Κνωσός: Πρωτόγνωρες εικόνες στον αρχαιολογικό χώρο - Τουρίστας ούτε για... δείγμα!

Κνωσός: Πρωτόγνωρες εικόνες στον αρχαιολογικό χώρο - Τουρίστας ούτε για... δείγμα!

Η πανδημία «χτύπησε» και τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας

KNOSOS10
Την Τετάρτη, 1 Ιουλίου, άνοιξε και επίσημα η τουριστική σεζόν στην Κρήτη. Αυτό τουλάχιστον έχει καταγραφεί στα «χαρτιά», γιατί στην ουσία τουρίστας δεν υπάρχει ούτε… για δείγμα. Και αυτό φαίνεται και απ' όσα κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του cretapost από την Κνωσό, αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου.

Εκεί που κάποτε, Ιούλιο μήνα, υπήρχαν ατέλειωτες ουρές και γκρίνια για τον χρόνο αναμονής των τουριστικών γκρουπ μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, πλέον τα πάντα είναι… άδεια. Τέτοιες εικόνες είναι αποκαρδιωτικές και πρωτόγνωρες, ενώ προκαλούν απογοήτευση για την τουριστική σεζόν, που μόλις άρχισε.

KNOSOS7


KNOSOS6
Κλείσιμο


Είναι χαρακτηριστική η σύγκριση που κάνει ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, Μανόλης Παπαδάκης, για τον Ιούνιο του 2019 και τον Ιούνιο του 2020.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου έχουν γνωστοποιηθεί πέρυσι, μόνο τον Ιούνιο η Κνωσός είχε 5.000 άτομα, ενώ φέτος από τα μέσα Μαΐου που άνοιξε ξανά μέχρι και τα μέσα του Ιουνίου είχαν επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο μόλις 150 άτομα» επισήμανε σχετικά ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως η Κνωσός εδώ και χρόνια αποτελεί τον δεύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας σε επισκεψιμότητα και μάλιστα πέρυσι την είχαν επισκεφτεί περίπου 1.000.000 άτομα.

Η Κνωσός αποτελεί τον πιο δημοφιλή αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, καθώς κάθε χρόνο «ορδές» τουριστών σπεύδουν για να δουν από κοντά τον πιο αρχαίο πολιτισμό της Ευρώπης. Ωστόσο,, σήμερα κινδυνεύει να παραμείνει άδεια, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί εμποδίζουν την προσέλευση των τουριστών.

KNOSOS9
KNOSOS11


«Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στην Κνωσό επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία 80 ατόμων, με 25 άτομα το κάθε γκρουπ. Το οποίο σημαίνει ότι, αν έχουν έρθει -ας είμαστε αισιόδοξοι- τρία γκρουπ και είναι και πέντε μεμονωμένοι, ουσιαστικά ο χώρος έχει κλείσει και δεν μπαίνει κανείς. Αυτό προκαλεί τεράστια προβλήματα. Σίγουρα ξεχνάμε την επισκεψιμότητα του παρελθόντος, αλλά φαίνεται ότι και οι τουρίστες που θα έρθουν στο Ηράκλειο δεν θα επιλέξουν την Κνωσό, ενώ παράλληλα με αυτό το καθεστώς κανένα γραφείο δεν πρόκειται να πουλήσει την Κνωσό» ανέφερε σχετικά ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος την ίδια ώρα επισήμανε πως «στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό. Οι Δελφοί έχουν ταυτόχρονη παραμονή 300 άτομα και η Ολυμπία έχει 200 άτομα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης από Ελληνικό: Ο τόπος αυτός θα γίνει κυψέλη ανάπτυξης με πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας - Δείτε βίντεο

Κρούσματα κορωνοϊού: «Χαμηλές πτήσεις» στους τουρίστες - Παραμένει η «πυρκαγιά» στην Ξάνθη

Η «μαστροπός» του Επστάιν κρυβόταν μέσα στη χλιδή - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης