Απάντηση Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας σε Μάρδα: Δεν καταγράφηκε αυτοκτονία σχετική με τον κορωνοϊό

Απάντηση Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας σε Μάρδα: Δεν καταγράφηκε αυτοκτονία σχετική με τον κορωνοϊό

Μήνυμα του επιστημονικού υπεύθυνου του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας προς τον  πρώην υφυπουργό Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να υπολογίζονται και οι αυτοκτονίες λόγω lockdown στον αριθμό των νεκρών από τον κορωνοϊό

1dimitris_mardas
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας, Κυριάκος Κατσαδώρος, απάντησε μέσω Facebook, στον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες υποστήριξε ότι «πρέπει να υπολογίζονται και οι αυτοκτονίες λόγω lockdown στον αριθμό των νεκρών από τον κορωνοϊό»!

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσαδώρος ανέφερε πως «μέσα στις 5000 κλήσεις αλλά και τηλεδιασκέψεις και επείγοντα  ραντεβού που διαχειριστήκαμε και αναλύσαμε  Πανελλαδικά δεν βρέθηκε αυτοκτονία που να σχετιζόταν με τον κορωνοϊό, αλλά ακόμα και ο αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράψαμε τον Απρίλιο δεν διέφερε από τους αντίστοιχους των τελευταίων ετών».


Το μήνυμα αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ κ. Καθηγητα κ. Δ. Μάρδα

Το Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας (υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας από το 2012 επίσημα)  και εγώ προσωπικά  ασχολούμεθα  με τις αυτοκαταστροφικές  συμπεριφορές, ένα παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας  Υγείας  όπως  το αναγνωρίζει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και ο  Π.Ο.Υ . 

Η παρουσία μας από το 2007 στο πεδίο των αυτοκαταστροφικών  συμπεριφορών, σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, με συνεργασίες, επισκέψεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκπροσωπήσεις, με θέσεις  και προτάσεις  σε θέματα  στρατηγικών πρόληψης  σε όλα τα πεδία που έχουν σχέση με τις αυτοκαταστροφικές  συμπεριφορές, μας δίνει την δυνατότητα  να εκφράσουμε την  επιστημονική μας  προσέγγιση  στο θέμα που αναφέρατε. 

Οι αυτοκαταστροφικές  συμπεριφορές, όπως όλες οι ασθένειες  είναι πολυπαραγοντικές, [ασθένεια την χαρακτηρίζω γνωρίζοντας ότι η αυτοκτονία συμβαίνει σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 95% σε άτομα που παρουσιάζουν ένα ψυχικό πρόβλημα], που θα ήταν  αντιμετωπίσιμες εάν η κοινωνία μας ήταν ευαισθητοποιημένη σε θέματα πρόληψης που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία, που ακόμη  στις μέρες μας το στίγμα και τα στερεότυπα συνεχίζουν να υπάρχουν, και οι κυβερνήσεις μας αδυνατούν να  κατανοήσουν την σοβαρότητα  του προβλήματος για την Δημιουργία μιας Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης της Αυτοκτονίας όπως στα πολιτισμένο Κράτη .   

Έρχομαι να σας απαντήσω επιστημονικά και μόνο  στην προσέγγιση σας  που έχει να κάμει με τον κορωνοϊό και τις αυτοκτονίες . 

Κάθε κρίση  στην παγκόσμια κοινότητα  αλλά και σε επί μέρους κράτη, γνωρίζετε καλύτερα από τον γράφοντα, την εύκολη μετατροπή της κρίσης  από οικονομική σε κοινωνική, φθάνοντας να γίνεται πολλές φορές ανθρωπιστική  με όλες τις συνέπειες.

Η οποιαδήποτε κρίση πέρα από τα γενεσιουργά  αίτια που την προκαλούν,  ακουμπά μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού , κινητοποιώντας εξατομικευμένα την ευαλωτότητα του καθενός μας , έτσι στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που αναφέρεστε , που η χώρα μας βίωσε για 10  χρόνια  περίπου, οι αριθμοί όντως αυξήθηκαν και πρέπει να σας τονίσω ότι συνεχίζουν να είναι  αυξημένοι  μέχρι  σήμερα  και μάλιστα με ανοδική τάση [είναι θέμα που διερευνάται το γιατί].

 Τα νούμερα που ζητάτε όσον αφορά τις αυτοκτονίες όλων των χρόνων  αναλυτικά  προσεγγίζοντας ακόμα και τον Απρίλιο του 2020  μπορείτε να τα βρείτε στις  ιστοσελίδες μας  του Κέντρου  Πρόληψης της Αυτοκτονίας  της Κλίμακα. 

Θα προσθέσω  ότι το Παρατηρητήριο  καταγραφής  αυτοκτονιών του κέντρου της Κλίμακας με την ανάλυση των προσφάτων στοιχείων από την Εθνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία <<1018 >> από τις κλήσεις  στο τηλεφωνικό μας κέντρο, με την συμμετοχή μας  στην γραμμή του Υπουργείου Υγείας  10306, αλλά και με την συνεργασία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, μέσα στις 5000 κλήσεις αλλά και τηλεδιασκέψεις και επείγοντα  ραντεβού που διαχειριστήκαμε και αναλύσαμε  Πανελλαδικά δεν βρέθηκε αυτοκτονία που να σχετιζόταν με τον κορωνοϊό, αλλά ακόμα και ο αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράψαμε τον Απρίλιο δεν διέφερε από τους αντίστοιχους των τελευταίων ετών .

Θα τελειώσω κ. Υπουργέ και κ. Καθηγητή με σεβασμό και στις δυο ιδιότητες που είχατε και έχετε, κάτι που είναι γνωστό σε όλους τους επαγγελματίες  ψυχικής υγείας και  δυστυχώς το ξεχνούμε και εμείς, έχει να κάνει με το στίγμα τον φόβο και την προκατάληψη.  

Δεν υπάρχει «ανοσία» στις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και κανένας μας δεν γνωρίζει ποιοι παράγοντες από το εξωτερικό περιβάλλον μας θα κινητοποιήσουν την εσωτερική ευαλωτότητά μας, εκδηλώνοντας τις συναισθηματικές μας ακρότητες.

Εκείνο που έπρεπε και πρέπει να γίνει είναι η ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας με καταρτισμένο προσωπικό και υπευθυνότητα, που όπως ξέρετε σε περιόδου κρίσεων  είναι ακόμα πιο αναγκαίο.  

Η θέση μου κ. Υπουργέ δεν είναι αντιπολιτευτική είναι επιστημονική».

Με  εκτίμηση  
Κυριακός Κατσαδώρος 
Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης αυτοκτονίας και της Γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία  <<1018 >>

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: «Πατείς με, πατώ σε» ξανά στην Θεσσαλονίκη και το Παγκράτι

Καιρός: Έρχονται 35αρια και αφρικανική σκόνη στις αρχές της εβδομάδας

Πολιτική Προστασία αποσύρει το σποτ με τον Χρήστο Λούλη: Δεν εξυπηρετεί το σκοπό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης