Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Φώναξαν συνθήματα έξω από τη Βουλή και το υπουργείο Εργασίας 

vouli12
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν σήμερα σωματεία και εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό, έξω από τη Βουλή και  το Υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου, διεκδικώντας τη διασφάλιση του εισοδήματος, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής μετρούν ήδη τρεις μαζικές κινητοποιήσεις στα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού, ενώ στην τελευταία από αυτές, την περασμένη Πέμπτη, επέδωσαν υπόμνημα με αιτήματα που συνυπογράφουν 45 σωματεία του κλάδου από όλη τη χώρα.

ergasias2



«Στους εργάτες έχουν αλλεργία, δίνουν τα πάντα στην εργοδοσία», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση. Όπως καταγγέλλει, ο εργαζόμενος που θα βρεθεί διαδοχικά στην αναστολή, στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και τελικά στην ανεργία, έχοντας τεράστιες απώλειες στο εισόδημά του, «θα πρέπει για ένα χρόνο να ζει με 9 ευρώ τη μέρα!

Η κυβέρνηση ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης, που «γκρεμίζουν» το εισόδημα εργαζομένων και ανέργων, πληρώνουν «για λογαριασμό των εργοδοτών, από χρήματα του λαού, αντί για μισθό, ψίχουλα», ενώ απαλλάσσουν από φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές εισφορές τους επιχειρηματίες, που «έβαλαν στα σεντούκια τους» 120 δισ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.

ergasias4


Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, είτε 12μηνης είτε εποχικής λειτουργίας, καθώς και σε επισιτιστικές επιχειρήσεις, συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους και σε αβεβαιότητα για το πότε και με τι όρους θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Η εργοδοσία έχει ήδη δείξει τα δόντια της με απολύσεις, ενώ ακόμα και όσοι επιστρέψουν στη δουλειά θα αντιμετωπίσουν τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα στους εργοδότες να θέτουν τις συμβάσεις εργασίας σε αναστολή μέχρι και τον Ιούλη και στις εποχικές επιχειρήσεις μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Ετσι, αντί για μισθό χιλιάδες εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να τη βγάζουν με τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Ακόμα και στις περιπτώσεις όμως που η αναστολή συμβάσεων θα ανακαλείται με βάση τις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων, τους εργαζόμενους περιμένουν η υπαγωγή στο αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία», δηλαδή η μείωση του χρόνου εργασίας μέχρι και στο 50%, και η μερική απασχόληση των εποχικών, η οποία «πριμοδοτείται» με την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα, εργαζόμενοι με συμβάσεις «διαλείπουσας», «έξτρα» εργασίας και μιας σειράς άλλων μορφών «ευελιξίας» θα κάνουν... μαύρα μάτια να δουν ολόκληρο μισθό, ακόμα κι αν συνεχίσουν να δουλεύουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Κλείνει το «παράθυρο» για καταστήματα που δεν τηρούν τους κανόνες - Άμεσο πλέον το λουκέτο

Οι προβληματισμοί και τα μέχρι τώρα δεδομένα για τα τεστ αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού

Γιατί ο συνωστισμός χτυπάει καμπανάκι στις αρχές - Εντατικά «μαθήματα» στα νησιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης