Γιατί η Γερμανία αποφάσισε να απαγορεύσει τη Θεία Κοινωνία

Γιατί η Γερμανία αποφάσισε να απαγορεύσει τη Θεία Κοινωνία

«Είναι το πιο θλιβερό μέτρο που αναγκάστηκα να πάρω», λέει ο μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος

theia
Απαγόρευση της συμμετοχής των πιστών στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας αποφάσισε η Κυβέρνηση της Γερμανίας. Ενώ επιτρέπει την προσέλευση στη Θεία Λειτουργία, απαγορεύει την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας με την λαβίδα. Την απαγόρευση αυτή ανακοίνωσε με εγκύκλιο του ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ο οποίος τονίζει ότι «ένώ μπορούμε όλοι να έκκλησιαζόμαστε, δεν μπορούμε όμως όλοι να μεταλαμβάνουμε, παρά μόνον οι λειτουργοί ιερείς».

Για να συμπληρώσει ότι «είναι το πιο θλιβερό καί όδυνηρό μέτρο πού άναγκάστηκα ποτέ νά λάβω στήν σαραντάχρονη έκκλησιαστική διακονία μου ώς Μητροπολίτης Γερμανίας».

Όπως ενημερώνει ο Μητροπολίτης Γερμανίας ενόψει του ανοίγματος των Ναών στην γερμανική επικράτεια εκδόθηκαν Νομοθετικά Διατάγματα «τα οποία ΄ήδη υιοθετήσαμεν» και «φθάνουν μέχρι του σημείου να ρυθμίζουν και τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως , να απαγορεύουν δηλαδή την Θεία Κοινωνία από το Αγιο Ποτήριο με την χρήση της αγίας Λαβίδος»

Όπως είπε στο protothema.gr ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος «απευθύνω παράκληση στον κόσμο να κάνει άσκηση και υπομονή. Θα περάσει και αυτή η δύσκολη συγκυρία», λέγοντας ότι με μεγάλη δυσκολία ανακοίνωσε αυτήν την εγκύκλιο, που ελπίζει σύντομα να ανακαλέσει. Και τονίζει ότι «όταν το κράτος λέει ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την Λαβίδα στην Θεία Κοινωνία ως ένας Επίσκοπος της Εκκλησίας δεν έχω το δικαίωμα να αλλάξω τον τρόπο της Θείας Κοινωνίας να εφεύρω έναν άλλο τρόπο». Για να εξηγήσει ότι αυτό αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση και αυτό θα πρέπει να ισχύσει παρόλο που είναι πολύ σκληρό, όπως επίσης και οι κλειστοί Ναοί . «Κάναμε Πάσχα με τρία άτομα κεκλεισμένων των θυρών», λέει ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος.

Κλείσιμο
Από τη στιγμή που τα μέτρα φθάνουν στο να ορίζουν και την Θεία Κοινωνία λέει ο Μητροπολίτης Γερμανίας δεν θέλουμε να υπάρχει σχετικοποίηση και να πούμε ότι θα βρούμε άλλον τρόπο , όπως με κουταλάκια που είπαν άλλοι , καθώς είναι σαν λέμε ότι με την Θεία κοινωνία μεταφέρεται ο ιός.

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας λέει: «Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, απαντώντας σε επίκαιρο ερώτημα γράφει τα εξής. «Η Εκκλησία του Χριστού, υπακούοντας στην προτροπή του Ιδρυτή της «άπόδοτε ουν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» (Ματθ. κβ’, 21), αναγνώριζε ανέκαθεν την υψηλή ευθύνη του Κράτους να διαχειρίζεται τα του οίκου του, διατηρούσε δε και για τον εαυτό της το ιερό και απαράγραπτο δικαίωμα να διαφυλάσσει αμετακίνητα όσα παρέλαβε, να οργανώνει την εκκλησιαστική ζωή και να τελεί τα άγια μυστήρια σύμφωνα με την κανονική και έκκλησιολογική της παράδοση και αύτοσυνειδησία.

Στο πνεύμα αυτό, η Εκκλησία δέχθηκε προς καιρόν τα περιοριστικά μέτρα, τα όποια επιβλήθηκαν από τα επί μέρους κράτη λόγω της σοβούσης πανδημίας του νέου κορωνοιού COVID – 19.

Το γεγονός όμως ότι η Εκκλησία μας αποδέχθηκε την προσωρινή απαγόρευση της τελέσεως των ιερών ακολουθιών στους ναούς με τη συμμετοχή των πιστών, δεν σημαίνει ότι μπορεί και επιθυμεί να διαπραγματεύεται για την Ορθόδοξη ευσέβεια και ιδίως για το μυστήριο των μυστηρίων της ζωής της, την Θεία Ευχαριστία, και για τον τρόπο μεταδόσεως της.

Στην εγκύκλιο τονίζεται: «Στην Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία έμμένει άκλόνητα στην θεόσδοτη Όρθόδοξη διδασκαλία για την Θεία Εύχαριστία».

Ο λόγος του Πατριάρχου μας είναι ξεκάθαρος και έκφράζει την αύτοσυνειδησία της Όρθόδοξης Έκκλησίας και όλων των μελών της άπανταχου της γης.Παρ’ όλα αύτά, εν όψει του άνοίγματος των ίερών ναών στην γερμανική έπικράτεια, έκδόθηκαν Νομοθετικά Διατάγματα, τα όποία, έκτός των ύπολοίπων μέτρων άσφαλείας που αύτονοήτως ήδη υίοθετήσαμε, φθάνουν μέχρι του σημείου να ρυθμίζουν και τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, να άπαγορεύουν δηλαδή την Θεία Κοινωνία άπό το άγιο Ποτήριο με την χρήση της άγίας Λαβίδος.

‘Ως εκ τούτου, με βαθύ πόνο σας ένημερώνω ότι, μέχρι την παύση της ίσχύος των άνωτέρω Νομοθετικών Διαταγμάτων, ένώ μπορούμε όλοι να έκκλησιαζόμαστε, δεν μπορούμε όμως όλοι να μεταλαμβάνουμε, παρά μόνον οι λειτουργοί ίερείς.Έξυπακούεται ότι ίσχύουν στο άκέραιο και μέχρι νεωτέρας άποφάσεως τα Μέτρα για την Άποφυγή Διαδόσεως του Κορωνοιοϋ της 30ης Απριλίου 2020, οι πρακτικές οδηγίες προς τους Πιστούς μας της 1ης Μαίου 2020 και τα συμπληρωματικά μέτρα για την αποφυγή διαδόσεως τοϋ Κορωνοιού της 13ης Μαίου 2020».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Σμύρνη Λάρισας: 35 κρούσματα σε 637 δείγματα

Ροζ αποκαλύψεις για τον Κιμ Γιονγκ Ουν: Έφυγε από ελβετικό σχολείο λόγω... περιοδικού για σαδομαζοχισμό

Εργαζόμενες στη Μύκονο: Φέτος ισχύει το «βλέπουμε, αλλά δεν αγγίζουμε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης