Κορωνοϊός - Κύπρος: Χαλαρώνουν κι άλλο τα περιοριστικά μέτρα

Κορωνοϊός - Κύπρος: Χαλαρώνουν κι άλλο τα περιοριστικά μέτρα

Η καθημερινή καταγραφή ελάχιστων ή μηδενικών κρουσμάτων στην Κύπρο, επιτρέπει περαιτέρω χαλάρωση

kypros_korwnoios_krous
Η Κύπρος συνεχίζει να καταγράφει καθημερινώς λίγα έως μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού, και η κατάσταση επιτρέπει την περαιρω χαλάρωση των μέτρων, χωρίς ωστόσο να απαοκλείεται η επαναφορά κάποιων σε περίπτωση που η εικόνα ανατραπεί.

Το Κυπριακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως από τις 12 Ιουλίου ισχύουν νέοι κανονισμοί:

Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες και/ή δημόσιους χώρους

Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να παρευρίσκονται σε κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες και/ή δημόσιους χώρους, αυξάνεται από 150 σε 250 άτομα για εξωτερικούς χώρους και από 75 σε 100 άτομα για εσωτερικούς χώρους. Διευκρινίζεται ότι δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη μαζική συνάθροιση και στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο. Στην περίπτωση που οι κοινωνικές συναθροίσεις πραγματοποιούνται σε οικίες, στον μέγιστο αριθμό περιλαμβάνονται και οι μόνιμα διαμένοντες. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μέγιστος αριθμός ατόμων για εξυπηρέτηση σε χώρους εστίασης

Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται σε χώρους εστίασης, αυξάνεται σε 250 άτομα για εξωτερικούς χώρους. Σε ό,τι δε αφορά τους εσωτερικούς χώρους, ο μέγιστος αριθμός ατόμων παραμένει στα 100 πρόσωπα.

Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού.

Το μέτρο αφορά:

- Εστιατόρια
Κλείσιμο
- Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
- Ταβέρνες
- Καφετέριες
- Πιτσαρίες
- Μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ
- Καφενεία
- Κυλικεία ή/και χώρους εστίασης σχολείων, αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κτλ.

Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα. Εάν στις πιο πάνω επιχειρήσεις λειτουργούν μπαρ, απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτά και η χρησιμοποιούνται μόνο για την προπαρασκευή φαγητών και ποτών από το προσωπικό του υποστατικού.

Διοργάνωση γάμων και βαφτίσεων

Από τις 22 Αυγούστου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων (φυσική παρουσία σε δείπνο) που μπορούν να παρευρεθούν σε γάμους ή βαφτίσεις, ορίστηκε στα 350 άτομα.

Διευκρινίζεται ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα διενεργείται ο χαιρετισμός και επεξηγήσεις για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται, θα καθοριστούν στο σχετικό Πρωτόκολλο που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Διοργάνωση συναυλιών, φεστιβάλ, πανηγυριών

Σύμφωνα με τις συστάσεις που εκδίδουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ECDC, εκδηλώσεις, όπως είναι οι συναυλίες, τα φεστιβάλ, τα πανηγύρια, κτλ, ενέχουν αυξημένο κίνδυνο για τη διασπορά του ιού και η απόφαση για άρση των περιορισμών σε αυτόν τον τομέα πρέπει να ληφθεί με πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση.

Ξεκαθαρίζεται ότι, ενώ είχε εξαγγελθεί ότι η διοργάνωση συναυλιών, φεστιβάλ, πανηγυριών, κτλ, θα εξεταστεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου, δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση ως προς το πότε θα επιτραπεί η διενέργεια τέτοιων εκδηλώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, προτρέπονται οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διοργάνωσης συναυλιών/φεστιβάλ/πανηγυριών να μην προβαίνουν σε προγραμματισμό εκδηλώσεων μετά την 1η Σεπτεμβρίου, εν αναμονή της τελικής απόφασης που θα ληφθεί από την Κυβέρνηση, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που ζητήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρόν στάδιο η διοργάνωση και η διεξαγωγή συναυλιών επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε υπαίθρια αμφιθέατρα και όχι σε οποιονδήποτε άλλο υπαίθριο χώρο (π.χ. γήπεδα), και νοουμένου ότι τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες.

Ειδήσεις σήμερα:

Στην «πράσινη» λίστα του Βελγίου μπήκε η Ελλάδα

Στουρνάρας: «Το κράτος αδυνατεί να αναγνωρίσει την ιδιωτική ασφάλιση ως μέσο προστασίας από οικονομικές επιπτώσεις»

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ: Πιστώνονται €157 εκατ. σε 20.747 δικαιούχους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης