της κυρίας Τουλουπάκη.

Εάν η κυρία Τουλουπάκη δηλώσει από μόνη της απόχη από τα καθήκοντά της, όπως είναι εύλογο δεν θα πρέπει να κινηθεί καμία άλλη διαδικασία ως προς το σκέλος της παραίτησης της.

Απλά ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει την δυνατότητα να αρνηθεί την παραίτησή της λόγω της σε βάρος της άσκησης ποινικής δίωξης και να στείλει σχετικό ερώτημα στο ΑΔΣ.

Πειθαρχική διαδικασία

Κλείσιμο
Παράλληλα, όμως θα ξεκινήσει και η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη, η οποία είναι χρονοβόρος.

Δικαίωμα πειθαρχικού ελέγχου έχουν εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης, η κυρία Αλειφεροπούλου, ο κ. Πλιώτας και ο κ. Χοιμές.

Είθισται, η πειθαρχική διαδικασία να ασκείται αυτεπάγγελτα από στον προϊστάμενο της επιθεώρησης δικαστών, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κ. Χοιμές, χωρίς ωστόσο να εμποδίζεται η άσκηση πειθαρχικού ελέγχου από τους έχοντας εν προκειμένω δικαίωμα να την ασκήσουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτογραφίες: Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο - Εκκενώνονται προληπτικά τέσσερις οικισμοί και κατασκήνωση

ΕΛΑΣ: Οι συλληφθέντες από την ΑΣΟΕΕ επιτέθηκαν με μολότοφ και καδρόνια - Δείτε φωτογραφίες

Ουκρανή παρουσιάστρια έχασε το δόντι της σε ζωντανή μετάδοση - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης