Ενεργοί μπαμπάδες: Η Ελλάδα αρνείται να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τη συνεπιμέλεια

Ενεργοί μπαμπάδες: Η Ελλάδα αρνείται να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τη συνεπιμέλεια

Κραυγή απόγνωσης από τους μπαμπάδες για την επιμέλεια των παιδιών – Καταγγέλλουν ότι στην Ελλάδα οι πατεράδες βρίσκονται αντιμέτωποι με νόμους και πρακτικές που μπορούν να τους αποστερήσουν τις συνεχείς σχέσεις με τα παιδιά τους

mpampades
Την καθιέρωση της κοινής επιμέλειας των δύο γονέων σε περίπτωση διαζυγίου ζητούν οι «Ενεργοί Μπαμπάδες, για τα δικαιώματα των παιδιών», που καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι «αρνείται να εναρμονιστεί με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου, εμμένοντας στο σύστημα της αποκλειστικής επιμέλειας των τέκνων, σε περίπτωση διαζυγίου».

Οι «Ενεργοί Μπαμπάδες» υπενθυμίζουν ότι από το 2015, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ψηφίσει ίσες γονικές ευθύνες απέναντι στα παιδιά και εναλλασσόμενη κατοικία.

«Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην χώρα μας, στα περισσότερα κράτη-μέλη, όπως στην Γαλλία, το Βέλγιο, την Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία έχουν παρατηρηθεί σημαντικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή! Η ισότητα και η συμμετοχή και των δυο γονέων πρέπει να διασφαλίζεται από την γέννηση του παιδιού. Η κοινή επιμέλεια σημαίνει ότι και οι δύο γονείς συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών τους, έχοντας ίσα δικαιώματα, καθήκοντα και ευθύνες! Εντούτοις, στην Ελλάδα, οι πατεράδες βρίσκονται αντιμέτωποι με νόμους και πρακτικές ή/και προκαταλήψεις, που μπορεί να οδηγήσουν στο να τους αποστερήσουν τις συνεχείς σχέσεις με τα παιδιά τους», σημειώνουν.

Τι προβλέπει το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η οργάνωση, σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει τι προβλέπει το ψήφισμα 2079 του 2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης: 

Ζητά από τα κράτη μέλη να σέβονται το δικαίωμα των πατεράδων στην κοινή επιμέλεια και να διασφαλίσουν ότι το οικογενειακό δίκαιο προβλέπει σε περίπτωση διάστασης η διαζυγίου την από κοινού άσκηση της επιμέλειας. Ο σεβασμός της οικογενειακής ζωής αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( etsNo 5) και πολλά διεθνή νομικά κείμενα. Ο χωρισμός γονέα και παιδιού έχει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στις σχέσεις τους.

Είναι πεπεισμένο ότι η κοινή επιμέλεια βοηθά να υπερνικηθούν τα στερεότυπα βάσει φύλου τα σχετικά με ρόλους στο πλαίσιο της οικογένειας και αυτό αντανακλά στις κοινωνιολογικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν εδώ και μισό αιώνα στο χώρο οργάνωσης της οικογένειας.

Καλεί, για όλους τους ανωτέρω λόγους, τα κράτη-μέλη να υπογράψουν ή να κυρώσουν την σύμβαση για την άσκηση των δικαιωμάτων του παιδιού (etsΝo 160) και της σύμβασης για την επικοινωνία με τα τέκνα (etsΝo 192), για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική ισότητα των γονέων έναντι των παιδιών τους,

Καλεί τα κράτη-μέλη να εξαλείψουν από τις νομοθεσίες τους κάθε διαφορά μεταξύ των γονέων που έχουν αναγνωρίσει το παιδί τους, είτε έχουν τελέσει γάμο είτε όχι. Καλεί τα κράτη-μέλη να εισάγουν στην νομοθεσία τους την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας των παιδιών μετά τον χωρισμό.

«Η Ελλάδα έχει προσυπογράψει το εν λόγω ευρωπαϊκό ψήφισμα, αποδεχούμενη όλες τις προτεινόμενες οδηγίες που αναφέρονται σε αυτό, από το 2015. Παρ΄όλα αυτά εν έτει 2020 εξακολουθεί να κωλυσιεργεί και να μην έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του στο νομικό πλαίσιο του εθνικού οικογενειακού Δικαίου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης από Ελληνικό: Ο τόπος αυτός θα γίνει κυψέλη ανάπτυξης με πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας - Δείτε βίντεο 

Κρούσματα κορωνοϊού: «Χαμηλές πτήσεις» στους τουρίστες - Παραμένει η «πυρκαγιά» στην Ξάνθη 

Η «μαστροπός» του Επστάιν κρυβόταν μέσα στη χλιδή - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης