Ουρές στον Προμαχώνα με τουρίστες του Σαββατοκύριακου - Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Ουρές στον Προμαχώνα με τουρίστες του Σαββατοκύριακου - Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Εκατοντάδες είναι οι τουρίστες που καταφθάνουν από τις γειτονικές χώρες - Kλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους

promaxonas-oures
Ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων σχηματίστηκαν κατά τις πρωινές ώρες στα σύνορα στον Προμαχώνα, με εκατοντάδες τουρίστες να καταφθάνουν από τις γειτονικές χώρες.

Ουρές στα σύνορα Προμαχώνα

Ο μέσος όρος αναμονής για να εισέλθει κάποιος στην ελληνική επικράτεια, είναι τα 50-60 λεπτά, ενώ κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν εντατικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό σε όσους καταφθάνουν.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε τουρίστες στον Προμαχώνα

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr οι τουρίστες που έχουν κάνει ήδη το μοριακό τεστ στη χώρα τους και είναι αρνητικό, εισέρχονται στη χώρα χωρίς να υποβληθούν στον αντίστοιχο έλεγχο.

Επιπλέον, όλοι διαθέτουν τον ειδικό QR code που δείχνει από ποια περιοχή έρχονται. Ανάλογα με την επικινδυνότητα της περιοχής και τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί, οι έλεγχοι αυξάνονται.

Η κίνηση αυτή τη στιγμή στο σημείο πραγματοποιείται με πιο ομαλούς ρυθμούς.

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Τα 196 εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού -σε σύνολο 326- που έχουν καταγραφεί από την 1η Ιουλίου μέχρι χθες στην Ελλάδα, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίστηκαν σε ελέγχους στις πύλες εισόδου και κυρίως στον Προμαχώνα, ήταν σήμα κινδύνου που δυνάμωνε όλο και περισσότερο. Οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές έβλεπαν ημέρα με την ημέρα την αύξηση των κρουσμάτων και αντέδρασαν προκειμένου να διακόψουν σε πρώτη φάση την εισροή τουριστών θετικών στον κορωνοϊό από τις "κόκκινες" επιδημιολογικά βαλκανικές χώρες, ιδίως από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία. Έτσι, μετά την απόφαση την περασμένη Δευτέρα να κλείσουν οι τουριστικοί δίαυλοι μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας, χθες ελήφθη η απόφαση η είσοδος των τουριστών από τη χερσαία πύλη του Προμαχώνα να γίνεται εφεξής μόνο εφόσον επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοιό διενεργηθέν τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι τους.

Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως το μέτρο, που θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη Τρίτη, θα ανακόψει τον ρυθμό εισαγωγής κρουσμάτων στη χώρα, ενώ δε αποκλείεται σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης να επεκταθεί και στα αεροδρόμια, με τους επιβάτες πτήσεων να χρειάζεται να επιδεικνύουν το αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό προκειμένου να μπουν στη χώρα.

Ωστόσο, 
κρίσιμο είναι το επόμενο 48ωρο και όσον αφορά στο δεύτερο μέτωπο, εντός της χώρας, με τη διασπορά των κρουσμάτων. Εκτός από τα εισαγόμενα περιστατικά της λοίμωξης Covid-19, αύξηση παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα και στα εγχώρια. Από τα 326 περιστατικά κορωνοϊού, τα 131 είναι εγχώρια. Τα περισσότερα εντοπίζονται στη Θράκη, με την Ξάνθη να κρατά τα αρνητικά πρωτεία στα θετικά κρούσματα του ιού. Συρροές κρουσμάτων εντοπίζονται και στην Καστορρια και στη Λάρισα.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η όποια διασπορά παρατηρείται συσχετίζεται άμεσα με τη χαλαρότητα στη συμπεριφορά των πολιτών αναφορικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, το θέμα απασχόλησε και την κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο, κ. Στέλιο Πέτσα να προαναγγέλλει εντατικούς ελέγχους, πάνω από 300, το επόμενο 48ωρο σε όλους τους χώρους όπου ισχύουν υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στον χάρτη της χώρας με τις περιοχές που καταγράφουν κρούσματα κορωνοϊού προστίθενται συνεχώς νέες. Ενδεικτικά, αναφέρονται τουριστικοί προορισμοί όπως η Θάσος, η Κέρκυρα, η Εύβοια (Αιδηψός), η Κάρπαθος, η Σύρος, η Χαλκιδική. Η γεωγραφική κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων έδειξε επισης ότι συνεχίζεται η αργή αποδρομή στην Ξάνθη ενώ κρούσματα δηλώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και Ημαθίας.

Ωστόσο, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η αιφνίδια και "δυναμική" είσοδος στον χάρτη της επιδημίας των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, της Αττικής και της Θεσσσαλονίκης. Το τελευταίο διήμερο καταγράφεται μια ξαφνική αύξηση στα περιστατικά που διαπιστώνονται στις δύο περιοχές. Χθες, καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα στην Αττική και οκτώ στη Θεσσαλονίκη, ενώ την αμέσως προηγούμενη ημέρα είχαν δηλωθεί επτά και έξι περιστατικά κορωνοιού αντιστοίχως. Συμφωνα με πληροφορίες, κάποια εξ αυτών θεωρούνται "ορφανά" κρούσματα, δηλαδήμε άγνωστη πηγής μετάδοσης γεγονός που αποδυναμώνει την ιχνηλάτηση και αυξάνει τον κίνδυνο πλήθος άγνωστων στις υγειονομικές αρχές κρουσμάτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Λάρισα: Κλοπή αποκάλυψε αρχαία, ρευματοκλοπές και λαθραίο καπνό

Εύβοια: Φωτιά κοντά στην Κάρυστο - Στον οικισμό Ραπταίοι

Χαλκιδική: Εξουδετερώθηκε βόμβα σε ΑΤΜ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης