Δολοφονία Τοπαλούδη: Η προκλητική στάση των δύο κατηγορουμένων, οι αντιφάσεις και τα κενά στις απολογίες τους

Δολοφονία Τοπαλούδη: Η προκλητική στάση των δύο κατηγορουμένων, οι αντιφάσεις και τα κενά στις απολογίες τους

Ο Ροδίτης και ο Αλβανός επιφυλάσσουν ο καθένας για τον εαυτό του ρόλο κομπάρσου στο φριχτό έγκλημα

topaloudi-arthro
Αντιφάσεις, αλληλοκατηγορίες, κλάματα, λίγα λόγια μεταμέλειας και βασανιστικά αναπάντητα ερωτήματα. Αυτό είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας μετά τις απολογίες των δυο νεαρών κατηγορουμένων για το βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Ένα έγκλημα χωρίς ομολογία ευθύνης σχεδόν 18 μήνες μετά την άγρια κακοποίηση της νεαρής κοπέλας, την οποία έριξαν ζωντανή στον βραχώδη όρμο «Φώκια» της Ρόδου.

Λίγο πριν δικαστές και ένορκοι, μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου, ανακοινώσουν την τελική ετυμηγορία τους για τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι δυο κατηγορούμενοι, ο 23χρονος Ροδίτης και ο 21χρονος, αλβανικής καταγωγής, συγκατηγορούμενος του απολογήθηκαν στο δικαστήριο. Επιδόθηκαν, όμως, σε ένα απίστευτο πινγκ – πονγκ ανταλλαγής ευθυνών αναφορικά με τον βιασμό και τη δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, χωρίς μέχρι στιγμής να φωτίσουν τους λόγους που τους οδήγησαν στις αποτρόπαιες πράξεις οι οποίες τους αποδίδονται.

Ο καθένας επεφύλαξε για τον εαυτό του ρόλο …κομπάρσου στο φρικαλέο έγκλημα και «φόρτωσε» κάθε ενέργεια που μπορεί να αποτιμηθεί ποινικά στον άλλον. Κοινός τόπος στα όσα ισχυρίστηκαν οι δυο νεαροί, ήταν κάποια λόγια μεταμέλειας για ό,τι έγινε.

«Λυπάμαι μακάρι να ήμουν εγώ στην θέση της Ελένης» είπε ο 23χρονος Ροδίτης και τη δεύτερη ημέρα της απολογίας του ζήτησε συγνώμη και δήλωσε πως αισθάνεται τύψεις, επειδή δεν την προστάτεψε, όπως είπε τη νεαρή φοιτήτρια. Ξεσπώντας σε γοερά κλάματα ο δεύτερος κατηγορούμενος της υπόθεσης ζήτησε «ένα μεγάλο συγνώμη» από τον πατέρα της αδικοχαμένης κοπέλας που βρίσκεται συνεχώς στο δικαστήριο και αποκάλυψε πως η Ελένη εκείνο το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου του 2018 ούσα άγρια κακοποιημένη του είχε ζητήσει να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο!

Οι απολογίες των δυο κατηγορουμένων συγκλίνουν όμως και σε δυο ακόμη σημεία. Αμφότεροι υποστηρίζουν ότι δεν βίασαν τη νεαρή κοπέλα καθώς όπως λένε, εκείνη ήταν που τους είχε ζητήσει να συνευρεθούν όλοι μαζί σεξουαλικά. Ακόμη, ενώ αρνούνται ο καθένας για τον εαυτό του συμμετοχή στην άγρια κακοποίηση της φοιτήτριας και τη ρίψη της στη θάλασσα παραδέχονται ότι καθάρισαν και οι δυο με χλωρίνη το εξοχικό σπίτι – κολαστήριο, επιστρέφοντας από τον βραχώδη όρμο όπου κατηγορούνται ότι έριξαν την κοπέλα ζωντανή!

Οι απολογίες των δυο κατηγορουμένων έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα– μάλιστα ο 21χρονος συνεχίζει την ερχόμενη Τρίτη– μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση λόγω των νέων δεδομένων που διαμόρφωσε η πανδημία. Όλοι όσοι παρευρίσκονται στο δικαστήριο τηρούν τις αποστάσεις και φορούν μάσκες, όπως και οι κατηγορούμενοι. Αυτό όμως δεν εμποδίζει την έδρα να προχωρήσει την εκδίκασης της υπόθεσης, δεδομένου ότι αρχές Ιουνίου λήγει το 18μηνο, δηλαδή των ανώτατο όριο προφυλάκισης των δυο κατηγορουμένων.

Οι απολογίες

Κλείσιμο
Πρώτος στο βήμα για να απολογηθεί ανέβηκε ο 23χρονος Ροδίτης. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κατηγορούμενος περιέγραψε ένα άγριο έγκλημα που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του μέσα στο ίδιο του το σπίτι αλλά ο ίδιος δεν είχε, όπως είπε, καμία συμμετοχή σε αυτό πέραν του ότι δεν προστάτεψε την Ελένη!

«Δεν τη βίασα, δεν την σκότωσα, δεν έκανα τίποτα κακό στην Ελένη» είπε και επέρριψε τα πάντα στον 21χρονο συγκατηγορούμενό. Εκείνος, όπως ανέφερε, χτύπησε και μαχαίρωσε την Ελένη και μόνος του την πέταξε στα βράχια, αφού προηγουμένως και οι δυο είχαν, κατά τους ισχυρισμούς του, συνευρεθεί σεξουαλικά με την κοπέλα και έχοντας την συναίνεσή της.

Ο 23χρονος Ροδίτης υποστήριξε πως όλα ξεκίνησαν όταν ο συγκατηγορούμενος του εξοργίστηκε με τη νεαρή φοιτήτρια και άρχισε να τη χτυπάει «με το σίδερο στο κεφάλι» επειδή εκείνη τον μείωσε για τον ανδρισμό του. «Του είπε στα ίσα ότι εγώ είμαι καλύτερος από εκείνον, περισσότερο άνδρας» ανέφερε στην απολογία του ο 23χρονος και συνέχισε:

«Έπιασε το μαχαίρι και την κάρφωνε στο λαρύγγι και της έλεγε είσαι σκληρόπετση. Την πήγε στο μπάνιο και την κοπανούσε στο νιπτήρα. Της έλεγε «θα σου σπάσω το σβέρκο». Μετά την πέταξε μέσα στην μπανιέρα. Την έκανε κρύο μπάνιο, αφού της έβγαλε ότι ρούχα φόραγε. Την σήκωσε και την κατέβασε από τις σκάλες μόνος. Του έλεγα σταμάτα, «μην το κάνεις αυτό». Δεν τον βοήθησα. Του είπα να την πάμε στο νοσοκομείο, κάποιο σφάλμα έγινε και την πήγε στα βράχια. Την χτύπησε στα βράχια. Την κατέβασε 100 μέτρα κάτω και της τράβηξε μια σπρωξιά και την πέταξε κάτω. Δεν τον βοήθησα…».

«Να το λήξουμε κυρία εισαγγελέα;»

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά από αυτούς τους ισχυρισμούς, ο 23χρονος δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων για το πώς είναι δυνατόν ο συγκατηγορούμενος του να μετέφερε μόνος του την κοπέλα από το σπίτι μέχρι το αυτοκίνητο και από εκεί στον βραχώδη όρμο. Κλήθηκε επίσης να απαντήσει επί του ισχυρισμού του ότι «της έβγαλε τα ρούχα στο μπάνιο» ενώ είχε προηγηθεί, κατά τα λεγόμενά του , η συναινετική ερωτική συνεύρεσή της μαζί τους.

Άλλοτε αλλάζοντας τα λεγόμενά του και άλλοτε υποστηρίζοντας ότι ο 21χρονος συγκατηγορούμενος του είναι δυνατός και μπορούσε να σηκώσει μόνος την άτυχη φοιτήτρια ο 23χρονος προσπαθούσε να δώσει απαντήσεις στην έδρα. Η πρόεδρος τον ρώτησε τι έκανε ο ίδιος όταν είδε τον συγκατηγορούμενο του να χτυπάει τη Ελένη.

«Πήγα στο άλλο δωμάτιο και έκλαιγα» υποστήριξε ενώ δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις ούτε στα ερωτήματα γιατί δεν ζήτησε βοήθεια (σ.σ. η γιαγιά του ζει ακριβώς κάτω από το διαμέρισμα) αλλά και στο γιατί δεν μετέφεραν τη νεαρή κοπέλα στο νοσοκομείο. Όπως υποστήριξε πήγαινε την Ελένη στο νοσοκομείο με σκοπό να τη σώσει αλλά... «από σφάλμα» βρέθηκαν στη βραχώδη περιοχή απ’ όπου η φοιτήτρια, που ήταν ακόμα ζωντανή, πετάχτηκε στη θάλασσα!

Σε ό,τι αφορά στην μεταφορά της κοπέλας στον όρμο «Φώκια» και για 100 τουλάχιστον μέτρα, ανέφερε ότι ο συγκατηγορούμενός του την έσερνε. Η πρόεδρος επισήμανε στον 23χρονο ότι ο ιατροδικαστής δεν εντόπισε στη σορό του θύματος, εκδορές και σημάδια που να υποδεικνύει σύρσιμο της στα βράχια.

Εξάλλου, όπως είχε καταθέσει στη δίκη τόσο ο ιατροδικαστής όσο και μάρτυρας λιμενικός που συμμετείχε στις έρευνες, κανένας δεν θα μπορούσε μόνος του να σηκώσει την Ελένη εξαιτίας του ύψους της. Συγκροτημένες απαντήσεις δεν δόθηκαν ούτε στα ερωτήματα αυτά από τον κατηγορούμενο, ο οποίος μάλιστα δεν θέλησε να δεχθεί όλες τις ερωτήσεις που του υπέβαλλε στη συνέχεια η εισαγγελέας της έδρας.

Όταν δε η εισαγγελικής λειτουργός επέμενε στις ερωτήσεις της προσπαθώντας να ρίξει φως στην υπόθεση, ο κατηγορούμενος δηλώνοντας κουρασμένος της, της είπε. «Πέντε λεπτά και να το λήξουμε, κυρία εισαγγελέα;… μία ερώτηση νομίζω έχετε ακόμα...».

Εισαγγελέας: Αφού, όπως λες, η Ελένη συναίνεσε σε όλα γιατί ο συγκατηγορούμενός σου να πάει στο μπάνιο και να της βγάλει τα ρούχα; Είναι δυνατόν να προηγήθηκαν όλες αυτές οι ερωτικές πράξεις που περιγράφεις και ακόμα να φορούσε τα ρούχα;
Κατηγορούμενος: Εννοώ το εσώρουχο.
Εισαγγελέας: Αφού το θύμα βρέθηκε στη θάλασσα με το εσώρουχο.
Κατηγορούμενος: Κυρία εισαγγελέα, πείτε μου για να ξέρω, θα τα πάρω τα χρόνια; (σ.σ. την ποινή)

«Δεν υπάρχει βιασμός»

Τόσο ο 23χρονος Ροδίτης όσο και ο συγκατηγορούμενός του δεν δέχονται την κατηγορία του βιασμού σε βάρος της νεαρής φοιτήτριας. Υποστηρίζουν ότι εκείνη τους ζήτησε να βρεθούν όλοι μαζί ερωτικά. Επικαλούνται μήνυμα της κοπέλας με το οποίο, όπως ισχυρίζονται, τους πρότεινε ομαδικό σεξ και εκείνοι δέχθηκαν. Ωστόσο, τέτοιο μήνυμα δεν υπάρχει στη δικογραφία.

Κατά τη δική του, απολογία ο 21χρονος δεύτερος κατηγορούμενος της υπόθεσης, υποστήριξε ότι είχε δεσμό με την φοιτήτρια, η οποία, όπως ανέφερε, τον είχε εντυπωσιάσει από την πρώτη στιγμή. Επέστρεψε, δε, όλες τις κατηγορίες στον Ροδίτη και υποστήριξε πως εκείνος «άρχισε να μαχαιρώνει την Ελένη και να την χτυπάει με το σίδερο», όταν η κοπέλα κατά την διάρκεια ερωτικής τους συνεύρεσης του είπε «κοιτώντας τα νύχια της άντε τελείωνε…».

Δίνοντας τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα ο 21χρονος, περιέγραψε ως εξής όλα όσα έγιναν αφού πήραν την κοπέλα από το σπίτι της και πήγαν στο εξοχικό σπίτι του Ροδίτη στους «Πευκούς», έχοντας μαζί τους ένα μπουκάλι βότκα! «…Ξεκινήσαμε για το σπίτι της Ελένης. Στάθμευσα και της έστειλα μήνυμα ότι φτάσαμε. Η Ελένη με ρώτησε «ποιοι φτάσατε;». Της είπα δεν μου είπες να φέρω κι έναν φίλο μου; Και μου είπε εντάξει». Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο η κοπέλα δεν δυσανασχέτησε όταν είδε και τον Ροδίτη στην παρέα. Στη συνέχεια, μπήκαν όλοι μαζί στο αμάξι (φορτηγάκι) και ο Ροδίτης έκατσε πίσω.

Ωστόσο, ως προς το σημείο αυτό η πολιτική αγωγή υποστηρίζει βασιζόμενη σε στοιχεία που προέκυψαν, ότι η κοπέλα δεν γνώριζε την παρουσία του Ροδίτη, καθώς αυτός ήταν κρυμμένος στην καρότσα του οχήματος.

Εξάλλου, η φίλη της Ελένης που μιλούσε μαζί της στο τηλέφωνο όταν ο 21χρονος την ειδοποίησε για να κατέβει κατέθεσε στο δικαστήριο πως η κοπέλα της είχε αναφέρει ότι θα πήγαινε για σουβλάκια με τον 21χρονο και δεν της είχε πει τίποτα για την παρουσία Ροδίτη.

Παράλληλα, από το βίντεο που εξέτασε ο διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, Θωμάς Ζόβας, φαίνεται να προκύπτει πως ο 23χρονος ήταν κρυμμένος στην καρότσα του οχήματος όταν η Ελένη μπήκε σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά στο γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέσα στο σπίτι του Ροδίτη, ο 21χρονος, αφού υποστήριξε ότι και οι δυο συνευρέθηκαν διαδοχικά με την κοπέλα, ο Ροδίτης εξοργίστηκε όταν εκείνη του είπε «άντε τελείωνε».

Όπως περιέγραψε «άρχισε τότε να την χαστουκίζει, να τη χτυπάει, να την κλοτσάει». Συνεχίζοντας ο 21χρονος είπε: «Εγώ καθόμουν σαν μ@@@@@@. Δεν ήξερα ποιον να υποστηρίξω, την κοπέλα ή το φίλο μου. Μετά έφυγε και γύρισε με ένα μαχαίρι. Άρχισε να την μαχαιρώνει και την πέταξε κάτω με δύναμη. Έπιασε το σίδερο από δίπλα και άρχισε να την χτυπάει. Τον έσπρωξα και μου είπε: «Εσύ να κάτσεις στη γωνία». Φοβήθηκα για τη ζωή μου. Μετά έκανε γύρους μέσα στο δωμάτιο. Η Ελένη ήταν λιπόθυμη. Πήγα κοντά της και συνήλθε. Την πήγα στο μπάνιο. Ήθελε να κοιτάξει το πρόσωπο της στον καθρέπτη και δεν την άφησα. Μπήκε στο ντους. Έπιασα ένα σεντόνι και το έριξα πάνω της. Κατεβήκαμε κάτω και εκείνος άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου. Η Ελένη κάθισε τη θέση του συνοδηγού».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε κατά την απολογία του, ότι είχε ζητήσει από τον 23χρονο να μεταφέρουν την κοπέλα στο νοσοκομείο αλλά εκείνος, όπως είπε, δεν του απάντησε. «Κατευθυνόμασταν στο νοσοκομείο αλλά είδα ότι μπήκε σε έναν χωματόδρομο και κατάλαβα ότι δεν πάει στο νοσοκομείο. Βγήκε έξω και μου είπε: «Εγώ θα την τελειώσω γιατί αυτή θα με κλείσει φυλακή». Την πήρε στον ώμο του και γύρισε μετά από δέκα λεπτά και μου είπε: Εντάξει Αλβανέ τελείωσε μπες μέσα τώρα».

Ειδήσεις σήμερα:

Το «καλό», το «κακό» και το «άσχημο» σενάριο για τον κορωνοϊό

Βρούτσης: Από τις 22 ως τις 29 Μαΐου η καταβολή των συντάξεων

MEGA: Το ανατριχιαστικό ντουέτο του Γιώργου Νταλάρα με την Ελεονώρα Ζουγανέλη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης