ΕΜΠ: Η Σύγκλητος αποφάσισε την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του εμβληματικού κτηρίου Γκίνη

ΕΜΠ: Η Σύγκλητος αποφάσισε την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του εμβληματικού κτηρίου Γκίνη

Το κτήριο Γκίνη είναι εμβληματικό κτήριο με όψη στη Στουρνάρη  Στέγασε επί πολλές δεκαετίες τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών - Η Σύγκλητος του ΕΜΠ αποφάσισε να επαναλειτουργήσει

gkini
Την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του εμβληματικού κτηρίου Γκίνη αποφάσισε η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο της γενικότερης ανάδειξης του συγκροτήματος, ενώ τα κονδύλια θα καλυφθούν μέσα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Το κτήριο Γκίνη θεωρείται ιδιαίτερα εμβληματικό, αν και πολύπαθο. Με μνημειώδη όψη στην οδό Στουρνάρη, στέγασε για πολλές δεκαετίες τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και φέρει το όνομα του καθηγητή και διευθυντή της Άγγελου Γκίνη που συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου Πολυτεχνείου μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Η παλιά πτέρυγα οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1920 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη, μετέπειτα καθηγητή και κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, που ανέλαβε επίσης της επέκτασή του με προσθήκες και νέα πτέρυγα στις δεκαετίες του 1950 και 60.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σύγκλητος, πρόκειται για διατηρητέο ιστορικό μνημείο, όπως και τα άλλα κτήρια του συγκροτήματος, «για κοινωνικούς, αρχιτεκτονικούς, τεχνικούς, ιστορικούς και επιστημονικούς λόγους». 

«To εμβληματικό κτίριο Γκίνη είναι συνδεδεμένο με τις μνήμες πολλών γενιών μηχανικών που σπούδασαν στο ΕΜΠ.  Με απόφαση της Συγκλήτου, το ΕΜΠ προχωρεί στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία του κτιρίου με στόχο να ανακτήσει πολιτιστική και ερευνητική  αιχμή, που θα αποτελεί σημαντική προσφορά στην κοινωνία και την Πολιτεία αλλά και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του συγκροτήματος Πατησίων», δήλωσε ο πρύτανης Ανδρέας Μπουντουβής.

ktirio_gkini
Κλείσιμο


Πέντε αμφιθέατρα των 250 θέσεων

Το κτήριο Γκίνη έχει πέντε αμφιθέατρα των 250 θέσεων, τέσσερα από τα οποία είναι επάλληλα στη νέα πτέρυγα, πολλές μεγάλες αίθουσες με ευελιξία χρήσεων και ευρείς κοινόχρηστους χώρους γύρω από το μνημειακό κλιμακοστάσιο.

Όπως αναφέρει η Σύγκλητος, «παρά την ιστορική μορφολογία του, είναι μια στιβαρή κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος. Μετά από τη μεταφορά πολλών Σχολών του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, το κτήριο παρήκμασε και εφθάρη. Με την απόφαση της Συγκλήτου, που ενεργοποιεί όλες τις δυνάμεις της πολυτεχνειακής κοινότητας, θα ανακτήσει ακαδημαϊκό περιεχόμενο πολιτιστικής και ερευνητικής αιχμής, που θα αποτελεί σημαντική προσφορά στην κοινωνία και την Πολιτεία και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του συγκροτήματος Πατησίων.

Η επαναλειτουργία του κτηρίου Γκίνη στοχεύει στην πολύπλευρη ανάπτυξη εκπαιδευτικών, ερευνητικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων και στην ανάδειξή του ως πολύμορφου κέντρου, ανοιχτού στο σύνολο της πολυτεχνειακής κοινότητας και ευρύτερα της κοινωνίας. Οι κατευθύνσεις της επαναλειτουργίας θα είναι αντικείμενο γόνιμης συζήτησης εντός της πολυτεχνειακής κοινότητας. Ως βάση για τη συζήτηση αυτή που συνδέεται με τους προγραμματικούς στόχους της επαναλειτουργίας του κτηρίου Γκίνη προτείνεται η ίδρυση ενός κόμβου ερευνών για τη στρατηγική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που αφορούν στις επιστήμες του μηχανικού σε θέματα υγείας, πολιτισμού, περιβάλλοντος και φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με ένα συνεδριακό κέντρο ‘τεχνών και επιστημών’ και ένα σύγχρονο μουσείο τεχνολογίας με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η πολυδιάστατη αυτή ενεργοποίηση φιλοδοξεί να αποδώσει ένα κέντρο διεπιστημονικής συνάντησης διεθνούς εμβέλειας, ανοίγοντας ταυτόχρονα μια δίοδο επικοινωνίας με όλες τις βαθμίδες της παιδείας. Ο σχεδιασμός και οι μελέτες που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου θα γίνουν με ευθύνη των μελών του ΕΜΠ και θα χρηματοδοτηθούν με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους».


Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε live: Ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλάει στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον κορωνοϊό

ΑΑΔΕ: Mέσα Ιουνίου οι εκπτώσεις φόρου για εμπρόθεσμη πληρωμή

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι για την Αγιά Σοφιά: «Ο φόβος των Ελλήνων υπερίσχυσε του θυμού - Να την κάνουμε τζαμί»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης