Νίκος Σύψας για πάρτι στην Αγία Παρασκευή: Έτσι άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στην Ιταλία

Νίκος Σύψας για πάρτι στην Αγία Παρασκευή: Έτσι άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στην Ιταλία

«Ο δείκτης R0 μπορεί να φτάσει το 2,5 σε ημέρες, δεν θέλει πολύ χρόνο» τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας

agia-paraskevi
Για «παρανόηση ότι τελείωσε η επιδημία» έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας με αφορμή τις εικόνες από το επεισοδιακό πάρτι στην Αγία Παρασκευή.

«Είναι τέραστιο λάθος αυτό. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να συνεχίσει στην κοινότητα. Ο δείκτης R0 (σ.σ. ο δείκτης διασποράς του κορωνοϊού) μπορεί να φτάσει το 2,5 σε ημέρες, δεν θέλει πολύ χρόνο» είπε ο κ. Σύψας.

«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν» συνέχισε ο κ. Σύψας υπενθυμίζοντας ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ιταλία «και άνοιξαν οι πόρτες της κόλασης και δεν έχουν κλείσει ακόμα. Έτσι απότομα θα γίνει. Εάν διασπείρουμε ανελέητα στην κοινότητα, αυτό θα γίνει».

Απαντώντας, δε, σε όσους διαμαρτύρονται γιατί ανοίγουν σχολεία και εκκλησίες, το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας τόνισε ότι «τα παιδιά είναι ο πιο εύκολος πληθυσμός να επιστρέψει» καθώς και ότι «οι εκκλησίες θα ανοίξουν ελεγχόμενα». «Αντίθετα, δεν μπορούμε να πάμε στις πλατείες, έχει ο πολίτης τις ευθύνες του» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Σύψας είπε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα είναι να ανοίξει η αεροπορική βιομηχανία, κάτι το οποίο αποτελεί πανευρωπαϊκή απόφαση, με κανόνες ώστε να λειτουργήσει κανονικά ο τουρισμός το καλοκαίρι. Βέβαια, σημείωσε ο κ. Σύψας, ότι ο μαζικός τουρισμός με τα μεγάλα πάρτι, με πολύ κόσμο στην πισίνα ή με τους πρωινούς μπουφέδες, δεν θα υπάρχει. Με κανόνες θα λειτουργήσουν ξενοδοχεία και επιχειρήσεις.

Ακόμα ο κ. Σύψας ανέφερε ότι οι κινητές μονάδες θα μνας δώσουν πολύτιμες επιδημιολογικές πληροφορίες για να έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα στο μέλλον για την έκταση της διασποράς του ιού στην κοινότητα και ότι μέσα στο Μάιο θα φτάσουμε να κάνουμε 40.000 τεστ εβδομαδιαίως που είναι ένα πολύ καλό νούμερο, όπως το χαρακτήρισε, για να μπούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια στο καλοκαίρι, έχοντας τα στοιχεία αυτά.

Κλείσιμο
Ερωτηθείς, τέλος, ποιο είναι το σημάδι που θα ανησυχήσει τους ειδικούς ο Νίκος Σύψας απάντησε ότι «εάν ο δείκτης R0 ανέβει πάνω από το 1 θα ανησυχήσουμε».

Ειδήσεις σήμερα:

Επεισόδια στην Αγία Παρασκευή μεταξύ 300 νεαρών και αστυνομίας για... μία μπύρα

Μακάβριες εικόνες στο Μπρούκλιν: Κονβόι φορτηγών-ψυγείων με νεκρούς από τον κορωνοϊό

MasterChef 4: Η Κατερίνα Λένη αποχώρησε από τον διαγωνισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης