Τα ξενοδοχεία ανοίγουν, αλλά... μένουν κλειστά περιμένοντας τουρίστες

Τα ξενοδοχεία ανοίγουν, αλλά... μένουν κλειστά περιμένοντας τουρίστες

Επανεκκίνηση από σήμερα για τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας με βάση το κυβερνητικό πλάνο, αλλά με κομμένα φτερά μέχρι να έρθουν οι πτήσεις από το εξωτερικό - Πώς προγραμματίζουν να δεχτούν τους τουρίστες τα resorts και γιατί οι ξενοδόχοι δηλώνουν πως «δεν έχει νόημα να ανοίξουμε ξενοδοχεία-ζόμπι»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
touristes-paralia
Θεωρητικά ανοικτά από 1ης Ιουνίου, στην πράξη όμως κλειστά θα παραμείνουν στην πλειονότητά τους τα μεγάλα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ακόμη και αυτά που συνεργάζονται με μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού, παρά το γεγονός ότι πλέον, με βάση το κυβερνητικό πλάνο για το σταδιακό «άνοιγμα» του τουρισμού, οι μονάδες 12μηνης λειτουργίας άνοιξαν από σήμερα.

«Χωρίς πτήσεις δεν υπάρχουν κρατήσεις και δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξουμε ξενοδοχεία-ζόμπι...», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλου πεντάστερου ξενοδοχειακού ομίλου, προσθέτοντας ότι μέχρι να ξεκινήσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό στις 15 Ιουνίου, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, επισκέπτες στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα δεν αναμένονται πλην ελαχίστων Ελλήνων ταξιδιωτών, οι οποίοι μπορεί να ταξιδέψουν προκειμένου να καλύψουν επείγουσες ανάγκες και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ανοιχτά ξενοδοχεία θα υπάρχουν πράγματι από την 1η Ιουνίου, ωστόσο πλην λίγων εξαιρέσεων αυτά θα είναι κατά κύριο λόγο μικρότερες μονάδες, boutique, 4 ή και λιγότερων αστέρων, που παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ούτε αυτά κρατήσεις, χρησιμοποιούν τις πρώτες ημέρες μέχρι την απελευθέρωση των πτήσεων στις 15 Ιουνίου ως χρόνο προσαρμογής στη μετά το lockdown λόγω COVID-19 εποχή.
touristes-paralia-perimenontas__4_
Οι ξαπλώστρες στην παραλία, τοποθετημένες στην ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ τους

Φειδωλές προς το παρόν είναι και οι επίσημες ανακοινώσεις για τα εποχιακά ξενοδοχεία και τα resorts στους παραθαλάσσιους και νησιωτικούς προορισμούς που -θεωρητικά- μπορούν να ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, το μεγάλο ορόσημο για την ίδια την αγορά και τους ξενοδόχους είναι από την 1η Ιουλίου και μετά, οπότε απελευθερώνονται οι πτήσεις και στα περιφερειακά αεροδρόμια. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι μονάδες που έχουν μεταθέσει το άνοιγμά τους ακόμη και μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. «Οι ημερομηνίες μπορεί να έχουν δοθεί, αλλά οι ξενοδόχοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι και το τοπίο είναι θολό, γιατί αφενός δεν γνωρίζουν το πλέον βασικό -από πού τελικά θα έρθουν οι τουρίστες-, αφετέρου η εξειδίκευση των δεδομένων όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα εργασιακά ζητήματα χρειάζεται χρόνο», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Τα μεγάλα brands

Κλείσιμο
Στην Αθήνα τα περισσότερα από τα μεγάλα 5άστερα και 4άστερα ξενοδοχεία πέριξ του Συντάγματος, γύρω από την Ομόνοια, αλλά και τη λεωφόρο Συγγρού θα παραμείνουν την εβδομάδα που έρχεται κλειστά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τις μεγάλες μονάδες της Θεσσαλονίκης.
touristes-paralia-perimenontas__3_
Αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και περισσότεροι ελεύθεροι χώροι στα εστιατόρια

Στο Σύνταγμα, εκτός από το «NJV Αthens Plaza», το οποίο παρέμεινε ανοιχτό όλο το προηγούμενο διάστημα και εξακολουθεί να δέχεται κρατήσεις, τα δύο έτερα 5άστερα της πλατείας, η «Μεγάλη Βρεταννία» και το «King George» του ομίλου Λάμψα, θα ανοίξουν πιθανότατα μετά τις 15 Ιουνίου. Για τον όμιλο Electra Hotels η επαναλειτουργία περιλαμβάνει διαφορετικές ημερομηνίες για τις μονάδες του κέντρου, ξεκινώντας από τις 5 Ιουνίου για το ξενοδοχείο της Ερμού, εν συνεχεία στις 10 Ιουνίου για το «Electra Metropolis» και αργότερα μέσα στον Ιούνιο το «Electra Palace». Στην οδό Ερμού ανοίγει από αύριο 1 Ιουνίου το καινούριο 4άστερο ξενοδοχείο «Elia Ermou», όχι όμως και το επίσης καινούριο 4 αστέρων «Athens Utopia», το οποίο πρόκειται να ανοίξει από την 1η Ιουλίου. Κάτω από την Ακρόπολη, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, επαναλειτουργεί από αύριο το 4 αστέρων «AthensWas» των Anemi Hotels, το οποίο ποντάρει σε πρώτη φάση στην εστίαση. Στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, επίσης μία νέα μονάδα, το 4άστερο «Brown Acropol», της ισραηλινής αλυσίδας Brown, παραμένει κλειστό και προτίθεται να ανοίξει μετά τις 20 Ιουνίου, κλειστό παραμένει και το 5άστερο «Wyndham Grand» στην πλατεία Καραϊσκάκη, του αμερικανικού ξενοδοχειακού κολοσσού της Wyndham, το ολοκαίνουριο «Academia» στην Ακαδημίας του ομίλου Marriott, όπως και το «Novotel» του έτερου ευρωπαϊκού ξενοδοχειακού κολοσσού της Accor, το οποίο ανοίγει από αρχές Ιουλίου. Στα λίγα 5άστερα του κέντρου που θα ανοίξουν από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας είναι το «St. George Lycabettus», αξιοποιώντας και το κομμάτι της εστίασης.

Κλειστό, με τις ανακοινώσεις για το επίσημο άνοιγμα να αναμένονται προσεχώς, παραμένει για το πρώτο διάστημα του Ιουνίου και το εμβληματικό «Hilton» των ομίλων Kωνσταντακόπουλου-Olayan, όπως και το πολύ κοντινό «Divani Caravel» του ομίλου Διβάνη. Ο τελευταίος, με επτά μονάδες σε Αθήνα, Μετέωρα, Λάρισα και Κέρκυρα, ανοίγει από αύριο το 5άστερο «Divani Apollon Palace» στο Καβούρι, το οποίο, δεδομένου ότι διαθέτει οργανωμένη παραλία, είναι το πρώτο από τα ξενοδοχεία του ομίλου που ανοίγουν για τη φετινή τουριστική σεζόν. Από 12 Ιουνίου θα δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες και το μοναδικό «Four Seasons» της Ελλάδας, στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, ενώ στον άξονα της λεωφόρου Συγγρού η 5άστερη μονάδα της Grand Hyatt, του ομίλου Hyatt, θα είναι επίσης κλειστή, όπως και το «Athens Marriott», που θα παραμείνει κλειστό για το πρώτο 15θήμερο του Ιουνίου. Από τις μονάδες που συνδέονται με τις μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού κλειστό επίσης την επόμενη εβδομάδα θα είναι το «Crowne Plaza» της οδού Μιχαλακοπούλου, όπως και το «Holiday Inn» κοντά στο αεροδρόμιο, το οποίο ανοίγει από τις 9 Ιουνίου.

Αντίστοιχο είναι το σκηνικό και στη συμπρωτεύουσα, όπου το «Hyatt Regency Thessaloniki» θα ανοίξει μετά τις 15 Ιουνίου, το 5άστερο «Makedonia Palace» που διαχειρίζεται ο όμιλος Σαββίδη επίσης παραμένει κλειστό, όπως και το «Lazart Hotel» που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Zeus International. Αντίθετα, ανοιχτό από 1ης Ιουνίου θα είναι το «Domotel Olympia», του ομίλου Domotel Hotel & Resorts, με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο, που αποφάσισε να ανοίξει μέσα στον Ιούνιο όλα τα boutique και lifestyle ξενοδοχεία του ανά την Ελλάδα, εκτός από αυτά στην Αθήνα, στον Βόλο, στην Καρδίτσα, στα Σύβοτα και την Αράχοβα, στοχεύοντας σε πρώτη φάση στους Ελληνες επισκέπτες, αλλά και τον οδικό τουρισμό. Για το «Electra Palace Thessaloniki», του οποίου οι εργασίες ανακαίνισης ολοκληρώνονται, η επανεκκίνηση τοποθετείται από τον Ιούλιο.
touristes-paralia-perimenontas__1_
Υπαίθριο γεύμα στο «Costa Navarino» προς αποφυγή συνωστισμών

Οι πρώτες ανακοινώσεις

Από τα μεγάλα resorts, ο όμιλος της Grecotel είναι ο πρώτος που ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των μονάδων του απευθυνόμενος αρχικά στους Ελληνες με τα πρώτα επτά ξενοδοχεία που ανοίγει, καθώς «από το Σούνιο ως την Κυλλήνη κάθε καλοκαίρι υποδεχόμαστε την ελληνική οικογένεια εδώ και 15 χρόνια». Για τη φετινή χρονιά η Grecotel προσανατολίζεται να ανοίξει τα 20 από τα 36 ξενοδοχεία της, οι πληρότητες όμως θα είναι αυτές τελικά που θα καθορίσουν τον τελικό αριθμό. Τα ξενοδοχεία που ξεκινούν τον Ιούλιο είναι τα «Cape Sounio» στην Αττική, «Riviera Olympia & Aquapark» στην Κυλλήνη με τα ξενοδοχεία «Μandola Rosa», «Olympia Riviera» και «Oasis», το «Casa Marron» στην Αχαΐα, το «Filoxenia» στην Καλαμάτα και το «Mykonos Blu» στη Μύκονο. O όμιλος προχωρά και στο άνοιγμα των ξενοδοχείων του στην «ιδιαίτερη πατρίδα της Grecotel, την Κρήτη», ενώ έπονται και άλλες ανακοινώσεις για την Κέρκυρα, τη Χαλκιδική και τους υπόλοιπους προορισμούς. «Κάθε δωμάτιο θα έχει την ομπρέλα του στη θάλασσα ή στις πισίνες. Το φαγητό θα σερβίρεται 100% υπαίθρια. Οι μεγάλοι χώροι των ξενοδοχείων επιτρέπουν η εστίαση να είναι 100% υπαίθρια (δεν παρέχονται κλιματιζόμενοι χώροι) με τις προβλεπόμενες αποστάσεις για τα τραπέζια, ωράριο λειτουργίας με διπλό seating, αν χρειαστεί, και διαδρομές κυκλοφορίας μεταξύ μπουφέ και τραπεζιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά, περιγράφοντας εικόνες από τις φετινές διακοπές στα ξενοδοχεία του ομίλου, όπου ο νέος τρόπος λειτουργίας σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα διεθνών αλυσίδων ξενοδοχείων και με την πλήρη υιοθέτηση του αντίστοιχου ελληνικού. «Τα παιδιά τρώνε μόνο μαζί με τους γονείς. Υπάρχουν έως δύο a la carte επιλογές, ανάλογα με το ξενοδοχείο. Δεν θα προσφέρουμε υπηρεσίες groom, spa, γυμναστήριο, Grecoland και ομαδικά sports. Υπάρχουν πολλές επιλογές για την οικογένεια, εξαιρετικές προσφορές και φυσικά δωρεάν τα παιδιά ως 14 ετών».

Στο ελληνικό -που αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό κάθε χρόνο- αλλά και το διεθνές κοινό απευθύνεται και το εμβληματικό συγκρότημα της Costa Navarino, που θα υποδεχτεί ξανά τους επισκέπτες της στα ξενοδοχεία «The Westin Resort Costa Navarino» και «The Romanos, a Luxury Collection Resort» από τις 19 Ιουνίου. Δυνατότητες για υπαίθριες δραστηριότητες, παραλία που εκτείνεται σε μήκος 1χιλιομέτρου, 259 βίλες, σουίτες και δωμάτια με ιδιωτικές πισίνες, 21 εστιατόρια, καφέ και lounge bars που διαθέτουν ανοιχτούς χώρους και θα έχουν όλα a la carte μενού είναι μερικά από τα «συστατικά» που θα χρησιμοποιήσει η Costa Navarino, όπου σημαντικός παράγοντας για φέτος το καλοκαίρι είναι οι άνετοι χώροι: οι εγκαταστάσεις στο «Navarino Dunes» -την πρώτη περιοχή της Costa Navarino- εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα και άπλετο χώρο σε μία έκταση 1.300 στρεμμάτων, όπου η κάλυψη είναι κάτω από το 10%. Στο κομμάτι της υγειονομικής ασφάλειας, εκτός από τα πρωτόκολλα που απαιτούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τις ελληνικές αρχές, στο συγκρότημα θα εφαρμοστούν ακόμη πιο ενισχυμένα μέτρα, αφού τα ξενοδοχεία θα υιοθετήσουν το σύστημα που ανέπτυξε η Marriott, με μέτρα, μεταξύ άλλων, όπως τον καθαρισμό επιφανειών με απολυμαντικά νοσοκομειακών προδιαγραφών, επιπλέον σημεία απολύμανσης σε κοινόχρηστους χώρους, εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα διαχείρισης του COVID-19 και των σχετικών πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφάλειας, απολύμανση εργαλείων και εξοπλισμού μετά από κάθε βάρδια. Στα επιπλέον μέτρα που λαμβάνει η Costa Navarino περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία Ιατρικού Κέντρου που θα λειτουργεί 24/7 με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θερμομέτρηση σε επισκέπτες, εργαζόμενους και προμηθευτές κατά την είσοδο, μοριακά τεστ στο προσωπικό σε τακτά διαστήματα (τα οποία θα διατίθενται και στους επισκέπτες σε προνομιακή τιμή), πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για απολυμάνσεις, πρόσληψη επιπλέον συνεργατών λόγω των αυξημένων αναγκών σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.
touristes-paralia-perimenontas__2_Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Βυτιοφόρο πήγε να πέσει πάνω σε διαδηλωτές στη Μινεάπολη (βίντεο)

Μάικλ Τζόρνταν για Τζορτζ Φλόιντ: «Έχουμε υποστεί αρκετά, φτάνει...»

Πέθαναν 66χρονη και 87χρονος από κορωνοϊό - Στους 177 οι νεκροί στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης